Moravskoslezská veterinární správa loni zjistila 16 ohnisek moru včelího plodu

Veterinární inspektoři loni v Moravskoslezském kraji zjistili 16 ohnisek nákazy morem včelího plodu. Bylo to méně než v roce 2020, kdy bylo zjištěných ohnisek 22. Zlikvidováno loni muselo být kvůli nákaze 99 včelstev, předloni jich bylo 220. Nákaza se ale úplně vymýtit nedá a už teď je jasné, že letos bude ohnisek více, už jich bylo zjištěno okolo 25. Uvdeli to ředitel Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka a ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Zbyszek Noga.

Nákaza se zjišťuje ze vzorku měli, tedy odpadu, který se tvoří na dnech úlů. Vzorky měli jsou včelaři povinni odevzdat do 15. února. "Průběžně se to vyšetřuje, protože ty organizace jsou velké, a teď právě chodí výsledky," řekl Noga.
Včelstva, u nichž je výskyt nemoci zjištěn, se musí likvidovat, aby se zabránilo šíření nákazy. Obvykle se spálí. Chovatelé mají nárok na náhradu od státu. V kraji je téměř 6000 včelařů, kteří mají zhruba na 8000 stanovištích téměř 65 500 včelstev.
V místě, kde se nákaza utlumí, se dělají další vyšetření po pěti letech od zlikvidování včelstev. "Bohužel teď třeba na Třinecku je více postižených chovatelů než loni. Zpravidla se stane, že když ta oblast spadne po pěti letech do monitoringu, tak bohužel něco vyleze. Teď je to to Třinecko. Momentálně, co víme, je tam letos 25 ohnisek," řekl Noga.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down