DomůNovinkyZáchranný výlov ryb: Rybáři vylovili přes 1000 kilo ryb z řeky, do které...

Záchranný výlov ryb: Rybáři vylovili přes 1000 kilo ryb z řeky, do které vjedou bagry

- Reklama -

Brno se připravuje na stavbu nové náplavky na řece Svratce. Než ale do toku vjede těžká stavební technika, bylo nutné odlovit ryby. A rybáři si pořádně mákli, protože lovili na 3kilometrovém úseku. 

Ilustrační foto: InRybar.cz

Dvacet rybářů s elektrickými agregáty a podběráky lovili na 3kilometrovém úseku řeky Svratky v Brně. Měli zacíleno na reofilní druhy ryb, které mají rády právě proudnou vodu. V překladu tedy měli zaměřeno na parmy, ostroretky nebo tlouště. V úlovku se ale objevili i candáti, cejni, plotice nebo hrouzci. O výlovu informovala Mendelova univerzita v Brně

VIDEO: Takto probíhal výlov na řece Svratce v Brně. Rybáři vylovili 1200 kilo ryb

 

Rybáři vylovili okolo 1200 kilogramů ryb

Celkově lovící četa vylovila okolo 1200 kilogramů zmíněných druhů ryb. Ovšem, Jan Grmela z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství MENDELU se nechal slyšet, že odlov nebyl jednoduchý, protože Svratka byla v některých místech prostě příliš hluboká. „Nějaké kusy nám tedy zřejmě unikly,“ připustil Grmela.

Rybáři ryby odlovili před samotnými stavebními pracemi, které na Svratce brzy proběhnou. Kdyby podobný výlov nepřišel, pak by ryby mohly hromadně uhynout. Zároveň bylo nutné ryby ze zmíněného úseku přemístit včas, aby se v něm ryby nevytřely, a nebyl v něm letošní rybí plůdek.

Kam rybáři ryby převezli? Nikam daleko! Ryby byly vypuštěny do řeky níže po proudu pod migrační bariéru. Zde jim nehrozí nebezpečí kvůli chystaným stavebním úpravám na brněnské řece Svratce.

 

Nechutný nepořádek: Svratka připomínala skládku

Kromě vylovených ryb ale rybáři naráželi i na velké množství odpadu. Lovící četa například narazila na dopravní značky, pneumatiky, jízdní kola, nákupní vozíky, anebo třeba na mobilní telefony. Ten pohled rozhodně nebyl radostný! „Řeka v tomto ohledu vypadala žalostně. Je to de facto černá skládka,“ popisoval Jan Grmela z MENDELU.

Co se vlastně bude na Svratce stavět? Město Brno plánuje vybudovat do podzimu příštího roku náplavku, která umožní pohodlný přístup a odpočinek u hladiny řeky. V současnosti jsou v tomto úseku totiž vysoké betonové, protipovodňové stěny, které toto nedovolují. Délka upraveného úseku by měla být okolo 3 kilometrů.

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -