Garry Moore: Still Gott the Blues

Mezi stovku nejlepších kytaristů všech dob byl zařazen také irský hudebník Gary Moore. Aby ne, na kytaru cvičil od mládí několik hodin denně a hra na ni byla jeho největším koníčkem.

Bývávalo to tak snadné, odevzdat své srdce. Ale život mě tvrdě naučil, že musím i něco obětovat. Tato slova zazněla v písničce Still Gott the Blues, kterou v r. 1991 vydal jeden z nejlegendárnějších kytaristů naší doby Gary Moore. Po vydání této skladby na singlu, který nedosáhl kdovíjakých úspěchů v hitparádách, nejlepší bylo umístění na devadesátém sedmém místě, se Moore rozhodl distancovat od muziky, se kterou byl fanoušky do té doby spojován. Jako hardrockový muzikant měl už v té době skvělou pověst, kterou si vysloužil v kapelách Skid Row, Thin Lizzy nebo Colosseum, a tak si mohl dovolit slova o tom, že když poslouchá své nahrávky ze starší doby, kroutí hlavou, jak něco takového mohl hrát.

Největší uspokojení teď nachází v blues. Je pravdou, že blues je prazdroj veškeré rockové muziky a jak tvrdí bluesmeni na celém světě, je nabíječkou pro každou baterii. Skladba Still Gott the Blues pochází ze stejnojmenného alba, na kterém Mooreovi vypomohli skuteční velikáni blues - Albert King, Albert Collins a k nim ještě beatl George Harrison. S touto muzikou se pochopitelně nesetkal poprvé, ale právě od té doby se pro něho tento nestárnoucí žánr stal prioritní hudební náplní.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.