RECEPTY Z KUCHYNĚ: Rohlíky podle receptu bývalého Pekařství U Rabů ve Strakonicích

RECEPTY Z KUCHYNĚ: Rohlíky podle receptu bývalého Pekařství U Rabů ve Strakonicích

 

500 ml vlažného mléka nebo vody, dala jsem mléko 3,5%
260 g rozpuštěného vlažného sádla, měla jsem modrý kelímek z Lidlu
1 kg hladká mouka Lidl
2 lžičky cukr krystal
2 lžičky soli
2 lžičky instantního droždí
1 vejce a trochu mléka na potření

Polovinu mléka trochu ohřejeme, do misky cukr a kvasnice, měla jsem z Kauflandu zelený sáček 7 g, tak celý, zalít mlékem a nechat vzejít kvásek. Rozpustit sádlo. Do mísy z robota jsem prosála mouku a přidala sůl, zalila sádlem a další půlkou mlék, stěrkou trochu promíchala a pak dala kvásek.

Nechala v robotu hníst hákem 5 minut. Těsto jsem přendala do větší mísy, objem se zvětší 1x , přes mísu potravinářskou folii a pár dírek do ní.

Nechala jsem kynout hodinu na teplém místě.

Po vykynutí navážila kousky o váze 60 g, z kila je 22 rohlíků.

Pozor, těsto nepodsypávat! Rozválet trojúhelník a od širší strany srolujeme a pak ještě celý rohlík proválíme, aby se utáhl. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikrýt utěrkou a nechat 40 minut kynout.

Troubu vyhřát na 180°C, ohřev dolní i horní a na dno trouby kastrůlek s horkou vodou. V hrnku rozšlehat vejce a trochu mléka, vykynuté rohlíky potřít a posypat mák, hrubá sůl, kmín, co kdo rád.

Dám péct a prvních 5 minut ještě nechám kastrůlek s vodou v troubě. Pekla jsem 24 minut, záleží na troubě, jak komu peče.

Po upečení sundat a nechat vychladnout na mřížce.

 

Text a foto: FB –Jana Prokopcová


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře