InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ságaaneb Vizovský zázrak (Bolek Polívka)

    středa 8.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Divadelní představení.

  • Žehnání motorek

    středa 8.5 13:30 - Masarykovo náměstí, Třeboň

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Majitelé billboardů si dělají z úřadů dobrý den

TÁBORSKO – Koncem loňského roku se redakce JčTEĎ zajímala o výsledek někdejší mohutně medializované akce o odstraňování billboardů z okolí silnic. U odbočky ze silnici I/19 od Všechova k Táboru byl totiž před časem jeden billboard odstraněn – aby se objevily hned dva jiné. Jak se zdá, ani po třech měsících není v silách úředníků dosáhnout jejich odstranění. Jeden z nich dokonce zničil v půlce února vichr a majitel byl s obnovou billboardu opět rychlejší než úřední mašinérie. Takže se billboard skvěje u silnice novotou.

 

Hned 3. ledna Mária Čejková z oddělení silničního hospodářství odboru dopravy krajského úřadu odpověděla: "Odstraňování reklamních zařízení ze silnic I. tříd má na krajském úřadě, odboru dopravy a silničního hospodářství v gesci oddělení silničního hospodářství. Toto oddělení průběžně provádí kontroly silnic I. tříd a tím i případné umístění reklamních zařízení bez povolení silničního správního úřadu. Od 1. 9. 2017, kdy začala platit novela zákona č. 13/1997 Sb. bylo krajským úřadem zasláno 1003 výzev, které zaslal buď na základě vlastních kontrol, nebo na základě podnětu správce komunikace I. třídy Ředitelství silnic a dálnic ČR, podnětu Policie ČR, nebo občanů. Část těchto reklamních zařízení odstranili sami jejích vlastnici, část nechal odstranit krajský úřad, a to v počtu 474.

Krajský úřad sankce nevyměřuje, ale výzvy posílá na vědomí příslušné obci s rozšířenou působností, která je příslušná k projednávání přestupků a udělení pokuty.

Podle platné legislativy stále platí, že ochranné pásmo silnice I. třídy je 50 metrů od osy silnice. Z přiložené fotodokumentace je zřejmé, že zadokumentovaná reklamní zařízení jsou umístěna v ochranném pásmu silnice I. třídy. Tato dokumentace byla přidělena příslušné pracovnici k učinění daných kroků k jejích odstranění."

Dne 11. února se tedy redakce dotázala vedoucího odboru dopravy táborského městského úřadu Jana Pávka, jestli už tyto billboardy řeší.

Odpověď od Jana Pávka přišla obratem: "K téhle záležitosti nemám žádné informace a předpokládám, že náš úřad by byl příslušným až nakonec, k vedení přestupkového řízení. Takže zřejmě krajský úřad ještě není v takové fázi."

Redakce se tedy znovu obrátila na krajský úřad, odkud mluvčí Hana Brožková 25. února napsala: 

"K Vašemu dotazu sděluji, že místní šetření proběhlo dne 24. února 2022. Na místě bylo zjištěno, že na jednom RZ je označena společnost Eurobillboard.cz a z druhého zbyla pouze konstrukce. Dnes, tedy 25.2.2022, budou zaslané výzvy k odstranění a to spol. Eurobillboard.cz. Druhá bude zaslána vlastníkům pozemku, na kterém je umístěna. Bude se čekat na vyjádření vlastníků a teprve následně bude žádost na odstranění zaslána na ŘSD."

Je 3. dubna, tedy čtvrtrok od prvního kontaktu krajského úřadu. Poničený billboard, za kterého po únorové vichřici zbyla jen konstrukce, majitel opravil a nedávno znovu vyvěsil reklamu firmy Steel Spirals...

 

 

 

Diskuse k článku - 8 příspěvků
 

Kam dál?

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Janda 

    Reagovat

     

    Úředníků máme na všech úřadech víc než dost. A kde snad je jich méně, tak se přiberou. Ale takových úředníků, kteří jsou schopni rozhodnout o věci, těch je velmi málo. Většinou jsou schopni citovat předpisy a hledat, proč vyřešit věc přikázáním nejde.

    Vloženo 4.4.2022 13:43:11

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    A kdo je majitelem billboardu? Dalo by se to zjistit, redakce? Dekuji

    Vloženo 4.4.2022 08:53:38

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Asi si sam odpovim. Nejspis majitelem bude soucasne majitel toho pole. Takze staci se kouknout na katastr.
      Otazka nadto. Je to ten majitel, co blokuje, respektive nechce prodat pozemek pro cyklostezku, aby se bezpecne mohlo chodit pesky a jezdit na kole mezi Taborem a Vsechovem?

      Vloženo 4.4.2022 08:56:05

      • taborak 

        Reagovat

         

        :-)

        Vloženo 4.4.2022 10:52:58

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        To je ale syčák! Nechce to dát dobrovolně a jak je v Táboře oblíbená představa radnice, pokud možno zadarmo.

        Vloženo 4.4.2022 15:41:13

  • Miloš Bučinský 

    Reagovat

     

    V Soběslavi je ten samý případ, jsou tu asi 4 a pokud vim tak město to taky nějakou dobu řeší a billboardy stále stojí.

    Vloženo 4.4.2022 06:38:15

    • taborak 

      Reagovat

       

      :-)

      Vloženo 4.4.2022 10:24:17

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    A tak je to se vším v tomto pseudostátě.

    Vloženo 3.4.2022 21:47:52

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace