Z ligy nemusí nikdo sestoupit! Porušuje LFA soutěžní řád, když se v baráži mohly objevit Sparta A i Sparta B?

Z ligy nemusí nikdo sestoupit! Porušuje LFA soutěžní řád, když se v baráži mohly objevit Sparta A i Sparta B?
ÚTERNÍ RÁNA PAVLA PROCHÁZKY

Kolega Luděk Mádl koncem minulého týdne ve své rubrice „Notičky“ na Seznamu Zprávy přišel se zajímavou analýzou, podle níž současné fotbalové řády docela jednoduše a reálně umožňují, že ze současné ligy nemusí spadnout vůbec nikdo. Čímž by se Fortuna liga de facto stala, byť neohlášeně, uzavřenou soutěží. O řadě těchto věcí jsme už na efotbale.cz psali a nyní jsme došli k závěru, že Ligová fotbalová asociace (LFA), která řídí profesionální soutěže v Česku (první a druhou ligu), patrně porušuje svými výklady soutěžní řád. Podle něj se totiž dva týmy jednoho klubu (áčko a béčko) nemohou dostat do stejné soutěže. Ale pokud ligová soutěž (její část o záchranu) končí baráží, jinými slovy prolínací soutěží mezi kluby první a druhé ligy,  umožňuje tím, aby do ní postoupilo/spadlo áčko, resp. béčko jednoho klubu, v současné době pražské Sparty.  V baráži se teoreticky mohou i křížově minout.

Luděk Mádl ve svých „Notičkách“ připomíná , že v baráži má hrát 14. tým z ligy se 3. z FNL a 15. z ligy se 2. týmem FNL. Každá dvojice na dva zápasy, doma–venku. Postupuje se jako v soutěžích UEFA, gól vstřelený na půdě soupeře už se nezvýhodňuje. 

„Vzdát se“ a „nesmět“ jsou dvě různé situace

„Jisté je, že do nejvyšší soutěže nemůže postoupit B- tým Sparty. Dva týmy jednoho klubu v jedné soutěži řády nepřipouštějí. Pokud by se tedy ve FNL umístila Sparta B na jedné z prvních tří příček, znamenalo by to záchranu 14. týmu nejvyšší soutěže ve Fortuna lize. Nejvýše umístěný tým ve FNL mimo Spartu B by postupoval přímo, druhý nejvýše umístěný by hrál baráž s 15. celkem nejvyšší soutěže, uvádí Luděk Mádl.

Takhle to je podle posledního výkladu LFA. (Nejen) podle mého názoru jde ovšem o chybný, resp. účelově využitý, výklad norem LFA. Píše se v něm o tom, že tato situace nastává, pokud se klub dobrovolně předem vzdá své účasti v baráži. Ale to v případě Spartě B neplatí, ta nemá možnost volby vzdát se, ta hrát baráž nesmí, protože kdyby v ní uspěla, měla by Sparta v první lize dva týmy. „Vzdát se“ a „nesmět“ jsou dvě zcela odlišné věci, na to nemusí být člověk legislativcem či právníkem, aby tohle věděl.

Vedení LFA jen uměle našroubovalo toto ustanovení na současný stav, když zjistilo, že po té, co byla zrušena Juniorská liga a béčka byla vrácena do ČFL, resp. MSFL, tak si nikdo neuvědomil, že když rezerva některého klubu postoupí mezi „profíky“ do druhé ligy, vznikne problém, protože v první lize byla mezitím zavedena baráž, v níž se áčka či béčka mohou potkat/prolnout.

Nevím ale proč by Spartu B, pokud se tedy umístí na barážové pozici, nemohl v baráži zastoupit čtvrtý nejlepší tým druhé ligy. Tedy přesně tak, jak to umožňuje Soutěžní řád FAČR - vyšší norma, nadřazená předpisům LFA.

Mohly by hrát zároveň Sparta B o postup a Sparta A o záchranu?

Ovšem s těmi dvěma týmy jednoho klubu v profesionálních soutěžích LFA je to ještě komplikovanější. Sparta je v první lize na třetím místě, tak to letos nehrozí, ale LFA by měla mít všechny teoretické možnosti ošetřeny ještě před startem sezony 2021/2022.  

Nabízí se totiž hned několik otázek:

1. Co kdyby Sparta A skončila v první lize čtrnáctá (nebo patnáctá) a Sparta B ve druhé lize třetí (nebo druhá)? Baráž by odpadla. Letenští by se v první soutěži zachránili bez boje, ale bylo by to regulérní? Už proto by bylo správné, kdyby možnost baráže v takovém případě dostal čtvrtý tým z druhé ligy.

2. Co kdyby Sparta A skončila v lize poslední a spadla by přímo do druhé ligy a Sparta B druhou ligu vyhrála, a postoupila tak přímo do nejvyšší soutěže? Hrála by v následující sezoně 2022/2023 Sparta B v první lize a Sparta A ve druhé lize? Nebo by si zase přehodily „písmenka“?

3.  A hlavně. Co kdyby se Sparta A a Sparta B v baráži křížem minuly? Tedy, že by v první lize čtrnáctá Sparta A měla nastoupit proti třetímu celku z druhé ligy (třeba Líšni) a ve druhé lize druhá Sparta B by měla hrát s patnáctým týme první ligy (třeba s Pardubicemi). Hrálo by béčko tuto baráž, když předem není jisté, jestli do první ligy půjdou dva týmy jednoho klubu (pak by se béčko účasti muselo vzdát), nebo jen jeden (Sparta A, nebo Sparta B), nebo dokonce žádný?

4. A to není všechno, dosud je ve druhé lize jen sparťanské béčko, ale z ČFL, resp. MSFL mají letos šanci postupu do FNL i Jablonec B,  Hradec Králové B a Olomouc B. Teoreticky mohou nakonec druhou ligu hrát pouze rezervní týmy ligových áček, pak už to bude uzavřená soutěže se vším všudy…

Nezbývá než opakovat, že tohle  přece muselo být řádně administrativně ošetřeno a vyřešeno už dávno před startem sezony, nikoliv to podle vývoje situace řešit až v polovině soutěže.

Jak už jsme na efotbale napsali, účast ligových B-týmů v profesionální soutěži je podle našeho řádu neregulérní a současné řády to vůbec neřeší. Pokud vím, tak by mělo být v zájmu českého fotbalu, aby se  v ligových béčkách rozehrávali mladí hráči, nikoliv, aby rezerva bojovala o „postup“, který ovšem není administrativně možný.

„Béčko Sparty ale na postupové příčce skončit chce, ostatně všichni zainteresovaní ho do této pozice také tlačí. Mimochodem rozpočet letenské rezervy by se údajně měl pohybovat kolem padesáti milionů korun,“ sdělil efotbalu zdroj blízký Letné.   

Omlouvám se, ono je to ještě jinak?

Ovšem Sparta B není jediným problémem českých profisoutěží. 

„Co by se ale dělo, kdyby se na 1. až 3. pozici ve FNL ocitl klub, který by dopředu věděl, že nebude chtít hrát nejvyšší soutěž? A to se poměrně snadno může stát. Už jen z toho důvodu, že klub, který nedisponuje vlastním stadionem splňujícím prvoligové parametry, se zavazuje, že se hned pustí do akce výstavby nového moderního stadionu. A začne to zajišťovat administrativně, finančně a následně i stavebně,píše Luděk Mádl ve svých  „Notičkách“ a pokračuje:.

„Kdo nesplní patřičné lhůty, vystavuje se hrozbě přísných sankcí. Nechci malovat čerta na zeď, ale vypadá to, že se stavbou nového stadionu lze v dnešní postcovidové době očekávat zádrhele v  i v Pardubicích nebo Hradci Králové, kde se v uplynulých letech do podobného dobrodružství pustili. Šli by do něčeho takového v Líšni nebo ve Varnsdorfu? Potřebný stadion nemá samozřejmě ani Vlašim, která navíc funguje jako neoficiální farma Slavie, byť nemá status B-týmu a vystupuje jako samostatný klub. Ale nepředpokládá se, že by chtěla postupovat do nejvyšší soutěže.

Takže si dejme příklad. Co se bude dít, když FNL vyhraje Zbrojovka, druhá skončí Vlašim a třetí Varnsdorf?

‚Přímo by postupovala Zbrojovka. A Vlašim s Varnsdorfem by šly do baráže,“ chopil se příkladu Štěpán Hanuš, mluvčí Ligové fotbalové asociace. ‚Pokud by se jeden z dvojice Vlašim, Varnsdorf před rozehráním baráže vzdal práva hrát I. ligu, 14. tým z I. ligy by se zachránil a hrála by jen jedna barážová dvojice. Pokud by se práva hrát nejvyšší soutěž vzdaly před baráží Vlašim i Varnsdorf, baráž by se neuskutečnila a 14. a 15. tým z ligy by se zachránily.‘

Co je podstatné, právo účasti v baráži by se rozhodně nepřesouvalo na další týmy v pořadí FNL. A co když třeba Zbrojovka zkolabuje a druhou nejvyšší soutěž vyhraje Sparta B, před Líšní či Vlašimí, přičemž Líšeň a Vlašim před baráží řeknou, že do I. ligy postoupit nechtějí? ‚Pak by z nejvyšší soutěže nikdo nesestupoval,‘ uzavřel nejprve Hanuš.

Ale po další konzultaci s vedením ligy se následně opravil: ‚Omlouvám se, je to ještě trochu jinak. Kdyby nastala situace, že se ve FNL na prvních třech pozicích objeví týmy, které nemohou nebo nechtějí postoupit do I. ligy, ani se zúčastnit baráže, pak je v souvislosti s přímým postupem do nejvyšší soutěže osloven ještě tým na 4. místě druhé ligy. V takovém případě by postupoval do nejvyšší soutěže on. A celek na 16. příčce nejvyšší soutěže by sestupoval do druhé ligy.‘

Teprve v situaci, kdy by postup nebo účast v baráži odmítly všechny celky na 1. až 4. místě ve druhé lize, platilo by, že z nejvyšší soutěže nesestupuje nikdo.“

Ne fotbal, ale fotbal řízený současným vedením LFA nemá logiku

Tolik tedy Luděk Mádl, resp. tiskový mluvčí LFA Štěpán Hanuš,  To je celkem úsměvné, když ani v LFA neměli nějaký čas jasno, jak to vlastně s těmi postupy mají... A hlavně se chytili (s pomocí Soutěžního řádu FAČR) do vlastní pasti.

Takže čtvrtý tým z druhé ligy může do první ligy klidně postoupit přímo, ale na druhou stranu čtvrtý tým z druhé ligy nemůže nastoupit do baráže místo Sparty B? To je skutečně na pětku z logiky. Bude asi nutné opravit slavnou větu legendárního trenéra Bohemians Tomáše Pospíchala:

„Nikoliv fotbal, ale fotbal řízený současným vedením LFA nemá logiku.“ 

Mimochodem i v tomto případě vzniká několik dalších důležitých otázek. Opravdu musí klub postupující do první ligy začít ve svém městě stavět ligový stadion? Vždyť některé oddíly ani nemají ve svém názvu domicil. A nemohla by třeba Líšeň prohlásit, že bude hrát stejně jako Zbrojovka Brno v Srbské ulici? Nebo že se přestěhuje třeba do Olomouce? Ovšem ne do azylu, jaký má nyní Hradec Králové v Mladé Boleslavi a Pardubice už druhou sezonu ve vršovickém Ďolíčku“, ale nastálo (po dobu, co by „bezdomovecký“ klub hrál první ligu). Vlašim by se takto mohla přestěhovat třeba do Edenu (nebo do Příbrami), Varnsdorf do Jablonce nebo do Liberce atd. 

Hlavní otázka ovšem i v této souvislosti zní:

Opravdu klubům vyhovuje, že v čele jejich Ligové fotbalové asociace (LFA) stále stojí místopředseda Sparty Dušan Svoboda, jehož podle policejních odposlechů bývalý předseda FAČR Martin Malík s trestně stíhaným místopředsedou FAČR Romanem Berbrem mj.  zne(vy)užili v kauze předčasně ukončené covidové sezony 2019/2020? A že LFA coby její místopředseda spoluřídí i majitel Viktorie Plzeň Adolf Šádek, jenž v tom Malíkovi s Berbrem pomáhal a navíc byl ve stálém kontaktu nejen s „Náčelníkem“, ale i s dalším trestně stíhaným „bafuňářem“ Martinem „Chřestýšem“ Svobodou, mj. externím poradcem plzeňského klubu?

Probrání se Plzeň k titulu? V tabulce pravdy už o vedení přišla. Sudí Raczkowski byl horší než Marciniak v derby