Ženská věznice ve Světlé otevřela nejmodernější ubytovnu pro odsouzené

  8:12
Ženské nápravné zařízení ve Světlé nad Sázavou otevřelo nejmodernější ubytovnu v celém českém vězeňství. Je jí nová, plně autonomní a ekologická budova pro 182 odsouzených. Odsouzené ženy se do ní začnou stěhovat v půlce dubna.

Jsou to strohé místnůstky o rozměrech zhruba dva krát čtyři metry. Ve zdi zamřížované okno, pod ním jednoduchá postel a u ní stolek se židlí, naproti malá skříňka. V koutě pak obezděná toaleta s nerezovou záchodovou mísou bez prkénka. Silné dveře s malým podélným okénkem opět jistí masivní mříže.

Tak vypadají cely ve třetím patře nové ubytovny. Po jedné či po dvou do nich budou umístěny ženy odsouzené za nejtěžší zločiny. V takřka izolovaném patře pavilonu bude oddíl se zvýšenou ostrahou, nejpřísnější české vězení pro ženy.

„Nachází se tu i oddíl pro drogově závislé a pro odsouzené s poruchami chování,“ dodává ředitelka věznice Monika Myšičková. „Cely jsou v antivandal provedení,“ ukazuje.

Uprostřed oddílu je stanoviště dozorců. Je v něm vyvedený kamerový systém a všechny bezpečnostní prvky. „Služba odsud bude mít přehled o celém objektu. Vše je spojeno s hlavním operačním střediskem věznice v jiné budově,“ vysvětluje ředitelka.

Vycházky jen hodinu na zamřížované terase

Součástí patra je i zamřížovaná terasa určená pro vycházky. „Je tu takzvaný celový systém. Odsouzené jsou 23 hodin zavřené na celách, nemohou se volně pohybovat po patře jako v lehčích oddílech. Mají jednu hodinu určenou na vycházky, kterou ženy stráví venku na této terase, aniž by opustily patro,“ popisuje mluvčí světelské věznice Jan Doležal.

V nové třípatrové budově je toho ale mnohem víc. Nižší patra jsou určená pro odsouzené za lehčí zločiny. Je tu i moderně vybavená kuchyně s jídelnou, mezi patry jezdí výtah, nechybí tělocvična, prostory pro návštěvy a terapeutické místnosti.

„Tato je barevnější, mírně odpočinková. Odsouzené tu mají i sedací pytle. Zatím je to v provizoriu, místnost se bude ještě vybavovat,“ nechává do jedné z nich nahlédnout speciální pedagožka Jolana Vorlová.

Nová budova za 170 milionů korun včetně vybavení vyrostla přímo v oploceném areálu světelské věznice za rok a půl. Pro zhotovitelskou firmu to nebylo jednoduché. Musela se vypořádat s režimem věznice a prací ve střeženém prostoru i neobvyklými požadavky projektanta a vězeňské služby.

Pavilon fungující zcela nezávisle na okolí

Celá budova je právě ze stavebnětechnického hlediska unikátem. Je to autonomní pavilon, který může fungovat nezávisle na okolí. „Pro nás je to vysoce nadstandardní budova. Je po všech stránkách ekologická. Je například napájena solárními kolektory, využívá dešťovou vodu,“ uvedl při jejím otevření ředitel Vězeňské služby Simon Michailidis.

K nové budově patří i venkovní prostor pro návštěvy s dětským hřištěm. To kdyby za odsouzenou matkou přišly i děti. U hřiště je i takzvaný Domeček. Menší přízemní stavba je speciálně určena pro návštěvy dětí z dětských domovů a asistované návštěvy. Prostor v něm budou mít i neziskové organizace, jež s vězeňkyněmi pracují.

„Jsem rád, že se stavba podařila a že české ženy, když už se dopustí nějaké trestné činnosti, budou mít důstojné prostory. To skýtá naději pro to, aby se nestaly recidivistkami,“ vyjádřil se otevření pavilonu přítomný ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Důstojné prostředí pro odsouzené je právě důvod, proč by si Vězeňská služba přála, aby takových pavilonů vzniklo víc. Podle ředitele Michailidise má tak moderní budova největší potenciál pracovat s vězni, aby se je podařilo připravit na propuštění.

Ideální podmínky pro eliminaci druhých životů

„Jsou tu ideální podmínky pro zajištění odborné péče a eliminace takzvaného druhého života mezi vězni. To není možné ve starých budovách, kde je na oddíle padesát lidí na pěti ložnicích. Tam ten druhý život je velmi složitě omezitelný,“ zdůraznil.

Nový pavilon má kapacitu 182 odsouzených. Ložnice po jednom až čtyřech lůžkách nabízejí více prostoru. Výhodné je to zvláště pro oddělení vězeňkyň, které by se spolu nesnesly.

„Na jiných oddílech je máme zpravidla po osmi, a to už je problém. Jsou různých národností i z různých sociokulturních prostředí, soužití je někdy složité,“ podotkla ředitelka Myšičková.

Přesouvat odsouzené ženy do nových prostor věznice, jejíž kapacita se otevřením ubytovny zvýšila na 945 žen, chce po 19. dubnu. Mimo jiné do Světlé přijdou i odsouzené z ženské věznice v Opavě.