Zámek Nový Hrad v Jimlíně zahajuje sezónu pro návštěvníky

1. duben 2022 08:38

Památky v Ústeckém kraji zahajují sezonu. Po dvouleté pauze, způsobené epidemií koronaviru, zase otevírají začátkem dubna. Už 1. dubna v 10:00 se pro návštěvníky otevřel zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. S opravenou vstupní bránou a stejnou výší vstupného jako v předchozí sezoně.

„Podlaha je nová. Loni se muselo chodit bokem, protože si to žádalo důkladnější opravu – přívalový déšť nám to vypláchnul. Bylo potřeba ty kostky bylo potřeba očistit, obrousit, naimpregnovat a znovu uložit,“ popisuje Josef Kabát, ředitel zámku Nový Hrad v Jimlíně. Ukazuje přitom na obnovenou podlahu z dřevěných špalíků v průjezdu hlavní brány.

Údržbář zámku ještě závěsem zakrývá rozvodné skříně na stěnách vstupního průjezdu, aby návštěvníci měli hned při vstupu do zámeckého areálu příjemný estetický dojem.

Zámek Nový Hrad Jimlíně

„První nádvoří jsme vybavili informačním systémem, aby už u nás návštěvníci nebloudili a trefili, kam potřebují – ať už do kolárny, zámeckého šenku nebo do pokladny,“ konstatuje Josef Kabát.

Po celý duben si návštěvníci budou moct prohlédnout kompletní druhý prohlídkový okruh, a to až do doby, dokud ho neomezí sezónní výstava. Po Korunovačních klenotech a Tajemném Rudolfu II. to letos budou Největší záhady a tajemství světa.

Zatím si návštěvníci můžou prohlédnout tři okruhy – Zámecké interiéry, Hospodářské zázemí a gotika a Zámecká věž – okruh bez průvodce.

Parkoviště u zámku je pro návštěvníky zdarma a vstupné se nemění – platí vždy na konkrétní prohlídkovou trasu.

Spustit audio

Související