Grammy za album roku získal Jon Batiste, na ceremoniálu promluvil Zelenskyj

Zpěvák Jon Batiste, který byl nominovaný na jedenáct cen Grammy, si z nedělního ceremoniálu odnáší pět sošek včetně prestižního Alba roku za desku We Are. Ta je poctou jeho rodnému městu New Orleans. Písní roku se stala skladba Leave the Door Open skupiny Silk Sonic, což je společný projekt zpěváka Bruna Marse a rappera Andersona Paaka. Objevem roku je zpěvačka Olivia Rodrigová, v jedné z kategorií uspěl i Český národní symfonický orchestr. Na ceremoniálu promluvil v předtočeném videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„V hloubi duše věřím, že neexistuje nejlepší hudebník, umělec, tanečník nebo herec. Umění je subjektivní a oslovuje lidi tehdy, kdy to nejvíce potřebují,“ sdělil na ceremoniálu Batiste. „Tohle je pro skutečné umělce a skutečné muzikanty. Pokračujte v tom, co děláte a buďte sví,“ dodal pianista a jedna z největších jazzových celebrit dneška.

Batiste se narodil do rodiny s bohatou hudební tradicí, se sólovou deskou Times in New Orleans debutoval už v sedmnácti letech. Studoval na známé newyorské škole The Juilliard School, kterou má za sebou řada nejznámějších hudebníků, tanečníků i herců. Vystupoval i v amsterdamské koncertní síni Concertgebouw či newyorské Carnegie Hall. Na tour jezdí se skupinou Stay Human, která se dočkala věhlasu i díky pravidelnému účinkování v talk show Stephena Colberta. Batiste má i Oscara za hudbu k animovanému filmu Duše.

O cenu v hlavní kategorii se Batiste utkal s Justinem Bieberem, Billie Eilish, Dojou Cat, H.E.R, Kanye Westem, Tonym Bennettem a Lady Gaga, Olivií Rodrigovou a Taylor Swiftovou. Zpěvačka a čerstvá držitelka Oscara Billie Eilish z letošních cen Grammy navzdory sedmi nominacím odešla s prázdnou, i když v minulých dvou letech na cenách triumfovala. Na ceremoniálu vystoupila s bratrem Finneasem s písní Happier Than Ever a složila poctu nedávno zesnulému bubeníkovi Foo Fighters Tayloru Hawkinsovi. Kapela získala tři sošky, mimo jiné za nejlepší rockové album. 

Devatenáctiletá zpěvačka Olivia Rodrigová, jež získala tři Grammy včetně sledovaného Objevu roku, loni vydala album Sour. Během večera vystoupila s hitem Drivers License. Deska Sour mimochodem v některých předprodejích porazila i druhé album Eilish. Dvojice Silk Sonic tvořená Brunem Marsem a Brandonem Paakem Andersonem získala celkem čtyři sošky. Mars během své dřívější hudební dráhy získal již 11 cen Grammy.

Český národní symfonický orchestr uspěl v kategorii nejlepší aranžmá, nástroje a zpěv se skladbou To the Edge of Longing, kterou nahrál s americkým skladatelem Vincem Mendozou. Sošku za nejlepší komediální album dostal i známý stand-up komik Louis CK, který se v posledních letech potýkal s obviněním ze sexuálního obtěžování.

Někteří z předávajících také ve vtipu naráželi na nedávný incident herce Willa Smithe, který po facce moderátorovi Chrisu Rockovi na předávání Oscarů rezignoval z Akademie, která slavné filmové ceny předává. Zastavila se také výroba některých jeho připravovaných filmů. 

Zelenskyj apeloval na diváky, aby nebyli ticho

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na cereoniálu promluvil na rozdíl od nedávného předávání Oscarů, kde oproti předpokladům nevystoupil. „Naši hudebníci nosí neprůstřelné vesty místo smokingů. Zpívají zraněným v nemocnicích, i těm, kteří je neslyší,“ sdělil. „Bojujeme s Ruskem, jehož bombardování přináší hrozné ticho. Naplňte to ticho svojí hudbou,“ sdělil v předem natočeném vzkazu, v němž apeloval na to, aby lidé o válce nemlčeli.

Po jeho vzkazu vystoupil John Legend, který zazpíval píseň Free s ukrajinskými emigranty, včetně zpěvačky a herečky Miky Newtonové a básnířky Ljuby Jakimčukové.