Menu
FANZINE.cz
Sci-fi knihy, sci-fi literatura

Únorové knižní novinky sci-fi a horor – Hunger games, Duna, Star Trek

Olga Buriánková

Olga Buriánková

31. 3. 2022

Nové knihy v únoru vyšly v hojném počtu také v žánrech science fiction, hororu nebo z oblasti na pomezí žánrů. Čtenáři si mohli odpočinout u příběhů z notoricky známých světů dalekého vesmíru i nechat se vyděsit obyvateli tajemného domu v sousedství.

Darcy Coatesová: Výkřiky v temnotě

Darcy Coatesová: Výkřiky v temnotěClare a Dorran se snaží zajistit staré rodinné sídlo před hladovými mutanty, kteří osídlili tajné chodby domu, a doufají, že si tím koupí alespoň chvíli klidu. Jejich naděje berou rychle za své v okamžiku, kdy se Clare vysílačkou přihlásí její sestra Bethany. Žije, ale je uvězněná ve svém bunkru a dochází jí kyslík. Oddělují je od sebe stovky kilometrů a krajinu mezi nimi ovládla krvežíznivá, znetvořená monstra.

Clare si musí vybrat mezi relativním bezpečím Winterbournu a cestou, kterou nemusejí ani jeden přežít. Když se ale rozhodne zůstat, stane se pouze bezmocným svědkem toho, jak její sestra pomalu umírá. Ať už se rozhodne jakkoli, může se spolehnout na to, že jí Dorran bude vždycky stát po boku. Temný svět kolem je plný tajemství a vyzáblá monstra čekají na svou příležitost. Stačí jediný chybný krok…

Vydalo nakladatelství Fobos 2. února 2022.

Tereza Kadečková: O dracích a SedmiTereza Kadečková: O dracích a Sedmi

Trápí vás kašel, rýma nebo bolest hlavy? Žaludeční vředy, slabé srdce či diabetes? Bojíte se rakoviny? Každé známe nemoci vás zbaví RUDÝ ZÁZRAK™.* Schizofrenie je minulostí. Únava nepřijde ani po dvou dnech bez spánku. Alergie vám budou cizí. Stačí tři tabletky denně. RUDÝ ZÁZRAK™ porazí každý neduh. A nejlepší na něm je, že nemůže nikdy dojít. * Možnými vedlejšími účinky jsou ztráta hmotnosti, chuti a přirozené imunity.

Vydalo nakladatelství Golden Dog 7. února 2022.

Suzanne Collinsová: Hunger games – Aréna smrti

Suzanne Collinsová: Hunger games - Aréna smrtiZemě Panem – dvanáct krajů a hlavní město Kapitol, které všem ostatním krajům vládne. Rok co rok musí jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nastoupit do zvrácené televizní reality show a bojovat o svůj život.

Vítězství v klání Hunger games znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Šestnáctiletá Katniss se do her přihlásí dobrovolně místo své mladší sestry, na kterou padl los. Má šanci mezi nebezpečnými soupeři přežít? Hunger games slaví deset let! Nové vydání s padesáti stranami bonusového materiálu.

Speciální vydání.

Vydalo nakladatelství Fragment 8. února 2022.

Suzanne Collinsová: Hunger games 2 – Vražedná pomstaSuzanne Collinsová: Hunger games 2 - Vražedná pomsta

Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných…

Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí nebo se plamínek vzpoury rozhoří naplno? Druhý díl světového knižního bestselleru. Hunger games slaví deset let! My slavíme také, speciálním vydáním s novými obálkami.

Speciální vydání.

Vydalo nakladatelství Fragment 8. února 2022.

Suzanne Collinsová: Hunger games 3 – Síla vzdoru

Suzanne Collinsová: Hunger games 3 - Síla vzdoruProti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo povstání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo. Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká. Hunger games slaví deset let! My slavíme také, speciálním vydáním s novými obálkami.

Speciální vydání.

Vydalo nakladatelství Fragment 8. února 2022.

Martine Arkady: Vzpomínka zvaná říšeMartine Arkady: Vzpomínka zvaná říše

Fascinující space opera z diplomatických kruhů daleké galaxie Velvyslankyně Mahit Dzmare po příjezdu do centra mezihvězdné Teixkalánské říše zjistí, že její předchůdce, dřívější velvyslanec malé, ale vášnivě nezávislé těžební stanice, je mrtev. Nikdo však nechce přiznat, že jeho smrt nebyla náhodná — ani to, že v období nestability, jež nejvyšší patra císařského dvora nedávno zachvátila, může být Mahit další na řadě.

Mahit musí zjistit, kdo za vraždou stojí, ochránit svou stanici před teixkalánskou dravou rozpínavostí a sama vyváznout živá. Manévruje přitom cizí kulturou, která nabízí až příliš mnoho svodů, rozehrává vlastní intriky a skrývá nebezpečné technické tajemství, které může předznamenat zánik stanice a jejího způsobu života — nebo ji zachránit před zničením. Délka nahrávky: 17 hodin 8 minut; čte Tereza Dočkalová, Igor Bareš.

Audiokniha.

Vydalo nakladatelství OneHotBook 10. února 2022.

Camilla Bruce: V zahradě zášti – Příběh černé vdovy z La Porte

Camilla Bruce: V zahradě zášti - Příběh černé vdovy z La PorteV Chicagu se o ní leccos povídalo. Dobrým sousedům v Indianě se možná občas něco nezdálo, ale kdo by čekal něco zlého od dobromyslné vdovy, které v životě nepřálo štěstí, je vzorná matka a poctivě chodí kostela? Kdyby jen věděli, čím prošla…

Muži k ní přijížděli plni očekávání a nadějí s celým svým majetkem, avšak odjíždět je nikdy nikdo neviděl. Belle Gunnesová na farmě v La Porte totiž dávno přišla na to, že muži nejsou složití. Že žena se na tomhle světě musí o sebe postarat sama. A že nesmí zaváhat a pohrdnout jakýmikoli prostředky, třeba i krvavými, jinak nedosáhne toho, po čem touží a co si zaslouží.

Vydalo nakladatelství Fobos 16. února 2022.

Frank Herbert: Duna 4 – Božský imperátor DunyFrank Herbert: Duna 4 - Božský imperátor Duny

Na Arrakis uběhly tisíce let a kdysi pouštní planeta je nyní zelená a plná života. Leto Atreides, syn spasitele a imperátora Paula-Muad’Diba, stále žije, ovšem už není pouhým smrtelníkem. Aby zachránil budoucnost lidstva, obětoval svoji vlastní tím, že se spojil s písečným červem, díky čemuž může panovat jako Božský imperátor Duny dalších tři a půl tisíce let. Leto ovšem vládne pevnou rukou.

Po proměně ztrácí nejen svůj vzhled, ale také lidskost. Rebelové, vedení Sionou Atreidovou, povstávají, aby se postavili proti jeho tyranské vládě. Siona však netuší, že Letova vize Zlaté stezky vyžaduje, aby naplnila osud, po němž nikdy netoužila a který si ani nedovedla představit…

Božský imperátor Duny je již čtvrté pokračování velkolepé ságy – jednoho z nejúžasnějších science fiction eposů všech dob.

Vydalo nakladatelství Baronet 16. února 2022.

Neal Shusterman: Smrtka

Neal Shusterman: SmrtkaPrvní část strhující nové knižní série od Neala Shustermana, autora čtenářského hitu Bez šance. Ve světě budoucnosti lidstvo zvítězilo nad nemoci, stárnutím a nakonec i nad smrtí. Nikdo neumírá a Zemi hrozí přelidnění. Jedinými, kdo může ukončit život, jsou tak „smrtky“.

Dva mladí lidé, Citra a Rowan, jsou vybráni, aby se stali učedníky tohoto řemesla – což je role, po níž ani jeden z nich netouží. Musí si osvojit „umění“ brát život, a přitom mít na paměti, že když se jim to nepodaří, mohou vlastní život ztratit. Okolnosti je postaví proti sobě a brzy je jasné, že pokud jeden z nich vyhraje, druhý musí zemřít… Za dokonalý svět je třeba zaplatit vysokou cenu.

Vydalo nakladatelství Yoli 18. února 2022.

John Jackson Miller: Star Trek – Discovery: Válka o Enterprise

John Jackson Miller: Star Trek – Discovery: Válka o EnterprisePoškozená loď a rozdělená posádka chycené v noční můře děsivého střetu! Když se kapitán Christopher Pike dozvídá o vypuknutí konfliktu mezi Spojenou federací planet a Klingonskou říší, rozhodne se zamířit s U.S.S. Enterprise domů, aby svou loď zapojil do probíhajících bojů. Avšak v záhadné, neprostupné mlhovině známé jako Pergamum místo toho nachází válku vlastní, v níž proti sobě stojí dávní nepřátelé a v níž se Enterprise a celá její posádka stávají válečnou kořistí.

V celoročním vyhnanství bez kontaktu se Zemí Pike a jeho věrná první důstojnice Una bojují, aby znovu nalezli a přivedli domů ztracenou posádku, zatímco vědecký důstojník Spock čelí záhadě, která podrobí zkoušce veškeré jeho schopnosti a dovednosti, na nichž závisí nejen přežití lodi, ale možná i celého sektoru…

Vydalo nakladatelství Laser 21. února 2022.

Erik Hofstatter: Vzácný druhErik Hofstatter: Vzácný druh

Aurel a Zora Schwartzovi se snaží žít poklidný manželský život patchworkové rodiny. Jenže staré tajemství je ovlivní způsobem, který si ani jeden z nich nedokáže představit. Zořina dcera Livie se ocitá v pasti, která byla postavena dávno před jejím narozením. Připravte se křičet.

Vydalo nakladatelství Martin Štefko 21. února 2022.

Rob Grant, Doug Naylor: Červený trpaslík 2 – Lepší než život

Rob Grant, Doug Naylor: Červený trpaslík 2 - Lepší než životUž tři miliony let se hlubinami vesmíru řítí kosmická loď velká jako vrata do galaxie. Nikdo se špetkou rozumu by na ní dobrovolně nezůstal, a přece je na její palubě život…. Přesněji svérázný příslušník rodu Homo sapiens David Lister, kterému asistují nablblý hologram Rimmer, narcistní mutant Kocour, chorobně přičinlivý android Kryton a senilní superpočítač Holly.

Sotva však skvadra vybředne z nástrah virtuálna šťourajícího se v jejich podvědomí, vybafnou na ni další mezihvězdné mrzutosti. Lister by se sice k smrti rád vrátil na Zemi, kde by si pak usedle hnil jako Brit 22. století, jenže čas se rozhodl neplatit dalece nad rámec i těch nejšílenějších zákonitostí astrofyziky. O záludné černé díře, ještě záludnějším polymorfovi a nejobrzáludnějším toustovači nemluvě.

To vše se odehraje za běhu warpových motorů, a přitom v pohodlně konverzačním tempu. Stíháte, vy filutové? Druhá část ságy o posledním zástupci lidstva v dálavách kosmu. Kolotoč ztřeštěností opět zahrne i ty trampoty Listera & spol., které ze seriálu neznáte. Něco se stalo s časem. Zjančil se a žene se do absurdna!

„Založeno na břitkém britském humoru, výborných hláškách, bizarních situacích i charakterech. Zkrátka na originálních příbězích z pomezí sci-fi a naprosté parodie sci-fi i sebe sama.“ – iliteratura.cz

Audiokniha.

Vydalo nakladatelství OneHotBook 22. února 2022.

Jonathan Stroud: Psanci Scarlett & BrowneJonathan Stroud: Psanci Scarlett & Browne

Akce, humor, napětí a především dva svérázní hrdinové, jací tady ještě nebyli! Přírodní katastrofa změnila Anglii k nepoznání. Lidé přežívají v opevněných městech, protože divočina kolem je plná krvežíznivých zvířat a také kanibalů. Scarlett si do divočiny troufá.

Jako psanec, bankovní lupička a pistolnice v jednom totiž moc na výběr nemá. Na průzkumné výpravě najde havarovaný autobus a v něm jediného živého pasažéra – Alberta Browna. Souhlasí, že ho dostane do bezpečí. Brzy se však ukáže, že to byla chyba…

Vydalo nakladatelství Fragment 22. února 2022.

Kateřina Karolová: Odbočka v lesíchKateřina Karolová: Odbočka v lesích

Nechtěla jet, ale přesvědčili ji. Prý se není čeho bát… Parta přátel vyráží na dovolenou do zapadlé horské oblasti na východě Čech. Na krajinu padá tma a skupina se rozhodne použít lesní zkratku, kterou objeví ve staré mapě. Poznámka na okraji před zpustlou cestou varuje, přesto se všichni do hlubin lesa vydají. Netuší ale, jak děsivé tajemství se mezi stromy skrývá. Les uprostřed Beskyd totiž není obyčejný a nerad se vzdává toho, co už jednou pohltil…

Vydalo nakladatelství XYZ 22. února 2022.

Jiří Sivok: Pár zbytků pro krysy

Jiří Sivok: Pár zbytků pro krysyV roce 2020 se představil novelou Smrt bývá nehezká a rovnou předvedl, že je skvělým vypravěčem, který si nebere servítky. Tentokrát v ruce držíte knihu, kde Jiří Sivok odhaluje svou povídkovou tvorbu. Obestře vás temnota, kterou naleznete jak ve své minulosti, tak v současnosti, na naší Zemi, ale i mimo ni.

Autor se nesoustředil pouze na horor, kniha Pár zbytků pro krysy mapuje komplexně jeho dosavadní fantastickou tvorbu. Ale můžete si být jistí, že ani ty vědecko-fantastické příběhy se neobejdou bez pořádné dávky nepříjemných pocitů. A třeba se i zasmějete. Sem tam. A trochu paranoidně… Tak jaké zbytky pro krysy zůstaly na vás?

Vydalo nakladatelství Golden Dog 23. února 2022.

Maren Dammann: Amaris – S větrem o závodMaren Dammann: Amaris - S větrem o závod

Jeden zanedbaný arabský hřebec, jedno temné tajemství a jedna velká láska… Alice vydraží na aukci zanedbaného arabského ročka – má totiž pocit, že ji s koněm pojí jakási neviditelná síla. Alicin biologický otec, u něhož tráví léto na jezdeckém statku, ji v rámci svých možností podpoří.

Alice však brzy zjistí, že temné tajemství, které s sebou hřebec přináší, znamená ohrožení pro ni i její nové přátele. Naštěstí je na její straně Ben. Jenže tenhle čeledín dokáže Alici udělat v hlavě i v srdci pěkný zmatek.

Vydalo nakladatelství Cpress 24. února 2022.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Únorové knižní novinky sci-fi a horor – Hunger games, Duna, Star Trek

Hide picture