hledat

Tags:

Boy Wonder: V životě i v rapu pravidla neexistují a vše zaleží jen na mně. Jsem superhrdina, v jehož kůži bys žít nechtěl

Sdílej

Boy Wonder je pojem, který v mysli tuzemských posluchačů rezonuje stejně jako jeho skladby jejich sluchovody. Rider z Trnavy, první slovenský člen labelu Ty Nikdy s minulostí namočenou v projektu Turbo Boost. Bláznivý poeta, který ale disponuje až mrazivou upřímností a schopností barevně vykreslit svět bez pomocí barev. S novým diskem si dal na čas, ale na to se historie ptát nebude, protože důležité je to, že to má opět přesah a sílu rotovat v přehrávačích delší dobu. Možná už asi tušíte, že pozvánka na rozhovor nebyla pouhým dílem náhody, nýbrž chutí dozvědět se ještě něco navíc či nalézt odpovědi na některé otazníky. Boy Wonder pokračoval ve šlépějích svého čerstvého releasu a košatě se rozpovídal, což oceňuje nejen redakce Bbarak.cz, ale i čtenáři či fanoušci.

Jsou jména, která musejí vydávat každý rok, aby se udržela v povědomí posluchačů. V čem to dělal Boy Wonder jinak, že i po deseti letech zapomenut nebyl, navíc fanoušky žádán o nový materiál?

Som proste frajer. (smích) Ale nie, ťažko povedať. Ja veci moc neplánujem a keď už, väčšinou to dopadne inak, ako som zamýšľal. Nemám napísané témy, o ktorých chcem rapovať, nepýtam sa v príspevkoch fanúšikov, s kým by som mal spraviť trek, aby som im vyhovel. Robím to len tak, ako to cítim a možno to ľudia vedia rozpoznať, že je to od srdca a je im to sympatické? Neviem. Som za to veľmi rád, možno mám šťastie, no aj to sa raz minie.

V československém rapu býváš vnímán jako jeden z nejvíc kreativních lidí, ale zároveň i nejlínějších. Co tě dokáže nakopnout k práci? Je pro tebe jednoduší pracovat v týmu, kde tě zbytek party nějakým způsobem udržuje v zápalu?

Nie som zrovna workoholik, ale viac ako lenivosť ma brzdí chronická prokrastinácia. Zároveň som dlhú dobu hudbu nebral ako prácu. Aj keď ma živí, vždy som to bral ako hobby, ako niečo, čo ma baví a venujem sa tomu každý deň. Pre mňa úspešný človek nikdy nebol ten, kto zarobil kopu peňazí, alebo má hviezdnu kariéru. Vo vnútri som stále hipík, ktorý miluje rap. Nie len rap, hudbu ako takú. Za seba môžem povedať, že keď pracujem sám, texty sú hlbšie, idem viac do seba, v štúdiu s ľuďmi je to viac uvoľnené a je v tom viac života. Tak to vnímam.

Od roku 2012 se toho stalo mnoho a při poslechu nové desky se mi vybaví i tvá #Hot16challenge2 v zavařovačce. Připadal sis takto i předtím, než lidstvo poznalo covid? Dá se říct, že se jedná o snahu uzavřít kapitolu a jít před fans znovu s čistým štítem?

Ja žijem na ostrove svojich snov a predstáv. Som z väčšej časti introvert, na komunikáciu s ľuďmi som si musel dlho zvykať a premáhať sa. Nepripadal som si ako zavretý v pohári, možno vo svojej bubline, ktorú bolo treba prasknúť. Nikdy som to nemal tak, že by som sa stretával s veľa ľuďmi, skôr sa naviažem na jedného človeka ktorému dôverujem. Svet je skvelé miesto na život, kľúč je asi v tom, nájsť tých správnych ľudí, pri ktorých sa cítim dobre a v ich prítomnosti nezažívam nepríjemné, vnútorné chvenie.

Texty v novém tracklistu napovídají, že to nebylo mezidobí v bavlnce, ale prošel sis i pár těžkými chvílemi. Zdokonalil si ten proces přetavení svých problémů do hudby a nedělá ti problém veřejně mluvit o tom, co jiní drží pod polštářem? Je to pro tebe jistý druh terapie?

Skôr som mal dosť času pochopiť, že mi musí byť jedno, kto si o mne čo myslí. Ako v živote, tak v rámci rapu. Žiadne pravidlá neexistujú a všetko záleží len na mne. Som super hrdina, v ktorého koži by si žiť nechcel. Za Wondera som vo svojom živote hrozne rád. On nemá problém povedať veci na rovinu, tak, ako by som to ja nepovedal a občas aj veci, ktoré si Lukáš necháva sám pre seba. Môj rap, moje texty, sú tak úzko prepojené s mojím životom, že keby dobre počúvaš a rozumieš všetkému, vieš o mne všetko.  

Všechno se ale netočí jen kolem tebe, rap v tvém podání je vnímán nejen Ich formou a není pouhou hrou ega hlavního protagonisty. Nebojíš se píchnout do politiky, ozvat se, když je třeba. Cítíš tu sílu interpreta a jeho skladeb? Přemýšlel jsi někdy i tak, že tohle už je za hranou anebo naopak k tomuto se musím vyjádřit, protože ostatní kolem toho jen tiše našlapují?

Narodil som sa v polovici osemdesiatych rokov a vyrastal v deväťdesiatich, hudba formovala moju osobnosť a pohľad na svet. Neviem si predstaviť, že celé svoje dospievanie počúvam treky o tom, že zarábam keš a flexím s novým dripom. Na druhú stranu, možno by som teraz tento rozhovor nepísal, ale oblieval šampanským cecky na jachte. V živote sa ti deje to, na čo myslíš. Hip hop vznikol na párty. Tam sú tie korene, milujem to, ale viem, že hudba dokáže viac, ako zabaviť ľudí. V projekte Ladyboys, aj keď si to mnohí neuvedomujú, hovorím to isté ako Boy Wonder, len je to celé prepálené. Mimozemšťanov stroskotaných na našej planéte som prirovnal k LGBT ľuďom, pretože spoločnosť ich tak často vníma. Ako Ladyboy som priletel na našu planétu, zostal nepochopený a nechápajúci nič na tejto planéte som na Jeseň 2015 odletel preč. Bol to dlhý výlet, veľa som sa naučil a spoznal ľudí, ktorí mi brutálne zmenili pohľad na svet, aj na vnímanie toho, čo vo svojom vnútri prežívam.

V pár textech reflektuješ slovenskou protidrogovou politiku nebo přístup k LGBT komunitě. Máš pocit, že je šance, že v tomto ohledu nastanou nějaké pozitivní změny?

Áno, je šanca, že v tomto nastanú pozitívne zmeny. Chce to čas. Dnešní teenageri žijú v úplne inom svete. Verím tomu, že správni ľudia dokážu veľké veci a dnešní mladí ľudia toho vedia podľa mňa dosť. Potrvá to, ale určite sa to zlepší aj u nás. Minimálne jednu dekádu a viac. Som snílek.

Je společnost stále zaprděná s předsudky na téma marihuany? Je už ve střední Evropě připravena na CBD produkty a vnímání jejich využití, nikoliv zneužití?

Áno, marihuana je satan. Ale bude to lepšie. Raz určite. Neviem, či ja sám nemám predsudky voči CBD. Táto sloučenina (smích) má potenciál zarobiť peniažky. Ale nejaká medicína v tom určite bude. Či?

Album nese název podzim 2015, ale finální podobu získal až na jaře 2022. Jak to bylo s jeho skladbami? Jsou tam některé, které si sedm let držel v šuplíku s tím, že jejich čas přijde? Je při takové realizaci i kladen důraz, aby byly i s odstupem času aktuální?

Album som nahrával v priebehu roka 2021. Skladby som nedržal v šuplíku, skôr v kompíku. Ale nie. Mám tam niektoré staršie texty, ktoré sa zhudobnili minulý rok. Mal som treky, ktoré som nevydal ako single, lebo som ich chcel použiť na album a nakoniec zostali v šuplíku. Alebo v kompíku. Nehovoril by som o odstupe, vnímam to tak, že si konečne našli cestu von, správny zvuk a správny čas a správnych ľudí. Staršie texty tvoria dvadsať percent albumu. Všetko je aktuálne.

Seznam hostů má hned několik překvapivých účastí. Byl v merku ještě někdo, u koho to nakonec nevyšlo? James Cole byl osloven pro svou aktuální formu nebo jsi fanouškem Super Crooo? Mnohé asi zaskočila přítomnost P.A.T. Čím si získal tvou důvěru a pozornost?

Oslovil som viac ľudí, nie všetci sa na album dostali. Yzomandias, Fobia Kid a Pil C, tých som na album chcel, ale nesadlo to. Keď som si celý album s odstupom vypočul, zistil som, že je to tak osobné, že tam naozaj moc priestoru na featy nie je. Z komunikácie s niektorými nemenovanými interpretmi som si v hlave poznačil, komu sa už nikdy v živote neozvem. Super Crooo sme išli ešte na strednej, ale James Cole má špeciálne miesto v mojom srdci hlavne kvôli projektom Kapitán Láska a Halucinace ze tretího patra. Samozrejme frekvence P.H.A.T. Nechápem prečo spolupráca s P.A.T. zaskočila, ovláda remeslo, ide priamo a striktne a je vyskillovaný za troch rapových junákov. Od prvej chvíle, keď som počul jeho prvé treky som s ním chcel spraviť trek.

Dá se vůbec s MC Geyem soutěžit o nejvtipnější, ale zároveň nejúdernější rým? Občas to budí dojem, že Kuba disponuje smýšlením, které je českému komornímu prostředí cizí, a právě proto je o krok před ostatními…

Súťažiť sa s ním určite dá, ale vyhrať môže len jeden a to je MC Gey. (smích) Jednoznačne je jeho osobnosť aj tvorba hodne vzdialená predstavám ľudí, ktorí nemajú predstavivosť o tom, ako má raper vyzerať a znieť. Humor sa vo svete alfa klukov moc nenosí.

Idea v poslední době vsázel na sebe i co se týče hudebních podkladů. I ty jsi v minulosti již prokázal, že se mezi producenty neztratíš. Nemáš ambice si vyzkoušet podobnou výzvu?

Mal som podobné ambície v minulosti, mám kopu nedokončených, aj hotových beatov ale posledné dva roky som beatmaking maximálne obmedzil. Nie je to vec, ktorou som si sto percentne istý a uvedomil som si, že je okolo mňa toľko talentovaných ľudí, ktorých to baví a naozaj tomu rozumejú, že moje producentské skills sú po rokoch stále na úrovni hrania sa s mašinkami. Nič seriózne. Venujem sa tomu, v čom si verím a beaty si občas zabúcham naozaj len ako aktívnu relaxáciu. Po brčku samozrejme. Momentálne nič viac.

Při zkoumání originálu mě po vyjmutí CD zaujala fotka, na které máš svítící oči. Podobná se nachází i v bookletu mezi texty Má to nějakou skrytou message?

Vyslovene to skrytý odkaz nemá. Je to hra s mojou super hrdinskou identitou. Batman a jeho parťák Robin/Boy Wonder majú oči znázornené ako biele vyrezané trojuholníky. Vlastne, tak ako väčšina ilustrovaných hrdinov v komiksoch. Som fanúšik Batmana, od mala som hltal komixy, kde sú všetci navlečení v priliehavých overaloch a legínach. To ti v hlave narobí paseku. (smích)

Závěrem se nabízí dotaz, zda by mimozemšťané nekroutili hlavou, kdyby po cestě vesmírem strávili víkend mezi lidmi. Je tvůj návrat na zem a do reality šťastným comebackem, kdy vidíš, že by se mohlo blýskat na lepší časy anebo se loď pozvolna potápí a každý den je třeba si užít, dokud je to ještě možné?

Keď chceš vedieť ako by sa mohli cítiť mimozemšťania na našej Zemi, vypočuj si projekt Ladyboys – Super Divní. Môj pomyselný odchod zo Zeme som uskutočnil hlavne kvôli tomu, že som nad ľudstvom zlomil palicu, no pochopil som, že utekám len sám pred sebou. Takže som sa najprv musel vyrovnať so sebou, nech môžem vidieť krásu v ľuďoch. Neviem, čo bude po smrti, ale viem, že raj je pre nás tu, na našej krásnej modrej planéte. Len sme si to ešte neuvedomili. Pre niekoho je bohužiaľ život na tejto planéte peklom. Pre niekoho je peklom už len jeho samotná existencia. Toto by sme ako ľudia mali pochopiť a nikdy nedovoliť, aby sa niekto cítil ako špina len pre to, aký a kde sa narodil.

Tagy:
Austy

Příslušník rapové policie od roku 2012...

  • 1