Karlův most Přerova a Paříž dolního Pobečví aneb po stopách vzniku přerovského Tyršova mostu

31. březen 2022

Letos v březnu zemřela ve věku 92 let výrazná autorka české poválečné architektury Alena Šrámková. Jedno dílo ji připomíná i u nás v kraji – Tyršův most ve městě Přerově.

„První historická zmínka o mostu v Přerově pochází z roku 1275. S velkou pravděpodobností původní dřevěný most vznikl poblíž místa brodu, právě tudy procházela dálková obchodní komunikace z Olomouce přes Přerov na jih. Za staletí byl mnohokrát opravovaný a obnovovaný a teprve ze závěru 19. století máme dochované archivní snímky s jedním z těch mnoha dřevěných mostů, který tu stával,“ říká archeolog z Muzea Komenského Zdeněk Schenk.

V roce 1903 tu byl vystavěn v rámci českých zemí jedinečný železobetonový secesní most. „Ten most byl opravdu krasavec, v té době byl Přerov, když to řeknu nadneseně, takovou malou Paříží dolního Pobečví,“ obdivuje historickou stavbu Zdeněk Schenk. Tento most však bohužel ustupující Němci v roce 1945 vyhodili do vzduchu. Poté dlouho překlenovala v místě u sokolovny řeku lávka, postavená na pilířích zničeného předchůdce.

Dnes tu můžeme vidět další výjimečný betonový most. Jeho výběr byl komplikovaný. „Architektonické řešení je bravurní, čistá práce s jednoduchými tvary a přitom v detailu tak rafinovaná, když se díváte na ty kamenné obklady a na to, jak je koncipované zábradlí, nemluvě o sochařské výzdobě, což je dost unikát v současné době v případě mostu,“ říká historička architektury Martina Mertová z Muzea umění Olomouc, které má ve svých sbírkách architektonické skici stavby.

A k autorce Aleně Šrámkové dodává: „Je to nejvýznamnější ženská architektka v Čechách v poválečné době, mezi nejslavnější práce patří dům ČKD na Můstku naproti Národního muzea na Václavském náměstí v Praze. Sochy na mostě: zubr, pták a tři stylizované stromy, to je práce Ivany Šrámkové, snachy architektky. Těmi sochami se sem dostává poetická vrstva, dává to podnět k zastavení a zamyšlení, třeba i o historii města. Myslím si, že ta finální podoba je skvělá a bude vždycky okrasou města, tak jako třeba k Praze patří Karlův most,“ chválí podobu sočasného Tyršova mostu v Přerově Martina Mertová.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio