V Kazachstánu přistáli dva Rusové a Američan, kteří se vrátili z ISS

foto Mark Vande Hei a Anton Škaplerov po přistání v Kazachstánu.

Žezkazgan (Kazachstán) - V Kazachstánu dnes ve 13:28 SELČ přistála ruská vesmírná loď Sojuz, která se o několik hodin dříve odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). V návratové kabině se na Zemi dostali ruští kosmonauti Anton Škaplerov a Pjotr Dubrov a americký astronaut Mark Vande Hei. Společný návrat nenarušily chladné vztahy mezi Moskvou a Washingtonem kvůli ruské invazi na Ukrajinu, poznamenala agentura Reuters.

Fotogalerie

Obě strany předtím odmítly spekulace, že Vande Hei nebude kvůli napětí moci z ISS v ruském Sojuzu odletět. Ruská vesmírná agentura Roskomos krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu kvůli sankcím uvaleným na Moskvu přerušila spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou ESA na kosmodromu Kourou. Sankce by podle šéfa agentury Dmitrije Rogozina mohly zničit také americko-ruskou týmovou práci na ISS. Sojuz nicméně dnes s trojicí astronautů přistál v kazašské stepi nedaleko města Žezkazganu v plánovaném čase.

Vande Hei a Dubrov přiletěli na ISS společně 9. dubna 2021. Pětapadesátiletý Vande Hei předstihl Scotta Kellyho, který dosud držel rekord v délce nepřetržitého pobytu Američana ve vesmíru - 341 dní. Vande Hei na oběžné dráze strávil 355 dní. Nyní se z Kazachstánu vrátí na domácí základnu v americkém Houstonu.

Celkové prvenství při nejdelším nepřerušeném pobytu ve vesmíru patří ruskému kosmonautu Valeriji Poljakovovi, který se v roce 1995 vrátil na Zemi po 437 dnech na palubě vesmírné stanice Mir.

Velení na ISS po Škaplerovi, který na stanici přiletěl loni v říjnu, převzal Američan Thomas Marshburn. Kromě něj zůstali na ISS američtí astronauti Raja Chari a Kayla Barronová, německý astronaut Matthias Maurer a Rusové Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov. Ti byli 18. března prvními, kdo na ISS dorazili od chvíle, kdy ruská armáda na konci února napadla Ukrajinu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

16°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď