V Moskvě začal proces s novinářem Safronovem, hrozí mu 25 let

foto Ilustrační foto - Bývalý ruský novinář a nyní poradce šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Ivan Safronov, kterého ruské úřady podezírají ze spolupráce s českou rozvědkou.

Moskva - U moskevského městského soudu dnes začal proces s novinářem a poradcem šéfa vesmírné agentury Roskosmos Ivanem Safronovem, kterému kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou hrozí až 25 let za mřížemi. Proces je podle webu stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) široce považovaný za politicky motivovaný a odehrává se za zavřenými dveřmi. Safronov v dnešním dopise zveřejněném na sociální síti telegram znovu odmítl svou vinu a kauzu nazval parodií na justici.

Safronova zatkla 7. července 2020 ruská tajná služba FSB a od té doby je ve vazbě. Podle vyšetřovatelů předal v roce 2017 tajné údaje české rozvědce, přičemž konečným příjemcem těchto informací byly podle FSB Spojené státy.

Safronov vinu odmítá a tvrdí, že je pronásledován za svou dřívější práci novináře. Jedenatřicetiletý žurnalista psal jako expert na vojenské otázky pro listy Kommersant a Vedomosti. Jeho bývalí kolegové si myslí, že se ruský režim procesem mstí za to, že Safronov ve svých článcích odhaloval chyby a trapné incidenty, k nimž docházelo v ruské armádě. Kreml opakovaně tvrdí, že novinářovo stíhání nemá s jeho prací nic společného.

Safronov v dnešním vyjádření napsal, že se v procesu nemůže náležitě bránit, jelikož se mohl potkat se svými právníky jen asi jednou za měsíc. Vyšetřovatelé mu rovněž neumožnili ukázat na internetu důkazy, kterými se chtěl ospravedlnit.

Novinář podle svých obhájců opakovaně odmítl nabídku vyšetřovatelů tajné služby FSB, aby přistoupil na dohodu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 3°C

Celá předpověď