Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jeskyně na jižní Moravě lákají na adrenalin. Návštěvníci dostanou helmy i baterky

Tajuplné jeskyně jižní Moravy, které jsou každoročním lákadlem pro stovky tisíc turistů, se po zimě otevírají veřejnosti. Zájemci mohou vyrazit na klasické prohlídky nebo vyzkoušet novou zážitkovou trasu s baterkami.

Třináct jeskyní jižní Moravy láká od prvního aprílového dne na adrenalinové zážitky i naučné prohlídky. Dosud fungovaly prostory v omezeném provozu, některé byly uzavřeny kvůli zazimování netopýrů. Za přírodními úkazy Punkevních jeskyní či Kateřinské jeskyně se mohou turisté vydat od úterý do neděle. Kromě klasických prohlídkových tras se letos dočkají také několika nových atrakcí, a to včetně obnovené naučné stezky u Sloupsko-šošůvských jeskyní.

Adrenalinovou novinkou letošní sezony je druhá zážitková trasa, která zájemce provede jeskyní Výpustek u Křtin. Na napínavou cestu, při které prozkoumají dosud nepřístupné prostory, se lidé vydají v helmách a s baterkami. Projdou se po trase mezi armádním vestavěným krytem a přírodní stějnou jeskyně. Cesta přitom nebude snadná, někdy ji budou muset zdolat dokonce po čtyřech.

„Osvědčený adrenalinový zážitkový okruh Po stopách Nagela ve Sloupsko-šošůvských jeskyních pro starší deseti let zase doplnil nový kovový traverz po stěně jeskyně. Vznikl nad místy, která vyplavila předloňská podzimní povodeň," řekl mluvčí Správy jeskyní České republiky Pavel Gejdoš.

Provoz jeskyní narušily dvě koronavirové sezony, kvůli kterým museli jeskyňáři sáhnout hlouběji do kapsy. „Museli jsme bohužel odložit plánované investice do údržby a modernizace našich provozů. Jsme moc rádi, že letos můžeme otevřít v obvyklé datum. Na návštěvníky se naši průvodci už moc těší,“ řekl ředitel Správy jeskyní České republiky Lubomír Přibyl.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Brněnská Drbna

Štítky jeskyně, moravský kras, atrakce, zážitek, Jihomoravský kraj, Česko, Punkevní jeskyně, Lubomír Přibyl, Výpustek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeskyně na jižní Moravě lákají na adrenalin. Návštěvníci dostanou helmy i baterky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.