Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Plzeň chce oživit tradici velikonoční ryby, sádky otevřou na Škaredou středu

05.04.2022 13:08

Plzeň nabídne na městských sádkách kapra, amura i štiku. Chce oživit tradici velikonoční ryby na českém stole, která pochází již ze středověku. Prodej ryb proběhne na Škaredou středu a Zelený čtvrtek.

Sádky1

Kádě s rybami na prodej vídáme v našich ulicích obvykle jen před Vánoci. Tradice velikonoční ryby jako postního jídla o Velikonocích už ale pomalu vymizela. „Pro svoji vánoční rybu si na městské sádky dojde každý rok několik set lidí. Ryba na velikonočním stole má ale zřejmě ještě delší tradici než ta na stole vánočním. Tuto tradici bychom chtěli oživit,uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule a dodal: „Prodej ryb byl vždy atrakcí hlavně pro děti a my bychom tuto velikonoční tradici, která u nás v 70. letech minulého století zanikla, chtěli postupně oživit.“

„V kádích na městských sádkách u rybníka Košináře budou na zájemce čekat kapři, líni, amuři a pro ty, kteří přijdou včas, i několik štik a sumců. Velikonoční prázdniny tak lze spojit třeba s procházkou po zážitkovém okruhu Spejbla a Hurvínka a zakončit ji koupí čerstvé ryby,“ řekl vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku Martin Gregar.

Cena ryb začíná na 110 korunách za kilogram kapra či amura, cena za lína je 150 korun za kilogram, sumce pořídíte za 250 korun za kilogram a štiku za 280 korun za kilogram. Na místě si budete moct nechat rybu vykuchat i zbavit šupin a ploutví.

V Plzni se ryby prodávaly již od středověku, kdy nechali u nově zakoupené vsi Bolevec městští radní vybudovat několik rybníků. Kádě s rybami bývaly pravidelně do 20. let 20. století na trhu, který se konal na březích Mlýnské strouhy a v okolí zbořeného domu U Zvonu. Ryby se ale prodávaly i v kamenných obchodech. Koncem 19. století bylo v Plzni takových obchodů šest, a to v centru města i na jeho okraji.

Stará pohlednice_ prodej ryb u mlýnské strouhy

 

 

foto: město Plzeň, Archiv města Plzně (Stará pohlednice - prodej ryb u mlýnské strouhy) 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT