Štěpán Filípek
5. dubna 2022 • 09:50

Atmosféra českých šlágrů: dojemný návrat, bengál i Spalovač mrtvol

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Dva velké fotbalové hity nesmiřitelných rivalů ve dvou dnech. A taky přehlídku toho, co všechno může tuzemský ligový fotbal nabídnout i v hledišti. To všechno přineslo 27. kolo FORTUNA:LIGY, které proti sobě na Letné svedlo Spartu s Baníkem a ve Štruncových sadech Plzeň se Slavií. Server iSport.cz mapuje, co všechno bylo v hledištích při nejsledovanějších utkáních ligového supervíkendu k vidění. Od vyšponovaných návštěv a správného nažhavení až po tradiční urážky, antisemitské výlevy a mrazivě morbidní choreo na motivy filmového zpracování novely Spalovač mrtvol...

  • Nabité arény

    Začněme tím pozitivním. Obrázek, který nabídly stadiony Sparty a Plzně, musel na první dobrou potěšit. Zvlášť při stále ještě čerstvé vzpomínce na liduprázdné tribuny, které o diváky obral koronavirus, a při vědomí toho, že počasí na fotbal zrovna nelákalo. I když si v takových Českých Budějovicích, kde zažili sněhový příděl, pomyslí něco o tom, že si jinde opravdu neměli na co stěžovat... Na Letné sice nebylo na Baník vyprodáno, ale i se zaplněným sektorem pro hostující fans aréna pobrala 15 205 diváků, tedy přes 83 procent kapacity. To znamená čtvrtou nejvyšší návštěvu v této sezoně. V Plzni pak dorazilo 11 384 fanoušků, tedy takřka 94 procent plného stavu.

    Nejvyšší návštěvy v sezoně 2021/22

    Slavia-Sparta 2:0

    19 370

    Slavia-Plzeň 2:0

    18 179

    Sparta-Slavia 1:0

    17 093

    Sparta-Baník 2:1

    15 205

    Baník-Sparta 2:2

    14 572 

    SESTŘIH: Sparta - Baník 2:1. Tlak na vedoucí duo. Obrat v první půli nastartoval Hložek
    Video se připravuje ...

  • Osud ho nezlomil, vrátil se na stadion

    Dvanáct. Tolik dlouhých let uplynulo od chvíle, která převrátila život věrného plzeňského fanouška Davida Bakaly. Na podzim roku 2010 vyrazil do Edenu, kde tehdy s „jeho“ mužstvem hráli Bohemians, ale skončilo to tragicky: po úderu jednoho ze členů ochranky upadl na zem a utrpěl těžké zranění hlavy. Byl v umělém spánku, oslepl a skončil na invalidním vozíku. Přesto se bratr známého lídra plzeňského kotle Romana Bakaly nevzdal a na stadion se v neděli vrátil. „Můj tým čeká strašně důležitý zápas a chci být u toho. Budu držet palce a fandit,“ prohlásil pro klubové webové stránky. „Těším se, až zase zažiju na vlastní kůži skvělou atmosféru,“ dodal. „Vím, jak těžkým obdobím si musel projít. Jsem rád, že se opět sejdeme na stadionu,“ řekl asistent Pavel Horváth, který Bakalu několikrát navštívil v nemocnici.

    SESTŘIH: Plzeň - Slavia 1:1. Remízu zařídil Chorý, Viktoria stále první
    Video se připravuje ...

  • Letenské peklo

    Kotel Sparty si zápas s Baníkem náramně užil, roztáhl transparent Pražská Sparta a pořádně to rozfajroval. Doslova. Přesně ve stylu oblíbeného hesla Pyro není zločin! A navzdory trpělivě opakovanému, leč neúčinnému hlášení, že používání pyrotechniky na stadionu je zakázáno. Do vzduchu vystřelovaly světlice, došlo na dýmovnice, po celé šíři dolního ochozu se odehrávalo hotové peklo, valící se dým na chvíli zápas přerušil. Od začátku února přitom nabyla účinnosti novela přestupkového zákona: za spáchání nového přestupku vnesení pyrotechniky na sportovní akci nebo její použití i cestou na ni nebo z ní hrozí pokuta 10 až 50 tisíc korun, při opakování až 100 tisíc.

    Sparťanský kotel se v závěru rozsvítil pyrotechnikou Sparťanský kotel se v závěru rozsvítil pyrotechnikouFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Antisemitské výlevy

    Jeden z nejtupějších projevů nesnášenlivosti, který je na domácích stadionech ke slyšení a snižuje se k antisemitismu. Plzeňskou arénou se tak z tribun opakovaně neslo „Jude Slavie!“ Dobře slyšet to bylo i z televizních obrazovek. Na Letné – byť v menším – zase zaznělo na adresu ostravských fans „Polský židi!“ Totéž se na podzim ozývalo i z kotle hokejové Sparty při zápase s Třincem. Ve všech případech hloupé, nízké, trapné, nepřijatelné, zbytečné...

    Choreo fanoušků Plzně během utkání se Slavií Choreo fanoušků Plzně během utkání se SlaviíFoto ČTK / Chaloupka Miroslav

  • Spasíme vás všecky

    Drsné choreo si na Letné nachystal utěšeně zaplněný sektor baníkovců, který měl zprvu navrch díky vedoucímu gólu. Ve druhé půli rozvinul plachtu s parafrází scény z filmové verze novely spisovatele Ladislava Fukse Spalovač mrtvol, v níž legendární herec Rudolf Hrušínský ztvárnil zaměstnance krematoria Karla Kopfrkingla. Ten, zmámen nacistickou ideologií a představou o tom, že své blízké zbaví utrpení, pošle na smrt i svou manželku představovanou Vlastou Chramostovou (a rodinu). Právě tento motiv, vybraný rovněž na plakát k filmu, ovšem doplněný sparťanskou šálou kolem krku a upraveným citátem Spasíme vás všecky, použili fanoušci z Ostravy. Odpovědí byl pokřik letenských rivalů „Smrt Baníku!“ O vhodnosti této fanouškovské tvořivosti nikdo z autorů na rozdíl od některých ohlasů na sociálních sítích nepochyboval...

    Choreo fanoušků Baníku v zápase na Spartě Choreo fanoušků Baníku v zápase na SpartěFoto Štěpán Filípek

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud