Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak se zbavit řasy?

 

Články » Jak se zbavit řasy?   Vytisknout tuto stránku 

Jak se zbavit řasy?

Publikováno: 04.04.2022 • PR článek

Proč vzniká řasa v akváriu a jak postupovat při její likvidaci

Řasy

Řasa je jedním z nejstarších organismů na zemi a je součástí snad každého biotopu, takže se není čemu divit, že se nám objevuje i v akváriu. Podmínky, ve kterých dokáže řasa prosperovat jsou velmi podobné jako u akvarijních rostlin, problémem je, že řasy na rozdíl od rostlin jsou mnohem flexibilnější, co se týče podmínek ve kterých dokáží růst.
Hnědá řasa
Přičiny: Nově založené akvárium, Špatný poměr svícení a dávkování CO2, Bakteriální nerovnováha akvária
Zelená řasa
Příčiny: Příliš dlouhá doba svícení, nevhodné osvětlení nebo intenzita, vysoké organické znečištění, špatné hnojení nebo parametry vody
Staghorn
Příčiny: Nadměrné hnojení stopovýmy prvky a především železem, tvrdá voda.
Štětičková řasa
Příčiny: Vysoké organické znečištění, tvrdá voda


Nejčastější příčiny růstu řas v akváriu

Slabá filtrace
Nedostatečný objem filtračních medií: Bez pořádného filtru to nikdy nebude fungovat, filtr nám totiž díky nitrifikačním bakteriím přeměňuje čpavek na dusičnany, které rostlinky využívají ke svému růstu.
Nedostatečné proudění: Pokud je proudění nedostačující, nedochází k dostatečné výměně látek a rostliny v akváriu strádají a jsou napadány řasou. Také nemusí docházet k dostatečnému prokysličení vody a odbourávání škodlivých látek.
Mastná hladina: V případě, že se Vám tvoří slepá nebo mastná hladina, nemůže docházet k výměně plynů a odbourávání škodlivin, které se následně v akváriu hromadí a podněcují růst řas.
Osvětlení
Spektrum: Ne každé světlo je dobré. Světlo má mnoho parametrů jako jsou lumeny, kelviny, luxy, vlnovou délku a barevné podání a je zapotřebí si uvědomit, které parametry jsou pro nádrž skutečně potřebné. Vybírejte tedy osvětelní od ověřených výrobců s technologií LED WRGB.
Intenzita: Síla osvětlení by měla být v akváriu úměrná typu nádrže a rostlinám. Dalo by se také říct, že čím intenzivněji na akvárium svítíme tím je celý ekosystém citlivější na růst řasy. Stejně jako rostliny i řasa potřebuje ke svému růstu osvětlení a budete-li osvětlení na rostliny příliš silné a v nepoměru s dalšímy důležitými faktory jako je dávkování CO2 a hnojení, můžeme očekávat řasu,
Doba svícení: Akvarijní rostlinky potřebují minimálně 7 hodin světla denně, aby mohly provádět fotosyntézu, a i u jiných nádrží je tato doba také minimální pro zdraví ryb. Maximálně byste tak u přírodních nádrží měli svítit 10 hodin, především z toho důvodu, že fotosyntéza je pro rostliny velmi vysilující proces. Pokud jej budou provádět déle nebudou mít dostatek síly pro boj s řasou, která rostliny začne napadat.
Parametry vody
Prudké změny: Každé akvárium má jiné nároky na parametry vody. Co ale škodí všem obyvatelům akvária a může mít za příčinu rozsáhlé problémy s řasou jsou prudké změny. Je jedno, jestli se rapidně změní teplota, pH či obsah dusičnanů ve vodě. Jakákoliv nerovnováha vždy vede k řase a problémům, zde ale můžou být ohroženi i rybičky či jiný obyvatelé akvária.
Tvrdá voda: Tvrdší vodu mají rádi pouze tlamovci, ale akvarijní rostlinky a většina sladkovodních rybiček potřebuje vodu měkčí. Tento problém může být buď způsobený tvrdou vodou z vodovodního řádu nebo kameny, které přitvrzují vodu v akvária. U přírodních akvárií, se tento problém může projevovat např. štětičkou a velmi špatným růstem rostlin eventuelně jejich rozpouštěním.
Nevhodné parametry: Pokud parametry vody nevyhovují rostlinám nebo obyvatelům akvária, vždy se to nějak projeví ať už řasou nebo jinými problémy.
Hnojení
Nedostatečné: Nemají-li rostlinky dostatek živin, tak stagnují a objevují se na nich příznaky nedostatků. Následně se listy rozpadají, přičemž uvolňují vlivem rozkladu čpavek a cukr, což má za příčinu růst řasy na listech rostlin.
Nadměrné: Při nadměrném hnojení se nám v akváriu hromadí nadbytečné živiny, které rostlinky nedokážou spotřebovat a tyto živiny jsou využity k růstu řasou a nikoliv rostlinami. Proto je vhodné rostlinky hnojit v rozumné míře. S tímto problémem nám také napomáhají chytré substráty a nejdůležitější prevencí proti tomuto problému jsou pravidelné výměny vody.
Nepoměr živin: Krutý a nekompromisní zákon minima, který platí ve všech přírodních akváriích, znamená, že nám akvarijní rostlinky rostou jen tak dlouho, dokud jim nějaká živina nedojde a jakmile dojde, tak rostlinky strádají s růstem a nadbytečné živiny, které nejsou schopné rostliny zpracovat začne využívat ke svému růstu řasa.
Organické znečištění
Překrmování
krmit rybičky je vždy radost, ale dá se při tom nadělat více škody než užitku. Proto bychom měli do akvária sypat jen tolik krmiva, kolik ryby dokáží sníst. Při krmení si vždy hlídejte, zda něco nepadá na dno nádrže. Zároveň je důležité si uvědomit, že čím víc krmiva do akvária nasypeme, tím víc ryby v nádrži nadělají.
Příliš velké množství živočichů
Čím víc živočichů, tím víc krmiva, tím víc výkalu a o to více řasy. Je nezbytné, aby v akváriu bylo úměrné množství živočichů, a nejen pro zdravý chod nádrže, ale i pro jejich vlastní dobro. Takové rozumné pravidlo, kterým se doporučujeme se řídit je 1 cm ryby na 1 litr vody v akváriu. Počítejte, že jedna dospělá neonka měří cca 4 cm, takže hejno 25 neonek si klade nárok minimálně na 100 l akvárium.
Zanedbaná údržba
Pokud budeme akvárium zanedbávat a nebudeme mu věnovat dostatečnou pozornost, tak se není čemu divit, že vzhled akvária, není zrovna atraktivní. Při nedostatečném propírání dna, čištění filtrace a výměn vody se v akváriu hromadí odpadní látky, které způsobují řasu. Proto je nezbytné akvárium pravidelně a důkladně čistit, a především v dostatečné míře měnit vodu (čím víc, tím líp).
Nerovnováha

Z příčin jasně vyplívá, že řasa je důsledkem určité nerovnováhy nebo prudkých změn. Proto je zapotřebí neustále hledat vyváženost mezi technikou a faunou v akváriu. Pokud pozorujete v akváriu větší množství řasy, je zapotřebí podniknout patřičné kroky.


Postup při odstraňování řasy

  1. Proveďte důkladnou údržbu celého akvária a veškerých komponentů
  2. Vyhledejte a odstraňte příčinu
  3. Odstraňte rozkládající se listy, zbytky krmiva a výkaly z akvária
  4. Mechanicky nebo pomocí přípravků odstraňte, co nejvíc řasy.
  5. Přidejte více živočichů, kteří se živí řasou
  6. Pravidelně každý týden měňte 1/2 vody
  7. Pokračujte ve hnojení rostlin a podle potřeby dávky upravujte
  8. Trpělivě pozorujte vývoj akvária


Prevence

Technický základ
Filtrace: Výkonná a objemná
Osvětlení: Odpovídající Vašim nárokům, doporučujeme dokoupit stmívač
CO2: Plynné dávkování CO2

Další doplňky:
Elektronická Sterilizace Twinstar Uv Sterilizér


Pravidelné údržby
Odsávejte výkaly ryb
Odstraňujte poškozené rostliny
Výměny vody 1/2 vody každý týden.

Hnojení a úprava vody
Zdravé rostliny = zdravé a čisté akvárium bez řasy

Rostlinky in-vitro
Používejte rostlinky in-vitro, které jsou sterilní a nejsou na nich žádné řasy a jiné nežádoucí organismy.

Dostatečná osádka živočichů, kteří se živí řasou
Řasa bude růst v akváriu vždycky, měla by ale sloužit pouze jako potrava příslušným živočichům, pro které je hlavní složkou jejich stravy.

 

Nejefektivnější pomocníci:
  1. Caridina Japonica
  2. Clithon Corona
  3. Krunýřovec jednopruhý
  4. Neritina Zebra
  5. Parmička černopruhá


Článek a video pro Vás vypracoval Tomáš Stöckl - originální článek zde



 

PR článek (placená reklama) Zveřejněno: 04.04.2022 Upraveno: 04.04.2022 Přečteno: 367x

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1938-jak-se-zbavit-rasy