Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EK plánuje umožnit použít evropské fondy na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny

Obyvatelé Ukrajiny utíkají před invazí ruské armády
Obyvatelé Ukrajiny utíkají před invazí ruské armády
Foto: FREE Photo Kashuba Taras / UNIAN

Nevyužité peníze z operačních evropských programů by mohlo Česko podle návrhu, s nímž do země přijel generální ředitel pro zaměstnanost Evropské komise Joost Korte, použít na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Návrh počítá s 40 eury (974 Kč) týdně na jednoho uprchlíka po dobu tří měsíců.

Korte s tím seznámil náměstkyni ministra práce a sociálních věcí Martinu Štěpánkovou při dnešní návštěvě pražského hotelu, který od konce února ubytovává Ukrajince uprchlé z vlasti napadené ruskými vojsky.

Hotel v centru metropole, který byl po době covidu prázdný, provozuje s pomocí dobrovolníků Organizace pro pomoc uprchlíkům ze sponzorských peněz. Nyní hotel poskytuje střechu a zázemí 250 uprchlíkům, většinou ženám a dětem.

V Praze bylo ve čtvrtek odbaveno dalších 860 lidí, kteří přišli do Česka z válkou zmítané Ukrajiny, uvedli pražští hasiči. Celkem prošlo asistenčním centrem v hlavním městě již 62 584 lidí. Ministerstvo vnitra dnes na twitteru informovalo, že počet ukrajinských občanů v Česku s udělenou dočasnou ochranou překročil čtvrt milionu. 

O formě podpory Evropské unie zemím, do nichž uprchlíci míří, bude dnes Korte jednat se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí. "Změny, se kterými EK přichází, a ta flexibilita se týkají zejména stávajícího programového období. Ty finanční prostředky jsou ale v drtivé většině již vyčerpány," řekla Štěpánková novinářům s tím, že je třeba hledat i nové zdroje. Z dosavadních peněz ministerstvo plánuje například umožnit vznik 3000 míst v dětských skupinách. "Ale to se bavíme už o zbytkových penězích. Takže pro nás by bylo 40 euro na týden přínosné, na druhou stranu budeme obtížně hledat zdroje, ze kterých bychom k tomu mohly prostředky vzít a do terénu poslat," uvedla. Bez dodatečných zdrojů podle ní bude situaci "velmi obtížné zvládnout".

Operační program, s nímž nakládá ministerstvo práce a sociálních věcí, měl rozpočet 60 miliard korun, rozběhl se už v letech 2013 a 2014. V novém programovacím období má dosáhnout zhruba 40 miliard korun na projekty, které mají skončit až v roce 2030. "Nemůžeme ty zdroje vyčerpat okamžitě. Navíc, když se bavíme o nákladech spojených s uprchlickou krizí, tak se bavíme o miliardách, dovolím si říci i o desítkách miliard, takže ty dodatečné zdroje pro stát budou potřeba," uvedla. Věří tomu, že se nakonec najdou, pomoc by podle ní mohlo i zpětné proplácení nákladů vynaložených ze státního rozpočtu.

Korte do Prahy přijel, aby se seznámil s potřebami uprchlíků. V plánu má navštívit i další země, do nichž míří nejčastěji. Ocenil práci dobrovolníků a systém, kterým Česko uprchlíky přijímá. Využití hotelu, kde dobrovolníci pomáhají s integrací dětí i dospělých například jazykovými kurzy, označil za dobrý příklad.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy