LEVEL #318: Ve válce se nehraje
zdroj: Archiv

LEVEL #318: Ve válce se nehraje

3. 4. 2022 17:53 | Komerční sdělení / PR | autor: Inzerce |

LEVEL 318 se nese ve znamení několika zásadních témat. Tím prvním je vydání titulu FromSoftware. Elden Ring si získává pozornost na všech frontách zcela právem. Podobnou pozornost ovšem vyvolává i válka o Ukrajinu. V aktuálním čísle se tak dočtete o dopadech války na herní průmysl a nechybí ani pravidelná porce zajímavých her a témat.

Level318 zdroj: Archiv

State of Play: Pro fanoušky monster a dinosaurů

Pravidelný seriál ze světa her od Sony se tentokrát zaměřil především na multiplayerové a kooperativní tituly, kterých představil slušnou řádku. Asi největším oznámením na tomto poli je bezpochyby Exoprimal, survival akce z prostředí města zamořeného dinosaury. Autoři si slibují šikovně zpracovanou hratelnost pro vícero hráčů. Šlo ovšem jen o špičku ledovce z oznámení, kterým se v textu věnujeme.

Level318 zdroj: Archiv

Petr Svoboda: Strýček poldy Pankráce

Letošní duben přinese tuzemským hráčům nostalgický výlet do dob point and click adventur. Všemi mastmi mazaný polda Pankrác s hlasem Luďka Soboty se totiž dočká sedmého dílu, na němž se i tentokrát podílí Petr Svoboda. Toho v jeho ústeckém studiu vyzpovídal Marek Bílek. Řeč přišla jak na historii adventurní série, tak na Petrovu kariéru i jeho pohled na typický český humor nebo otázku, kdo a jestli vůbec kdy může nahradit Luďka Sobotu.

Level318 zdroj: Archiv

Síla se probouzí: V kronice Star Wars se otevírá nová kapitola

S příchodem jara přišlo také oznámení slušné řádky Star Wars titulů. Po řadě titulů z tohoto univerza bylo delší dobu ticho až do příchodu akční adventury Star Wars Jedi: Fallen Order. V mezičase hlavní scénáristé a designéři Star Wars přispěchali s konceptem High Republic, který zatím zaujímal místo především v jiných oblastech zábavního průmyslu. Jaké hry se tedy chystají, a o čem je High Republic? Dočtete se v textu Ondřeje Novotného.

Level318 zdroj: Archiv

Elden Ring: Intermediální syntéza v herních adaptacích

Elden Ring je bomba a podle mnohých půjde také o hru roku. Hidetaka Mijazaki se ovšem pod úspěch nepodepisuje ani zdaleka sám, naopak si přivádí postavu velkého formátu – George R. R. Martina, jehož rukopis je na hře patrný, ale možná jinak, než většinová veřejnost čeká. O autorském rukopisu slavných spisovatelů ve videohrách píše ve eseji Michal Vojkůvka.

Level318 zdroj: Archiv

Gran Turismo 7: Óda na benzín

Forza Horizon 5, Grid Legends, Gran Turismo 7. V posledních měsících zažívají fanoušci motorsportu hotové žně, které ale nepocházejí jen z jednoho přetěžovaného políčka, naopak. Úroda se sklízí v rozdílných variacích napříč závodním světem, a byť některá studia válčí s tím, jak hráčům svoji vizi hry jako služby představit, jde i tak o skvělé zážitky z jízdy. O tom všem píše Vincent Olejník.

Level318 zdroj: Archiv

Království emulace: Minulost jako živná půda pro komunitní digitální archivářství

Co jste dělali v dobách, kdy jste chtěli hrát konzolové hry, ale neměli adekvátní konzoli? Patrně jste byli nuceni sáhnout po emulátorech. Ty jsou mezi námi tak dlouho, že vznikla dokonce jakási komunita Emulanů, lidí, kteří se věnují emulacím z akademického a historického pohledu a nebojí se pátrat po často bizarních kouscích hardwaru. O specifické skupině hráčů/výzkumníků a obecné historii emulátorů, se dočtete v textu Zdeňka Záhory.

Level318 zdroj: Archiv

Ukrajina: Ve válce se nehraje

Hlavní téma posledních týdnů netřeba představovat. Válka o Ukrajinu dopadá na každého, byť různými způsoby. Nejvíc pochopitelně na samotné Ukrajince, kteří v případě herního průmyslu řeší, jak se postavit ke svým ruským kolegům, nebo kde vlastně pracovat a na čem. Aktuální situaci se věnuje ve velkém tématu Tomáš Erhart, kterému se podařilo získat i několik osobních zkušeností z různých ukrajinských studií.

Level318 zdroj: Archiv

Derek Yu a Spelunky 2: Příběh jedné nezávislé klasiky

Metroidvania a roguelike hry jsou dlouhodobě spjaty především s indie scénou, díky níž vzniklo nepřeberné množství podobně zaměřených titulů. Jedním z nich jsou i kultovní Spelunky, které otevřely bránu následovníkům a dočkaly se i svého vlastního pokračování. Příběh Dereka Yu i jeho herního dítka si můžete přečíst v pravidelné rubrice Dílna od Honzy Horčíka.

Level318 zdroj: Archiv

Roberta Williamsová: Známá neznámá královna příběhů a adventur

Utíkat do fantaskních světů je mechanismus, ke kterému se tu a tam uchýlí snad každý. Jenže málokdo se může chlubit tím, že stál u zrodu grafických adventur i přes to, že počítačové zábavě a technice dlouhé roky vůbec neholdoval. Příběh Roberty Williamsové, úzce spjatý s příběhem jejího manžela Kena, se stal předmětem textu Pavla Dobrovského v rubrice Snílci.

Level318 zdroj: Archiv

Red Baron: Olovo a krev v oblacích nad bojištěm první světové války

První polovina 20. století s sebou přinesla dvě světové války a s nimi spojený technologický boom, jaký lidstvo nezažilo. Kromě tanků se na bojištích objevovala i první letadla se svými prvními piloty, kteří vstoupili do dějin, podobně jako Rudý baron Manfred von Richthofen. Začátkem osmdesátých let se pak na scénu vkradnul Damon Slye ze studia Dynamix a rozhodl se předvést světu pravý letecký simulátor. O tom všem v textu Pavla Dobrovského.

Level318 zdroj: Archiv

Plakáty

V tomto čísle najdete na plakátech motivy Total War: Warhammer III a Gran Turismo 7. Plakáty automaticky dostávají předplatitelé, a k dostání jsou také v prodejnách JRC.

Level318 zdroj: Archiv

LEVEL VYCHÁZÍ I V ELEKTRONICKÉ VERZI

LEVEL je vedle papírové podoby k dispozici i v elektronické verzi za 99 korun - je tedy o padesát korun levnější než na stáncích. Všechny podstatné informace o tom, jak elektronický Level získat, najdete v tomto článku. Prostřednictvím aplikací Alza MediaFloowie a O2 Knihovna si také e-verzi Levelu můžete přečíst na webu nebo na zařízeních s iOS či Androidem. Stačí k tomu mít jen JEDEN účet, a tím pádem i JEDEN zakoupený časopis.

Podrobný obsah LEVEL 318 si prostudujte na stránkách level.cz, kde zároveň najdete všechny potřebné informace o předplatném, o autorech a obecně redakci Levelu. Se svými postřehy na konto Levelu nás zastihnete na emailu redakce@level.cz nebo na Facebook stránce Levelu.

LEVEL 319 vychází 20. května 2022

Nejnovější články