Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán nemá před volbami nic jisté
Summit NATO: Premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán (24.3.2022)
Vladimir Putin u Viktora Orbána, únor 2015.
Maďarský premiér Viktor Orbán jedná v době napětí na Ukrajině s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Foto ze setkání v roce 2019
Summit Visegrádské čtyřky s jihokorejským prezidentem.
15
Fotogalerie

Maďarské volby online: Orbán vyhrál nečekaně drtivě, nejspíš opět s ústavní většinou

V neděli maďarští voliči vybírají nový parlament. Přestože vládnoucí strana Fidesz Viktora Orbána vede ve všech průzkumech, budou volby jistě nejvyrovnanější za dlouhou dobu. Volby pro vás budeme po celý den komentovat online. Podívejte se, jaké hlavní strany kandidují, co voličům nabízí a kdo může být příští premiér.

Co předpovídají průzkumy

V předvolebních výzkumech všech známých institutů vede vládní Fidesz, liší se jen v rozdílu. Dle institutu Médián dostane Fidesz 50 % hlasů, opozice 40 %, nacionalistická strana Naše vlast 4 %, recesistická Strana dvouocasého psa také 4 %. U institutu Závecz vede Fidesz v poměru 41:39, což už je o něco těsnější rozdíl, podobně u výzkumu od institutu Republikon, kde Fidesz vede v poměru 35:33 (jen voliči rozhodnutí jít k volbám). Zhruba 600 tisíc voličů bylo týden před volbami nerozhodnutých, očekává se zároveň vysoká volební účast, až kolem 80 procent.

Favorit voleb – vládní strana Fidesz

Jde již o čtvrté volby za sebou, v nichž je jasným favoritem strana Viktora Orbána. Zkratka Fidesz znamená Svaz mladých demokratů, s tímto názvem strana vznikla před revolucí jako protikomunistický studentský spolek. Jak známo, z mladé liberální strany se časem stala národně-konzervativní formace, jejíž nejvýraznější politika je finanční podpora rodin, boj s migrací a maďarská suverenita.

Za tři volební období Orbánovy vlády Fidesz výrazně změnil zemi a její politický systém. Schválil novou ústavu a zavedl ne-liberální politický režim, který Orbán nazval „systém národní spolupráce.“ V souvislosti s přestavbou země se maďarská vláda často dostává do sporu s evropskými institucemi ohledně kvality demokracie a nezávislých institucí. Na politice Fideszu nejčastěji dle výzkumů voliči oceňují zastropování cen energií a různou podporu rodin například ve formě výhodných půjček na bydlení. Důvody, proč naopak vládu kritizují, jsou především v kvalitě veřejných služeb, a to hlavně zdravotnictví a školství.

Sjednocená opozice všech barev

O přerušení Orbánovy hegemonie se letos pokusí široká koalice šesti opozičních stran s názvem „V jednotě pro Maďarsko“. Součástí koalice je dříve velmi radikální hnutí Jobbik, dvě socialistické strany (Maďarská socialistická strana a od ní odštěpená Demokratická koalice), liberální hnutí Momentum a dvě ekologické strany Politika může být jiná a Dialog pro Maďarsko.

Jako lídra koalice vybrali sympatizanti těchto stran do té doby poměrně neznámého starostu města Hódmezovásárhely, nezávislého kandidáta Pétera Márki-Zaye. Jeho výběr se jevil jako překvapivý a zajímavý, protože není spojen s dosavadní opozicí a považuje se za pravicového konzervativce.

Online přenos

Online přenos

Petr Sokol
Petr Sokol
4. dubna 2022 · 18:05

REFERENDUM BUDE NEPLATNÉ

Zatímco v parlamentních volbách slaví Viktor Orbán triumf, když má na dosah i ústavní většinu, jím iniciované referendum o zákazu působení informací o LGBTQ a změnách pohlaví na děti ve školách, nebude platné. Drtivá většina hlasujících sice podpořila konzervativní stanovisko Orbánovy vlády vlády, ale nebyla napněna podmínka, že platný hlas pro nebo proti odevzdá nadpoloviční většina všech oprávněných voličů.

K referendu o čtyřech otázkách přišlo 3,5 milionu voličů a v souladu s nárorem vlády hlasovalo 3,2 milionu z nich. Dalších 1,5 milionu voličů odevzdalo úmyslně neplatný hlas. K platnosti referenda by bylo potřeba přesně 4.07.652 platných hlasů, protože v Maďarsku je aktuálně  8.215.304 oprávněných voličů.

FiDeSz-KDNP dokázala získat před 50 % hlasů a bude mít pravděpodobně i ústavní většinu, ale na platné referendum tato aliance sama sílu nemá, protože když se sečte opozice a ti, co zůstali doma, jsou dohromady stále silnější i než hodně mobilizovaný voličský tábor Viktora Orbána. Toho ale neúspěch referenda asi moc netrápí, když základní cíl ukázat se jako ochránce tradičních hodnot byl i tak splněn a volby pro něj dopadly asi lépe než sám očekával.

Petr Sokol
Petr Sokol
4. dubna 2022 · 12:51

TÉMĚŘ DEFINITIVNÍ VÝSLEDKY: 135 KŘESEL PRO ORBÁNA, 56 PRO OPOZICI

O pondělním poledni již je sečteno 98,96 % všech odevzdaných hlasů, zbytek se dopočte v následujících dnech (zřejmě až do soboty).

V hlasování v celostátním obvodě jsou výsledky aktuálně následující:

vládní, národně-konzervativní aliance FiDeSz-KDNP 52,10 % (2.735.381 hlasů)

opoziční, převážně levicová koalice V jednotě pro Maďarsko (EM)  35,16 % (1.804.993 hlasů)

nacionalistická a radikálně pravicová Naše země (Mi Hazánk) 6,19 % (317.779 hlasů)

recesistická Maďarská strana dvojocasého psa (MKKP) 3,30 % (169.389 hlasů)

prodigitalizační strana miliardáře Gattyána Hnutí pro řešení problémů (MeMo) 1,09 % (56.120 hlasů) 

protiočkovací a naticovidistická Strana normálního života (NEP) 0,74 % (37.796 hlasů)

Výsledky v jednomandátových obvodech:

FiDeSz-KDNP 88 mandátů

V jednotě pro Maďarsko (EM) 18 mandátů

Celkové počty mandátů:

FiDeSz-KDNP 135 mandátů

V jednotě pro Maďarsko (EM) 56 mandátů

Naše země (Mi Hazánk) 7 mandátů

sdružení německé menšiny 1 mandát

Petr Sokol
Petr Sokol
4. dubna 2022 · 01:16

NEJASNÝ VÝSLEDEK REFERENDA

Zatím není jasný výsledek referenda o ochraně dětí před "nevhodnými" informacemi o změně pohlaví a LGBTQ. Zatím se počet platných hlasů zastavil na 44 %, ale k platnosti je nutné dosádhnout na 50 % oprávněných voličů. Z hlasujících platným hlasem se téměř všichni vyslovili pro postoj vlády, ale není jasné, zda to bude nakonec stačit.

Přesné výsledky referenda i zřejmě už kompletní výsledky parlamentních voleb doplníme proto až ráno.   

Petr Sokol
Petr Sokol
4. dubna 2022 · 01:10

MÁRKI-ZAY BYL NA PÓDIU JEN S RODINOU

Při projevu opzičního lídra Pétera Márki-Zaye za ním nestál žádný politik opozice, ale jen jeho rodina. Sám řekl v pozdějším rozhovoru, že si to tak přál, ale podle maďarských médií čelní politici šesti stran volební štáb opustili ještě před projevem svého lídra. šéf Jobbiku Péter Jakab už také stačil zveřejnit video, o němž se vyslovil pro pokračování spolupráce šesti koaličních stran v uskupení V jednotě pro Maďarsko, ale bez jejího dosavadního lídra Pétera Márky-Zaye. ten se dokonce ani nevyjádřil jasně, zda vůbec přijme poslanecký mandát.

Opozice není po volebním dnu v dobré kondice  opět potvrdila svou heterogenost. 

Petr Sokol
Petr Sokol
4. dubna 2022 · 01:01

SRBSKO: TRIUMFUJE I ORBÁNŮV SPOJENEC VUČIĆ

Úspěch v neděli zaznamenal i Orbánovi názorově blízký srbský prezident Aleksandar Vučić, který jasně vyhrál souběžně konané prezidnetské i parlamentní volby. Sám byl znovuzvolen prezidnetem Srbska už v prvním kole, když si připsal 58,8 % hlasů. Jeho Srbská pokroková strana (SNP) dominovala parlamentní volby se ziskem 43 % hlasů a díky vysokému počtu propadlých hlasů budeme opět mít nadpoloviční většinu poslanců. Druhá skončila s 13,2 široká opoziční koalice Spojeni za vítězství Srbska, třetí Vučičovi blízká Socialistická strana Srbska (SPS) s 11,4 %. V parlamentu ještě budou ekologická koalice Musíme (Moramo) s 4,5 % hlasů a monarchistická koalice Národně demokratická alince (NADA) s 5,4 % hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
4. dubna 2022 · 00:52

PROČ ORBÁN VYHRÁL A DOKONCE POSÍLIL?

Viktor Orbán se měl podle předvolebních průzkumů strachovat o udržení vlády, ale nakonec je jedinou neznámou, zda dokonce opět udrží ústavní většinu v parlamentu. Jeho konzervativní aliance FiDeSz-KDNP posílila oproti roku 2018 v počtu hlasů a dokonce ji podpořila nadpoloviční většina hlasů.

Orbán jako tradičně využil všechny prostředky k oslabení politických protivníků, takže se opozice téměř neobjevila ve veřejnoprávní televizi. Po vypuknutí války na Ukrajině vsadil na politiku, kdy podpořil sankce EU proti Rusku, ale neumožnil přes území Maďarska transporty zbraní pro Ukrajinu. V kampani mluvil o tom, že udělá vše proti zatažení Maďarska do války, a tahle kartu mu u voličů vyšla. Potvrzuje to jeden z nejvyšších výsledků pro FiDeSz-KDNP v obvodě při hranici s Ukrajinou, který je tradičně levicoví, ale tentokrát zde orbánovci dostali téměř 70 % hlasů.

Orbánovi také výrazně pomohla opozice. Sice se přes všechny překážky sjednotila a vzniklá koalice byla heterogenní, protože k levicovému pětilístku strana přidala i dříve extrémní a dnes konzervativní Jobbik. Opozice nebyla nikdy navenek jednotná programově, ani personálně. V primárkách se "vymlátili" její zkušení politici a do čela koalici byl postaven jako volební lídr nepříliš zkušený starosta menšího města, který se navíc názorově lišil od většiny členů opoziční koalice. Sjednocená opozice zůstala jen "regionální formací" pro hlavní město, protože už téměř nikde jinde nedokázala FiDeSz porazit. Propastný rozdíl téměř 20 procent mezi dvěma hlavními bloky zřejmě vyplývá z úprku bývalých voličů Jobbiku z většinově levicové koalice částečně k Orbánovi a částečně k tvrdým nacionalistům ze strany Naše země. Celý manévr se sjednocením opozice proto nic vlastně nic nepřinesl a opozice zůstane slabá. Dostala méně hlasů než minule, když sečteme její členy, a pouze si udržela díky spojení podobný počet křesel jako v roce 2018.

Ani kdyby nekandidovala recesistická Maďarská strana dvojocasého psa (MKKP), která si připsala přes 3 procenta hlasů, opozici by to k výrazně lepšímu výsledku nepomohlo.

Druhým vítězem voleb jsou tvrdí nacionalisté, kteří tentokrát posbírali protestní hlasy "proti všem" a získali část volebního dědictví Jobbiku, takže budou parlamentní stranou.

Petr Sokol
Petr Sokol
4. dubna 2022 · 00:11

TOROCZKAI: JE TO ZÁZRAK

Slaví se ve volebním štábu strany Naše země (Mi Hazánk). Její lídr László Toroczkai  mluví o zázraku, kterému nikdo nevěřil. Za pultíkem s nápisem "Maďarsko Maďarům" říká, že proti nim bojoval FiDeSz i liberální kolaice, přesto se Naše země překvapivě a navzdory průzkumům dostala do parlamentu. GTím nic nekončí ale nacionalisté v něm budou bojovat za návrat slávy Maďarska a za zemi bez oligarchů. 

Petr Sokol
Petr Sokol
4. dubna 2022 · 00:07

MÁRKI-ZAY: PROHRÁLI JSME V NEROVNÉM BOJI

S projevem vystoupil i lídr opoziční koalice Péter Márki-Zay. Uznal vítězství Fideszu a nezpochybňuje ho, ale zpochybňuje demokratický a svobodný charakter voleb. Nebyla žádná diskuse, jeho koalice nebyla ve  veřejnoprávní televize, FiDeSz měl 13x tolik plakátů. Byl to nerovný boj, přesto byl podniknut.

Poučení z historie je podle PMZ, že Miloševič byl také populární, když bylo Srbsko bombardováno NATO, a Hitler by v roce 1945, kdy byl Berlín obklíčen, získal v Německu dvoutřetinovou většinu.

Lidé podle něj v Maďarsku uvěřili propagandě a nechali si vymýt mozky. Lidé by neměli teď opouštět Maďarsko, ale zůstat v zemi a dál bojovat za změnu.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 23:59

AKTUÁLNÍ ROZLOŽENÍ MANDÁTŮ

Podle aktuálního stavu sčítání by maďarský parlament měl vypadat takto: 

národně konzervativní FIDESZ-KDNP 135

soxialistická Demokratická koalice 16

levicově liberální Momentum 11

levicová Maďarská socialistická strana 9

konzervativní, opoziční  Jobbik 9

nacionalistická Naše země 7

zelený Dialog 7 

LMP - Maďarská zelená strana 4 

německá němčina 1

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 23:27

80 % HLASŮ SEČTENO: FIDESZ-KDNP MÁ VÍCE NEŽ POLOVINU

Je již sečteno více než 80 procent hlasů pro celostátní listiny a aliance premiéra Orbána si stále drží nadpoloviční většinu hlasů s 53,96 %, naopaj opoziční koaice V jednotě pro Maďarsko se zatím vyšplhala jen na 34,18 %. Nacionalisté ze strany Naše země se stále drží nad pěti procenty a recesistická Maďarská strana dvojocasého psa (MKKP) se zatím dostala těsně nad tři procenta, takže jsou pro ní parlamentní křesla ještě daleko.

Ma mandáty je zatím FiDeSZ-KDNP ještě silěnjší než před volbami, protože zatím získává 135 křesel, opoziční koalice 57 křesel a nacionalisté 7. Vládní aliance stále vede v 88 jednomandátových obvodech, opozice jen v 18.

Zatím jsme svědky triumfu Viktora Orbána a zdrcující porážky pro spojenou opozici. FiDeSz dokonce zatím překonává svůj nejlepší výsledek z roku 2010 (tehdy 52,73 %) a míří k nejvyššímu zisku mandátů od zmenšení parlamentu. Oboje se ale ještě může sčítáním v největších městech změnit, výraznou výhru to Orbánovi ale už určitě nevezme.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 23:16

TICHO OD OPOZICE

Vrcholní politici opozice zatím mlčí a odmítají mluvit s novináři. Někteří řadoví politici opozice mluví o neregulérních volbách. 

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 23:11

ORBÁN: NAKONEC ZVÍTĚZÍ SRDCE, UBRÁNILI JSME NEZÁVISLOST MAĎARSKA

Podle Orbána jeho strana vyhrála ve starém i v novém volebním systému, vyhrála proti rozdělené i sjednocené opzice. Letos ale měla nejvíce nepřátel: od mezinárodních médií po ukrajinského prezidenta. Nakonec vždy ale vyhraje srdce a naše společná vášeň pro Maďaraka. Napak gyurscánovská levice opět prohrála. FiDeSz-KDNP dnes opět podle Orbána ubránili nezávislost a svobodu Maďarska, mír a bezpečnost a doufá, že i děti a rodiny v referendu.

Zmínil také, že myslí na americké, italské, srbské a polské přátele. Zvítězila podle konzervativní politika, což není minulost, ale Evropa budoucnosti.

Po Orbánově projevu za oranžovým pultíkem s heslem "Mír a pokoj" zazpívali shromáždění společně vlasteneckou píseň Kossuth-nót, která tradičně zní při volebních vítězstvích FiDeSzu.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. dubna 2022 · 23:04

JEDNOZNAČNÉ VÍTĚZSTVÍ PRO FIDESZ

Fidesz vyhrál volby s velkým náskokem, hloučky příznivců opozice čekají na projev lídrů. Otázkou je již jen zda bude ústavní většina pro Fidesz, což se před volbami považovalo za téměř vyloučené, teď však Fidesz těsnou dvoutřetinovou většinu drží.

Umělé kluziště v parku Városliget
Umělé kluziště v parku Városliget
Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 22:54

ORBÁN: NAŠE VÍTĚZSTVÍ JE VIDĚT Z MĚSÍCE I Z BRUSELU

Vypadáme docela dobře, vypadáme lépe a lépe, možná jsme nikdy nevypadali tak dobře jako dnes v noci,“ říká Orbán a dodává: "Dosáhli jsme obrovského vítězství, takového, že je vidět i z Měsíce, ale určitě i z Bruselu".

Orbán poděkoval všem, ale zejména Maďarům přihlížejícím zpoza hranic. Řekl Zakarpatským Maďarům, aby se nebáli, že vlast je s nimi. Sromnost je prvořadá, řekl, a dnes večer je třeba být skromný. Lídr FiDeSz-MKNDP také poděkoval více než 100 000 dobrovolníků, kteří v posledních dnech pracovali. Řekll o nich s odkazem na opoziční kritiku, že nebyli ani roboti, ani žoldáci, ale dobrovolníci, kteří milují svou vlast.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 22:49

VIKTOR ORBÁN VYSTUPUJE S VÍTĚZNOU ŘEČÍ

Dosavadní premér a lídr FiDeSz přišel na pódium před volební štáb, aby před příznivci pronesl vítěznou řeč. Ozývá se skandování "Huna, Huna, Hungária" a Orbán začíná mluvit...

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 22:47

MÉDIA ZAČÍNAJÍ ORBÁNA PROHLAŠOVAT VÍTĚZEM

Server Telex.hu už před půl hodinou napsal, že opozice již ztrátu nedokáže stáhnout a fakticky prohlásil alianci FiDeSz-KDNP za volebního vítěze, když přidal, že Viktor Orbán na základě dne´šních výsedků sestaví už svou 5. vládu a bude moci v úřade premiéra strávit celkem 20 let, pkud svůj nový mandát v čele vlády doslouží celý.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 22:41

LÍDR OPOZICE PROHRÁL SVŮJ VOLEBNÍ OBVOD

Po sečtení více než 92 % hlasů je jasné, že premiérský kandidát opoziční koalice Péter Márki-Zay už nemůže vyhrát svůj domácí jednomandátový obvod. Prohrává v něm totiž s veteránem strany FiDeSz Jánosem lazarem v poměru 40,22 % ku 51.78 % a ztrátu už nemůže matematicky dohnat. Bývalý ministr za FiDeSz Lazár už před volbami tvrdil, že ze starosty Pétera Márki-Zaye udělá politickou mrtvolu a dnes k tomu výrazně přispěl. Lídr opoziční koalice se ale do parlamentu dostane i přes prohru ve svém obvodu, protože je také na celostátní kandidátní listině a tam má zvolní jisté.

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2022 · 22:36

UTEKLI VOLIČI JOBBIKU K MI HAZÁNK?

Začíná se diskutovat teorie, zda se opoziční koalici podařilo získat dostatek hlasů jejího trochu cizorodého člena - dříve extremistického a dnes konzervativního Hnutí pro lepší Maďarsko (Jobbik). negativní odpovědi nahrává fakt, že si v dílčím vedení překvapivě vede strana Naše země (Mi Hazánk), která vznikla odtržením od Jobbiku, když se temto začal umírňovat. Průzkumy mu dávaly těsně před volbami spíše tři procenta, ale aktuálně se stále drží bezpečně nad hranicí pěti procent potřebných pro vstup do parlamentu. Zdroj tohoto nárůstu mohou být jen těžko jiní voliči než bývalí příznivci Jobbiku, kteří "nezkousli" jeho alianci s levicí a zelenými.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
3. dubna 2022 · 21:56

ROZHODNOU OKRSKY?

Po sečtení necelé třetiny hlasů má Fidesz velký náskok, u opozice je nicméně stále klid, ve většině obvodů opozice sází na mětské okrsky, kde je zatím sečteno velmi málo. Přesto to ale vypadá na přesvědčivou výhru Fideszu.  

Viliam Buchert
Viliam Buchert
3. dubna 2022 · 21:55

VISEGRÁD SE TEĎ JEŠTĚ VÍCE ZMĚNÍ

Už před vypuknutím války na Ukrajině bylo zjevné, že spolupráce Visegrádské skupiny (Česko, Polsko, Maďarsko a Slovensko) se změní, protože premiér Petr Fiala ji nepřikládá tak velký význam jako předchozí Babišova vláda a také „nemusí“ Viktora Orbána. Válka na Ukrajině pak vyvolala zásadní spory mezi Polskem (největší podporovatel Ukrajinců) a Maďarskem (Orbán odmítá dodávat na Ukrajinu zbraně a nedovolil ani převoz přes maďarské území). Po nedělních volbách v Maďarsku se rozpory jen potvrdí.