Hlavní obsah

Zoufalství a bezmocná gesta. Šampion Tour dostal ve Flandrech pokerovou lekci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při premiéře v závodu Kolem Flander sahal po vítězství, nakonec ale v těsném finiši jen vztekle máchl rukou. Hvězdný Slovinec Tadej Pogačar se v cíli 270kilometrové jednodenní klasiky musel sklonit před skvěle sehraným taktickým divadlem Mathieu van der Poela a konečné čtvrté místo kousal hodně těžce.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Triumfální gesto Mathieu Van Der Poela v cíli závodu Kolem Flander ostře kontrastovalo se zklamáním Tadeje Pogačara (vzadu), který se musel smířit se čtvrtým místem.

Článek

Dvojnásobný vítěz Tour de France už v kvintetu cyklistických monumentů dokázal loni triumfovat v jarní klasice Lutych-Bastogne-Lutych, stejně jako v podzimním evergreenu Kolem Lombardie. V neděli se teprve podruhé představil na klasice na kostkách a od začátku dával na vyhlášených stoupáních najevo svůj závodní apetit.

„Tadej mě ohromoval celých 270 km, Mathieu posledních tři sta metrů. Tadej byl vynikající na Koppenbergu, na Kwaremontu, na Taaienbergu, na Paterbergu. Mathieu proti tomu neudělal nic zvláštního, byl ve správný čas na správném místě. A pak došlo na závěrečný spurt a on ukázal naprosto neuvěřitelný závěr. Husťák, to je to správné slovo," líčil ve svém komentáři pro Cyclingnews legendární švýcarský cyklista Fabian Cancellara.

Pogačarovo enormní úsilí setřást Van der Poela se nesetkalo s úspěchem a když na Paterbergu nizozemský jezdec ustál Slovincův nástup, mířila dvojice uprchlíků do cíle Oudenaarde společně s dvojicí pronásledovatelů půlminutu pozadu. Místo epického finiše dvou hlavních postav závodu si ale Van der Poel pohrál se svým rivalem jako kočka s myší. Takticky zpomalil, nechal dojet dvojici pronásledovatelů a přesně ve správný moment nastoupil. Pogačara navíc oba noví soupeři totálně zavřeli a odsoudili jej ke čtvrté příčce.

„Asi můžeme mluvit o nezkušenosti. Tadej má sprinterské kvality, ale ne jako Mathieu. Je víc etapový závodník, zatímco Mathieu je stvořený pro jednodenní závody. Závěr ve Flandrech navíc není obyčejný finiš, je to hotová pokerová partie, která se těžko plánuje. Tadej špatně odhadl rychlost, s jakou se druhá dvojice blíží a nedokázal adekvátně akcelerovat," popisoval Cancellara, který sám Kolem Flander vyhrál třikrát.

Pogačar tak svou premiéru na Ronde uzavřel gestem zmaru a bezprostředně po závodu s naštvaným výrazem odjel do týmového autobusu. Během necelé hodiny ale těžkou porážku strávil a bez známky afektu se pustil do rozboru závodu.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Nizozemec Mathieu van der Poel v cíli závodu Kolem Flander.

„Myslím, že jsem si tenhle závod zamiloval," podotkl s úsměvem. „Byla to obrovská zkušenost, atmosféra ve stoupáních je neuvěřitelná. Tým odvedl skvělou práci a podařilo se mi založit základy pro velké finále. V první moment jsem cítil obrovské zklamání, protože jsem nemohl finišovat, jak jsem si představoval, byl jsem zavřený. To se stává. A nebyl jsem naštvaný na nikoho ze soupeřů. Možná to tak vypadalo, ale frustrace mířila pouze vůči mně samotnému, protože jsem nedokázal na posledních sto metrech vydat to nejlepší," říkal 23letý závodník.

Van der Poel přitom dvakrát málem kontakt se slovinským fenoménem na věhlasných stoupáních na kostkách ztratil. „Ale pokaždé se zjevil vedle mě. Neměl jsem nohy na to, abych ho setřásl. Dnes jel opravdu pekelně," ocenil Pogačar kvality svého přemožitele a už nedlouho po závodu spřádal plány na odvetu.

Reklama

Související témata: