Jan Machát a Michal Okleštěk a umělkyně Veronika Šmírová pod značkou Visualove se podíleli například i na vzhledu obřích nafukovacích planet brněnského planetária. Nynější návrh má podobu girland tvořených svislými tyčinkami v barvách Brna, tedy v červené a bílé, které tvoří pásky různých jednoduchých ornamentů.

Do soutěže se přihlásilo deset návrhů, porota nechala autory rozpracovat detailněji čtyři z nich a třem nejlepším udělila ceny.

„Všechny tři oceněné návrhy jsou velmi kvalitní. Technickým sítím Brno budeme nadále asistovat při administrativních procesech až do podpisu smlouvy,“ uvedla za organizátora Yvette Vašourková.

Vrací se k minulosti

Současná podoba osvětlení v ulicích Česká, Masarykova, Běhounská nebo Kobližná napodobuje osvětlení ze 70. let minulého století. Na většině z nich je buď logo Brna nebo některé městské části.

Počátky slavnostního osvětlení ulic v historickém centru sahají do roku 1959, kdy se v Brně konal první mezinárodní strojírenský veletrh. Osvětlení prošlo obnovou před téměř 15 lety, podle vedení města je ale esteticky zastaralé. Městská rada již výsledky soutěže schválila.

VIDEO: Brno vytvořilo největší model Měsíce v Evropě.

Fotogalerie
5 fotografií