Hlavní obsah

Šéf finančních analytiků Kazda končí ve funkci, ministerstvo vypíše výběrové řízení

Ředitel Finančního analytického úřadu (FAÚ) Libor Kazda ve čtvrtek končí ve funkci. Vyplývá to z dřívějších informací zveřejněných ministerstvem financí. Kazda, který se vedení úřadu ujal počátkem roku 2014, byl z funkce odvolán na vlastní žádost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Finančního analytického útvaru Ministerstva financí Libor Kazda končí ve funkci

Článek

Ministerstvo, pod něž úřad spadá, vypíše na funkci v dohledné době výběrové řízení podle služebního zákona, sdělilo na dotaz ČTK. Do doby obsazení postu ředitele bude úřad vést ředitel odboru analýz Jiří Hylmar.

FAÚ plní funkci finanční zpravodajské jednotky pro Českou republiku. Cílem úřadu je boj proti praní špinavých peněz. Úřad vidí do všech účtů a asistuje při vyšetřování prakticky všech významných hospodářských kauz. Do konce roku 2016 působil jako součást ministerstva financí. Od ledna 2017 je samostatným správním úřadem.

Šéf Celní správy skončí

Domácí

V poslední době se úřad zaměřil na dodržování sankcí přijatých v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu. Minulý týden například informoval o tom, že řeší několik případů obcházení sankcí, které byly uvaleny na ruské firmy a občany v souvislosti s válkou na Ukrajině. Firmy se snažily přesunout několik desítek milionů korun. FAÚ jejich účty zmrazil a podal trestní oznámení.

V neděli premiér Petr Fiala uvedl, že Česká republika dosud zmrazila majetek za stovky milionů korun ruským občanům a firmám, na které se vztahují sankce EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám