Do pomoci lidem prchajícím před válkou se zapojil i Dolní Benešov

31. březen 2022

Do pomoci ukrajinským uprchlíkům se zapojují i menší města a obce. Běžencům zařizují bydlení, děti umisťují do škol a školek a některé úřady lidem shání i práci. Třeba v Dolním Benešově na Opavsku uprchlíkům poskytli několik volných bytů v zařízení takzvaného Klokánku, který jinak pomáhá rodinám v tíživých životních situacích.

Paní Angelika z Žitomíru zve do svého obývacího pokoje, kde má pohovku a televizor. Z Ukrajiny odešla se svými syny – tříletým Véňou a osmiletým Váňou. S mladším synem musela po příjezdu na Opavsko do nemocnice.

Teď žije v Klokánku v Dolním Benešově, kde je moc spokojená. A její děti taky. Časem by si ráda našla práci, která bude blízká její profesi. Na Ukrajině organizuje dětské oslavy.

„Jsou to standardní kdysi využívané byty pro děti, které tady byly s tetami. A dnes vlastně Klokánky nemají ten provoz naplněný, takže jsme využili té situace,“ říká starosta Dolního Benešova Martin Štefek (SNK).

Kromě Klokánku radnice Ukrajince umístila i do dvou bytů ve svých bytových domech. Celkově teď pomáhá 19 lidem prchajícím před válkou.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související