Richard Novák oslaví životní jubileum koncertem se třemi generacemi Kecalů

Dlouholetý sólista Janáčkovy opery Národního divadla Brno Richard Novák oslavil 2. října 2021 90. narozeniny. Na jeho počest budou mít operní diváci možnost zhlédnout speciální představení Prodané nevěsty, ve kterém se v jeden večer představí hned tři generace „Kecalů“: Jan Šťáva, Jiří Sulženko a právě Richard Novák. Představení se odehraje v sobotu 2. dubna v 18 hodin v Janáčkově divadle.

Původní program, který měl být složen ze dvou koncertů (písňového recitálu a slavnostního koncertu), byl naplánován již na prosinec loňského roku, ale z důvodu nemoci Richarda Nováka musel být odložen. Nakonec se podařilo najít adekvátní náhradu programu a pocta se tak odehraje v rámci představení Prodaná nevěsta, kde se spolu se všemi třemi Kecaly v inscenaci režírované Ondřejem Havelkou představí také sbororchestr Janáčkovy opery. Za dirigentský pult se postaví Jakub Klecker, sborového nastudování se ujal dlouholetý sbormistr Josef Pančík.

Oslavit krásné jubileum Mistra Richarda Nováka nemůžeme jinak než hudbou. Jeho umění je pro nás všechny nekonečnou inspirací, promlouvá k nám pravdivě a vždy s životní jiskrou. Mimořádné pojetí Prodané nevěsty bude jistě příjemným zpestřením i pro ty diváky, kteří operu dobře znají. Toto představení pro nás bude velkým hudebním svátkem a požehnaným setkáním s tímto jedinečným umělcem úzce spjatým s Janáčkovou operou a městem Brnem,“ říká Jiří Heřman, umělecký šéf Janáčkovy opery Národního divadla Brno.

Richard Novák byl sólistou Janáčkovy opery celých 38 let. Za tu dobu také hostoval v divadlech v Paříži, Benátkách, Lisabonu nebo Madridu. Kromě klasického repertoáru zpíval také díla soudobých brněnských skladatelů a mnozí z nich psali skladby přímo pro něj. Neminula jej ani nejrůznější ocenění. V roce 1994 obdržel Cenu města Brna, v roce 2002 mu byla udělena Cena Thálie za celoživotní mistrovství a v roce 2005 obdržel Cenu Ministerstva kultury ČR za přínos v oblasti hudby.

Sdílet článek: