RECEPTY Z KUCHYNĚ: Rohlíky podle receptu bývalého Pekařství U Rabů ve Strakonicích
500 ml vlažného mléka nebo vody, dala jsem mléko 3,5%
260 g rozpuštěného vlažného sádla, měla jsem modrý kelímek z Lidlu
1 kg hladká mouka Lidl
2 lžičky cukr krystal
2 lžičky soli
2 lžičky instantního droždí
1 vejce a trochu mléka na potření
Polovinu mléka trochu ohřejeme, do misky cukr a kvasnice, měla jsem z Kauflandu zelený sáček 7 g, tak celý, zalít mlékem a nechat vzejít kvásek. Rozpustit sádlo. Do mísy z robota jsem prosála mouku a přidala sůl, zalila sádlem a další půlkou mlék, stěrkou trochu promíchala a pak dala kvásek.
Nechala v robotu hníst hákem 5 minut. Těsto jsem přendala do větší mísy, objem se zvětší 1x , přes mísu potravinářskou folii a pár dírek do ní.
Nechala jsem kynout hodinu na teplém místě.
Po vykynutí navážila kousky o váze 60 g, z kila je 22 rohlíků.
Pozor, těsto nepodsypávat! Rozválet trojúhelník a od širší strany srolujeme a pak ještě celý rohlík proválíme, aby se utáhl. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikrýt utěrkou a nechat 40 minut kynout.
Troubu vyhřát na 180°C, ohřev dolní i horní a na dno trouby kastrůlek s horkou vodou. V hrnku rozšlehat vejce a trochu mléka, vykynuté rohlíky potřít a posypat mák, hrubá sůl, kmín, co kdo rád.
Dám péct a prvních 5 minut ještě nechám kastrůlek s vodou v troubě. Pekla jsem 24 minut, záleží na troubě, jak komu peče.
Po upečení sundat a nechat vychladnout na mřížce.
Text a foto: FB –Jana Prokopcová