Zasvěcení do dospělosti na bláznivé pouti. Točí se film podle Topolova Citlivého člověka

Začátkem dubna v okolí moravskoslezského Krnova padla první klapka na natáčení nového českého filmu Citlivý člověk, který je volnou adaptací oceňovaného románu spisovatele Jáchyma Topola. Pro režiséra a spoluscenáristu Tomáše Kleina je tento snímek jeho celovečerním debutem. Koproducentem je Česká televize.

Klein chce podle svých slov nabídnout  silný film, který ho konfrontuje s těžkými tématy doby, ale zároveň mu skrze stylizaci, energii a živelnost nabídne východisko a povzbuzení. „Film, který diváka třeba inspiruje k tomu, aby opustil komfortní zónu, a dobrodružství a nejistotu vnímal jako příležitost, která ho může posílit,“ sděluje.

Citlivý člověk je drama o komplikovaném vztahu syna a otce odehrávající se v žánru road movie. „Je to bláznivá pouť, která se snaží postihnout vytěsnění smrti z našich životů a současně je podobenstvím o zasvěcení chlapce do dospělosti. Aby Eliáš mohl dospět, musí si uchovat svou dětskou citlivost nejen vůči cynickému světu, který ho obklopuje, ale i vůči vlastnímu otci, který svou citlivost upozadil,“ říká Klein.

Topol, jenž se stal v říjnu roku 2017 díky Citlivému člověku laureátem Státní ceny za literaturu, filmový scénář konzultoval po celou dobu jeho vývoje. V hlavních rolích filmu se představí David Prachař, Tatiana Dyková, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský, Jiří Lábus, role malého chlapce se ujal talentovaný Jaroslav Cuhra. Do kin se film v česko-slovenské koprodukci dostane v druhé polovině roku 2023.