Chrudimské noviny Projekt parkovacího domu v Moravově zahradě se musí přehodnotit

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Projekt parkovacího domu v Moravově zahradě se musí přehodnotit

Chrudim – Aby se mohl postavit parkovací dům s napojením do Rubešovy ulice, musely by se vykoupit pozemky. Tento krok ale svým rozhodnutím už ze října 2021 blokuje kromě vysokých nákladů na výkup i chrudimská buňka KSČM a město Chrudim se zase pro změnu usneslo, že manželskému páru, který pozemky v této lokalitě také vlastní a byl by ochoten je prodat, nezaplatí jimi požadovanou částku. Třetí majitel by chtěl prodat zároveň i přilehlé pozemky, které město pro parkovací dům nepotřebuje.

Rada města Chrudim zastupitelstvu nedoporučuje schválit úplatné nabytí potřebných pozemků a naopak doporučuje z regulačního plánu vypustit stavbu parkovacího domu. V tom případě by tu místo parkovacího domu měl stát v budoucnu rodinný domek. Finanční náklady na pořízení pozemků a realizace projektu parkovacího domu by prý vyšla na 800 milionů. Projekt prý bude potřeba přehodnotit tak, aby na něj navazovala Opletalova ulice. Tím se ale město nezbaví ruchu z projíždějících aut. Vyvlastňování město hned od začátku zavrhlo.

Parkoviště u Moravovy zahrady je často přeplněné.  Foto: Chrudimské noviny

Starosta František Pilný opět takticky jako jediný z přítomných radních pro tento materiál dle svých slov nehlasoval. „Myslím si, že z koncepčního hlediska to je špatně, nicméně rozumím tomu, že ty ceny, které po nás chtějí ti majitelé, jsou nepřiměřeně vysoké,“ řekl. K jeho názoru se přidali nakonec i Petr Lichtenberg (Chrudimáci) a Pavel Štěpánek (Piráti). „Budeme připravovat jiný parkovací dům a spolu s ním i změnu regulačního plánu,“ řekl Štěpánek, který původní projekt označil za megalomanský.

Vznikne parkovací dům za sportovní halou?  Foto: Chrudimské noviny

Za naše čtenáře jsme se zeptali také developera Milana Kušty, aby přidal svůj názor. „Projekt parkovacího domu v místě Moravovy zahrady znám a myslím, že v navržené podobě je nerealizovatelný z hlediska nákladů a nejsem si jistý, zda-li je v tomto místě potřeba a byl by využívaný,“ uvedl. „Město by mělo vybudovat parkovací dům za sportovní halou a věnovat energii menším projektům, s reálnou možností realizace.“

Petra Vintrlíková

Reklama