Plzeňský dorost prošel bez prohry do finále! Vyzve ho Liberec?

Foto: Martin Voltr

30. března 2022, 20:58

Martin Voltr

Nejlepším možným způsobem si dorostenci Plzně proklestili cestu až do extraligového finále. Stejně jako v předchozích dvou sériích, ani v semifinále proti Hradci Králové neztratili zápas! Teď už budou jen čekat na svého soupeře, kterým se ve čtvrtek může stát Liberec.

Čistá práce pro mladé indiány

2:0, 3:0, 3:0 na zápasy. Ne, ani Mountfield to nedal indiánům rozhodně zadarmo, jenže v nejhorší možný moment ztratil domácí neporazitelnost v rámci play off a po senzačním skalpu Třince už dalšího favorita nezlomil.

Plzeň vedla od 14. minuty a trefy Aleše Mazance, ještě před pauzou ovšem odpověděl ve vlastním oslabení Marek Mach. Klíčovou pasáží byla poslední minuty druhé třetiny: Hradecký kapitán Jan Vencl neproměnil sólo, načež domácím zapadla do branky schovaná střela Josefa Eichlera.

Nepříznivý stav už Lvi nezvrátili. Indiáni jim v závěrečných šesti minutách nabídli dvě přesilovky, ovšem hradeckému tlaku něco chybělo a v poslední sekundě zpečetil vítězství i postup Západočechů další zadák Antonín Lučan.

Václav Pánek (trenér Hradce Králové): „Chtěli jsme do utkání dobře vstoupit, věděli jsme, že musíme vyhrát, pokud si chceme prodloužit sezonu. Celkově to byl vyrovnaný duel, rozhodl v něm konec druhé třetiny, kdy jsme ze samostatného nájezdu nevstřelili gól, vzápětí jsme naopak dostali na 1:2. Závěr už byl z naší strany nervózní, byla tam asi taková tíha okamžiku. Bohužel jsme se nedostali do souvislejšího tlaku a nedokázali už vyrovnat. Plzni gratulujeme, byla výborným soupeřem a zaslouženě přes nás postoupila.“

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Přestože jsme vyhráli 3:0 na zápasy a svědčí to jednoznačně, tak ta série byla těžká. Soupeř hrál velmi dobře, první utkání bylo pro nás těžké, druhé se štěstím šlo pro nás na nájezdy. Teď to bylo zase o jednom gólu, série jako taková ale byla vyrovnaná. Kluci si za tím šli, ukázali ohromnou vůli a bojovnost, za což jim chceme s kolegou poděkovat. Zasloužili si to za tu celoroční dřinu. Jsme ve finále, ale nekončí to a chceme si dojít pro titul. Z týmu jsme cítili charakter už po vyhraném letním turnaji v Plzni, kluci mají dobře natrénováno, měli těžkou celoroční přípravu. Teď to v play off graduje, ale všechny zápasy byly těžké a o to je teď lepší, že dostane tým prostor na odpočinek a připraví se na finále.“

MOUNTFIELD HK – HC ŠKODA PLZEŇ 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 19. Mach (Šimek) – 14. Mazanec (Eichler, Benák), 40. Eichler (Titlbach), 60. Lučan.
Rozhodčí: Jaroš – Bohuněk, Dědek.
Vyloučení: 4:3.
Bez využití.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 25:37 (8:16, 9:10, 8:11).
Konečný stav série: 0:3.

Tygři našli dva hrdiny: Hambálka a Janatu

Žádná bláznivá přestřelka se nekonala ani na stadionu Sparty, kam dorazila série s Libercem za nerozhodného stavu. Bílí Tygři zase potvrdili, že venku jsou prostě skvělí. Ve Varech zapsali nulu, v Jihlavě dostali za dva zápasy jen tři góly – a teď zase žádný!

(Už tradičně) velký kredit tak putuje na konto brankáře Vojtěcha Hambálka se čtvrtým čistým kontem během vyřazovacích bojů. Jeho spoluhráči ale šli vítězství 2:0 jednoznačně naproti: Pražany přestříleli vysokým poměrem 50:22!

Všechny až na jednoho držel na uzdě další ze skvělých gólmanů Michael Hrabal. Kapituloval pouze od Radka Janaty, dokonce ale dvakrát během jediné minuty! Liberecký kapitán ve druhé třetině nejprve ukončil přesilovku a následně využil trestné střílení.

Víc Tygři nepotřebovali, a tak jsou krok od finále, v němž by mohli usilovat o obhajobu dorosteneckého titulu.

Tomáš Netík (asistent trenéra Sparty): „Viděli jsme klasický zápas v play off, bylo to z obou stran velmi urputné. Liberec měl více ze hry, skóre však skončilo pouze 0:2. Nedali jsme bohužel gól ze samostatného nájezdu a z přesilové hry, které jsme nehráli vůbec dobře. Takové situace v play off rozhodují, což se znovu potvrdilo. Musíme zlepšit produktivitu a hru v přesilovkách, které nás tentokrát paradoxně v některých pasážích trochu srazily dolů. V sérii prohráváme, ale i tak jdeme do příštího zápasu s čistým štítem. Věřím, že soupeř bude mít cestu za postupem ještě těžkou a sérii vrátíme do Liberce.“

Milan Plodek (trenér Liberce): „Odehráli jsme skvělé utkání. Od začátku kluci plnili to, co měli. Důležité bylo pro nás poučení z druhého zápasu, abychom zbytečně nefaulovali, což se nám povedlo. Jen mě mrzí, že jsme možná přišli o útočníka Fialu. Uvidíme, jak na tom bude. Každopádně mu přeji brzké uzdravení. Všichni kluci včetně brankáře odevzdali skvělý týmový výkon, na druhou stranu je vždycky co zlepšovat. Věděli jsme, že za soupeře bude chytat urostlý gólman. Chtěli jsme chodit do brankoviště, tečovat puky a být aktivní. I tak jejich brankář spoustu šancí pochytal. Musíme být ještě důraznější v zakončení, klukům jinak nemůžu nic vytknout. Příště může být průběh zápasu úplně jiný, připravíme se a pokusíme se už v příštím utkání sérii ukončit. Těšíme se.“

HC SPARTA PRAHA – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Janata (Špilka), 29. Janata (TS).
Rozhodčí: Kosnar – Rubáš, Tvrdík.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 22:50 (5:17, 10:17, 7:16).
Stav série: 1:2.

Další program Extraligy dorostu

Čtvrtek 31. března – 4. zápas semifinále:
18:00 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec

Čtvrtek 31. března – 1. kolo baráže:
16:00 HC Tábor – Polsko U16
17:00 BK Havlíčkův Brod – SK Horácká Slavia Třebíč

Sobota 2. dubna – případný 5. zápas semifinále:
12:00 Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha

Sobota 2. dubna – 2. kolo baráže:
12:00 Polsko U16 – SK Horácká Slavia Třebíč (v Třebíči)
12:30 HC Tábor – BK Havlíčkův Brod

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz