Vrch Velíz nabízí klid i očistu duše, říká Vlasta Kahovcová. Chodí na něj z chaty v Novém Jáchymově

26. srpen 2022

Zpěvačka a výtvarnice Vlasta Kahovcová dostala chatu v Novém Jáchymově uprostřed křivoklátských lesů od své maminky jako svatební dar. Nejdřív si ťukala na čelo, že prý není žádný chatař. Dnes je ale za tohle svoje letní útočiště vděčná. Má tam nejenom svůj výtvarný ateliér, ve kterém tvoří, ale i elektrokolo, na kterém s kamarády obráží okolní krásnou přírodu a památky.

Vlasta Kahovcová měla odmalička dvě lásky: malování a zpívání. Vystudovala tedy Střední uměleckoprůmyslovou školu, ale když se dozvěděla o konkurzu do divadla Semafor, jela se ho zúčastnit a vyhrála. Od té doby šlo malování stranou a ona se naplno začala věnovat zpěvu. Mimo jiné se spolu s Jitkou Zelenkovou a Jarmilou Gerlovou stala doprovodnou vokalistkou Karla Gotta.

Darovanou chatu v Novém Jáchymově si s manželem postupně dotvořila podle svých představ a také naprosto zamilovala. „Pak jsme si tam ještě postavili takovou malou budku na zahradnické náčiní. A mně přišlo škoda, že bude jen na sekačky a rýče. Tak jsem si tam nechala dát velké okno a mám z toho teď ateliér,“ usmívá se Vlasta Kahovcová. Inspiraci pro malování, ke kterému se po skončení pěvecké kariéry zase vrátila, čerpá prý především z úchvatné okolní přírody.

Úžasným místem je podle ní ale i samotný Nový Jáchymov. „Je to vesnička se vším všudy. Má hospodu, vinárnu, obchod, tenisové kurty, fotbalové hřiště, dokonce i hotel. A pak jsou tam krásné tři rybníky. Většina lidí se chodí koupat hned do toho prvního, my chodíme až do toho druhého v pořadí. Všechny napájí Habrový potok, takže je v nich krásně čistá voda. A jsou navíc uprostřed lesů, je to skvělý relax. Třeba se tam i jenom projít,“ popisuje výtvarnice.

Vlasta Kahovcová a Pavel Vítek

Kromě toho si s místními kamarády pořídili nejprve kola, později elektrokola a každý den vyrážejí na výlety. „Hned vedle Nového Jáchymova je vesnice Kublov, nad kterým se tyčí přes 500 metrů vysoký vrch Velíz. Je to poutní místo, kde stojí kostel sv. Jana Křtitele, je tam hřbitůvek, u jehož vchodu je studna jménem Gothardka. Když si na ni lehnete a něco si přejete, tak se to splní. A úplně nahoře na špičce tomu všemu vévodí socha pohanského boha Velese,“ vypočítává Vlasta Kahovcová.

Dalším oblíbeným místem v okolí je rozhledna Máminka na vrcholu Krušné hory mezi Hudlicemi a Novým Jáchymovem. Z té jsou prý vidět celé Brdy a za dobrého počasí někdy dokonce i liberecký Ještěd.

„A máme tam taky Živou vodu. Na stezce mezi Karlovou Vsí a Roztoky, což je vesnice před Křivoklátem hned u Berounky. Tam ze skály teče podle pověsti živá voda a vytéká do malé tůňky, kde jsou na dně kamínky. Když tam jedeme na kole, tak vždycky zastavíme. Nejdřív se pořádně napijeme a pak si zujeme boty a brouzdáme se tam v té tůňce a nabíjíme se energií. To je naprostá nádhera,“ říká výtvarnice.

Na jaká další místa v křivoklátských lesích by vás zavedla a kolik času na své oblíbené chatě v Novém Jáchymově tráví, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio