InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Z bývalé hasičárny chtějí v Prachaticích udělat moderní knihovnu

Vizualizace nové knihovny. , Autor: archiv město Prachatice

Vizualizace nové knihovny.     Autor: archiv město Prachatice

PRACHATICE - Nová městská knihovna. To je dlouhodobé přání obyvatel i představitelů města Prachatice. Teď to vypadá, že se blíží skutečnosti. Město už má vypracovanou projektovou dokumentaci na knihovnu v objektu staré hasičské zbrojnice a po vypořádání některých námitek majitelů sousední nemovitosti chce požádat o stavební povolení.

„V minulém roce jsme se dozvěděli, že po mnoha letech má ministerstvo pro místní rozvoj vypisovat na rekonstrukce a výstavby knihoven dotace," avizuje starosta Prachatic Martin Malý s tím, že nové zázemí si knihovna i její návštěvníci určitě zaslouží. „Rozsah její činnosti je velký, nejedná se jen o půjčování knih. Každoročně, kromě období pandemie, knihovnice obsloužily až 90 tisíc návštěvníků a organizuje v běžném roce více než 300 různých akcí pro všechny věkové skupiny, od mateřských škol až po seniory," podotkl Malý.

Vyhovující prostory pro knihovnu město hledalo dlouhé roky. „Při delimitaci okresních úřadů v roce 2002 již byla knihovna z velké části přestěhována do budovy, kde dnes sídlí Muzeum české loutky a cirkusu. Stát ovšem na poslední chvíli změnil rozhodnutí a budovu oproti původně deklarovaným slibům městu nakonec nepřevedl. Snahy o přehodnocení tohoto verdiktu vyšly naprázdno, a tak město začalo hledat jiné řešení," vysvětlil starosta Malý s tím, že ředitelka knihovny Hana Mrázová spolu se zástupci vedení města i projektanty a architekty postupně vytipovala několik objektů.

Hlavními kritérii byl dostatečný prostor, protože knihovna má ve svém fondu více než 120 tisíc knih, únosnost podlah a dobrá dostupnost. „Prošli jsme asi šest objektů a poslední byl národní dům, který se nám zdál nejlepší. Nakonec je ale hasičárna ještě optimálnější," zhodnotil Malý.

V současné době má město připravenou projektovou dokumentaci a vydání stavebního povolení brání fakt, že se odvolává jeden ze sousedů objektu. „Snažíme se mu vyjít vstříc a dohodnout se. Jinak je to prakticky namalované a stavebnímu povolení nic dalšího nebrání. Ve chvíli, kdy budeme mít stavební povolení bychom mohli žádat o dotaci, kterou by mělo ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásit v brzké době," nastínil Malý.

Podle předběžných odhadů by měla rekonstrukce objektu vyjít na 120 až 130 milionů korun. Přesné podmínky dotace ještě nejsou jasné, ale starosta věří, že by mohla pokrýt 80 až 85 procent nákladů. Když půjde vše podle plánu, mohly by práce začít v příštím roce. „Odhaduji, že rekonstrukce bude trvat určitě rok a půl. Chceme, aby se stala knihovna takovým spolkovým domem, kde najde zázemí i řada spolků, které v Prachaticích působí a nemají své prostory," řekl Malý.

V to, že se v Prachaticích podaří knihovnu postavit, věří i ředitelka knihovny Hana Mrázková. „Máme velké množství různých aktivit zaměřených od dětí až po seniory a prostory nám zoufale chybí," naznačila Mrázová.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace