Hlavní obsah

Rusové začali k náletům využívat letiště v běloruském Brestu, na samé hranici s Polskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda začala využívat letiště v běloruském Brestu k útokům na Ukrajinu, uvedl ukrajinský server Volyn Post. Mluvčí velitelství ukrajinských vzdušných sil Jurij Ignat potvrdil, že lety ruských strojů nad ukrajinským územím se zintenzivnily v porovnání s minulými dny.

Foto: Stringer, Reuters

Rusové zintenzivnili letecké útoky na Ukrajinu.

Článek

„Ofenziva z Běloruska probíhá, ovšem neútočí běloruská armáda. Rusové začali využívat letiště v Brestu, odkud naše území ostřelují,“ uvedl Vadym Denysenko, poradce ukrajinského ministra vnitra. Podle něj zatím není na pořadu dne invaze běloruské armády na Ukrajinu.

Brest se přitom nachází na samé hranici s Polskem, pro ruská letadla to představuje zvýšené riziko, že vstoupí do vzdušného prostoru členské země NATO.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podle Denysenka není připraven vyslat na Ukrajinu pozemní jednotky. Tlak ze strany Ruska je ale velký, takže zatím nelze takovou možnost vyloučit, tvrdí Denysenko.

Ruské síly se přesouvají k Donbasu

Válka na Ukrajině

„Okupanti mají spoustu letadel, ze kterých útočí. Mimochodem, někdy létali do Lvovské oblasti od Kaspického moře. Takhle zaútočili na Javoriv. A před dvěma nebo třemi dny startovali z letiště v Brestu,“ řekl Ignat.

Vedení Běloruska svou účast v invazi na Ukrajinu popírá, ale do válečného konfliktu je zapojeno. Své území poskytuje pro ruské ozbrojené síly, které tam využívají letiště i dopravní infastrukturu. Z jeho území na Ukrajinu proudí ruské jednotky a jsou ostřelovány některé cíle.

Mírová jednání Ukrajiny a Ruska budou pokračovat v pátek

Válka na Ukrajině

Bělorusko také poskytuje ruské armádě svou síť zdravotnických zařízení. Za posledních 24 hodin bylo z území Ukrajiny do osady Narovlya v Homelské oblasti dopraveno velké množství raněných ruských vojáků, píše server ukrajinské agentury Unian.

Reklama

Výběr článků

Načítám