V Mostě dnes startuje 12. sezóna Carboniacupu se 118 přihlášenými vozy
Foto: VDR
Sport

Most - Letošní sezóna Carboniacupu zahajuje dnes, v neděli 3. dubna, na autodromu v Mostě na novém asfaltu, diváci mají vstup do depa závodních strojů zdarma.

Do dvanácté závodní sezóny Carboniacupu otevírá své brány autodrom v Mostě, který právem můžeme označit domovskou stanicí. Na prvním závodu Edera Racing Day uvidíme slušně zaplněné startovní rošty a také plno zajímavých vozů, které přes zimní přestávku jezdci pilně zlepšovali a objeví se zde nové tváře i stroje. Celkem přihlášených k prvnímu závodu spočítali pořadatelé na 119, opět rozdělených do pěti samostatných závodů. Diváci mohou depo závodních strojů navštívit jako obvykle zdarma.

Skupina A bude na prvním klání rozdělena podle objemu motorů na dvě samostatná klání, přičemž v té slabší jsme letos vypsali i samostatnou klasifikaci A1.3ltr, díky hodně přihlášeným vozům v této skupině. Převažují tady Lady, ale k vidění bude i Zastava, nebo Škoda 130 RS, proti nim vyrazí Petr Zelenka se Suzuki Swift. V šestnáctistovkách A1 pojede Mělničák Jiří Mika s Citroenem Saxo, a Miroslav Pešek na Fordu Fiesta, proti Hummelovi a Fellnerovi z Německa. Ve dvoulitrech A2, které díky velkému počtu přihlášených tentokrát uzavírá první závodní skupinu A, tam pojedou ostřílení borci Pavel Zeman s Mazdou RX8, Miroslav Beer se Subaru Impreza, Aleš Göllner s Hondou Civic, Zbyněk Čurda s Renaultem Clio RS, Gustav Niedelský s BMW 320, nebo nováček Němec Markus Voight s VW Golf 2.

Skupina A+ přivítá jezdec A3 a dalších vyšších skupin. V A3 to vypukne v Mostě s Miroslavem Látrem s BMW 130, Ondřejem Kočkou s BMW, Miroslavem Peškem ml s BMW 330, přijede nováček Dalibor Vopat s Audi A3, se svým BMW M3 přijede Olaf Hauesner a novic Markus Berger také z Německa na BMW 325i. Ve skupině A4 do 3500ccm si představíme Němce Riccardo Müllera s VW Scirocco R-Cup, Martina Tótha a Tomáše Zabloudila s BMW a nově Tomáš Pavel s Nissanem 350Z. A5 nad 3500ccm pojedou oba Forsterové s BMW a připojí se k nim i Daniel Mansfeld s BMW E30. Více upravené dvoulitry A7 přivedou na start Jiřího Sedláka se Škodou 120 RS, Radka Layera s Cliem a Matěje Chabra s VW Golf 3. A8 do 3500ccm více upravených má na startu Petra Krejsu s Lotusem Elise a Víta Sméjkala s Cuprou. V nejsilnějších A9 nad 3500ccm přivezou svá auta Boleslav Waszek s Lamborghini Super Trofeo EVO, Pavel Sovička s Corvette ZR06 GT, či Němec Matthias Stark s Porsche GT4.

Skupina B sériových cestovních aut má plno. V B1 do 1600 vyrazí na trať Ondřej Ernyger s Mazdou RX5, Jiří Bárta s Citroenem, nebo David Drugda se Suzuki Swift Sport. V B2 si to mezi sebou rozdají dvě Toyoty GT86 jezdců Libora Šajnera a Josefa Wágnera, Miloš Merta se Subaru BRZ nebo Michal Zimmer s Hondou Civic. B3 do 3000ccm představí v Mostě Tomáše Beneše a Martina Hanzla na Alfách Romeo, Zdeňka Čurdu s BMW 330i nebo Dušana Víta s BMW. V nejsilnější B5 nad 3500ccm pojede Švýcar Robert Ziegler s Porsche GT3, Zdeněk Šimoník s BMW, Jiří Urban s Alfou Romeo Giulia nebo Stanislav Šedivec s Corvette ZR06, B6 pak pro vozy Abarth patří Slovákům Obrtalovi a Steinerovi.

Prototypy a speciály skupiny C mají ještě pár míst volných, ale mezi C1 bude husto. Mimo jiné přijede Daniel Hentschel z Německa, Rakušan Markus Ameseder, nebo Švýcar Simon Neidhart s Performery, ale také Němec Sven Kahnt a Rakušan Hötzendorfer s Pacemakery. Mezi sportovními prototypy nad 1400ccm pojede Rakušan Martin Kehrer a Jürgen Kappeler na Caterhamu Hayabusa resp. Radicalu SR3 RS a Jiří Švec s Peugeotem Spyder 207. Caterhamy do 1600ccm okusí v Mostě Marek Svačinka a Marek Bláha se Simonem Agliettim. Nad 1600 C4 pojede nově Ondřej Hejduk a Jakub Kirchner, ale také Martin a Jakub Křečkové. C5 patři KTM X-Bow Radima Havlíka, Miroslava Šimona a Jan Marečka.

Skupina D neboli formule hlásí také plný rošt, tedy kromě D1, do které se tentokrát nezvykle nikdo nepřihlásil. V D2 pro objem do 1400ccm s automobilovým motorem přivítá na dráze mosteckého autodromu plejádu historických monopostů Estonia 21, neboli také Tark Kavor s jezdci Heidickem, Ahnertem, nebo Schulzem, dále pak Petera Benze na MT77, Veroniku Krejsovou s MTX 1-03 nebo nováčka Ondřeje Fuka s Tomisem 99-02. D3 do 1600ccm se předvede nováček Niklas Meisenzahl s F-ADAC, se stejným vozem Heiko Werner, Melkus 90 Nils Holger Wilms, nebo Martin Kuntze s Estonií 25. D4 pro dvoulitrové monoposty má přihlášené jezdce Bulhara Ilieva, Němce Rädleina, Radka Kroupu a Lubomíra Škardu na formulích Renault, ale i nováčka Henry Clausnitzera s Formel Ford, či nově Honzu Riegera, který se malým objemem pustil do dvoulitrů. Nad 2000ccm si v Mostě pozávodí Němci Ralfa Bürger a Gläser s F4 Tattus a Čech Jan Čížek s Martini Renault 2,2ltr.

Rošt zdá se být před prvním kláním naplněný, přijďte zafandit svým favoritům, nebo nasát atmosféru jedněch z prvních letošních okruhových závodů na autodromu v Mostě, který jezdce přivítá novým povrchem.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru