Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odpovědi Odborníků Blesku na telefonu: Senioři se bojí o střechu nad hlavou! Co dalšího nás trápí?

/
  • Redakci Blesku navštívili specialisté z Úřadu Práce ČR a také expert na hypotéky.
    6. dubna 2022 ● 05:00

    Ceny letí vzhůru a lidé mají strach. Především senioři se bojí ztráty bydlení kvůli vysokým nájmům i cenám energií. Se svými obavami se včera svěřovali Odborníkům na telefonu Blesku. K aktuální situaci se pro Blesk vyjádřil i generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

    Pomoc, pochopení i radu včera dvě hodiny bez přestání poskytovaly odbornice z generálního ředitelství Úřadu práce ČR. K hypotékám se vyjadřoval specialista  z České bankovní asociace. Jak velký je zájem o akci Odborník na telefonu Blesku, dokazovalo i zvonění telefonů, které začalo dlouho před avizovanou akcí. Většina dotazů v telefonech odrážela současnou situaci v Česku.

     

    Rezonoval v nich strach z nedostatku peněz, ztráty bydlení i přílivu uprchlíků z Ukrajiny. Největší obavy z budoucnosti přitom mají senioři. S hrůzou si představují situaci, kdy kvůli vysokému nájmu přijdou o střechu nad hlavou nebo se budou klepat zimou v nevytopeném bytě. S řadou problémů ale pomáhá stát. Kdy a komu podá pomocnou ruku, prozradí odpovědi odborníků na nejčastější otázky.

  • 1.

    Generální ředitel Úřadu práce ČR : Žádné dávky pro Čechy se neruší! 

    Českem kolují v posledních dnech neuvěřitelné fámy. Úřady práce se údajně věnují pouze ukrajinským uprchlíkům a Češi mají smůlu. Téma války na Ukrajině a uprchlíků tak rezonovalo i v telefonátech odborníkům. O odpověď na nejčastější dotazy proto Blesk požádal přímo generálního ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona.

    Je pravda, že úřady práce mají stop na pomoc Čechům?

     

    Tento a jemu podobné výroky nejsou pravdivé a Úřad práce ČR se od nich distancuje. Veškeré své služby klientům poskytuje, a to jak v oblasti nepojistných sociálních dávek, tak v oblasti zaměstnanosti.

     

     Prý stát úplně zrušil přídavky na dět, že se musí šetřit.

     

    Není to pravda. Žádné dávky směrem k občanům Česká republika nezrušila. Naopak, díky zvýšení životního minima na ně dosáhne více lidí.

     

    Potřebovala jsem si něco vyřídit na úřadu práce, ale odradila mě obrovská fronta. Samí Ukrajinci. Neměli by mít Češi přednost?

     

    Úřad práce ČR dělá napříč republikou maximum, aby zajistil poskytování veškerých služeb v rámci své působnosti. Zároveň se maximálně snažíme bezodkladně pomoci lidem, kteří uprchli před válkou z Ukrajiny. Pokud jde o možnost řešení obrovského náporu lidí, snažíme se motivovat příchozí z Ukrajiny, aby si co nejrychleji zřídili účet u české banky.

     

    Na základě toho jim ÚP ČR může vyplácet humanitární dávku bezhotovostně, tedy bez nutnosti osobní návštěvy úřadu práce. A k elektronické komunikaci s úřadem dlouhodobě nabádáme i české klienty. Právě tato cesta podání žádostí je tou, která může výrazně ušetřit čas strávený ve frontách.

    Generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon

  • 2.

    Příspěvek na bydlení

    Odborníci: Jitka Škvorová a Ludmila Navrátilová

     

    Nezvládám ze svého důchodu platit nájem a stále dražší energie. Chci si požádat o příspěvek na bydlení. A kam mám kvůli žádosti jít?

     

    O přípěvek na bydlení se žádá na kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR podle místa vašeho skutečného pobytu. Nemusí to tedy být vaše trvalé bydliště.

     

    Na všechny výdaje spojené s bydlením padne více než půlka mého důchodu. Bydlím ale v nájmu a nemám tam trvalé bydliště. Můžu si požádat o příspěvek?

     

    Ano, můžete. O příspěvek na bydlení si můžete požádat, i pokud jste nájemník nebo podnájemník a zhruba třetina vašich příjmů vám nestačí na pokrytí nákladů na bydlení.

     

    Stačí si o příspěvek požádat jednou? Nebo musím žádat opakovaně?

     

    Žádost o příspěvek na bydlení se podává vždy na období od 1. 7. do 30. 6. následujícího roku, případně na období kratší. Aby ale váš nárok na dávku trval, musíte pravidelně (každé čtvrtletí) dokládat příjmy všech společně posuzovaných osob a uhrazené náklady na bydlení. Pokud příjmy a náklady na nové čtvrtletí nedoložíte, nárok na dávku zanikne.

    Bydlím v nájemním bytě a všechna potvrzení o uhrazených zálohách apod. má majitel bytu, který mi je odmítá dát. Co mám dělat? Je nějaké řešení?

     

    Ano, úhradu nákladů můžete doložit výpisem z účtu, složenkou či přímo potvrzením poskytovatele služeb.

     

    Je nějaká šance, aby za mě stát platil bydlení jako za Ukrajince?

     

    Pokud máte na mysli tzv. příspěvek na solidární domácnost, tak se jedná o dávku, jejíž poskytování bude časově ohraničeno – do června letošního roku. Je určená fyzickým osobám, které ubytují občany Ukrajiny prchající před válečným konfliktem u sebe v soukromí. Stát samozřejmě nabízí pomocnou ruku i občanům ČR, kteří nemají dostatek prostředků na úhradu bydlení a nákladů s ním spojeným. Mohou si požádat o příspěvek na bydlení, případně doplatek na bydlení.

     

    Jsem samoživitelka a bydlím v nájmu. Když se zdražily energie, neměla jsem na zaplacení a záloh, tak je za mě zaplatili rodiče. Můžu jejich platbu uvést do nákladů, i když jsem ji neplatila?

     

    Do nákladů na bydlení se započítávají náklady uhrazené v rozhodném období oprávněnou osobou nebo osobami společně posuzovanými, pokud v bytě, na který žádají, v rozhodném období žily. Pokud uhradila náklady jiná než společně posuzovaná osoba, pak k započítání uhrazených nákladů dojde jen v případě, kdy tyto osoby doloží, že se mezi sebou v dokládaném čtvrtletí finančně vypořádaly.

  • 3.

    Podpora v nezaměstnanosti

    Odborník: Vendulka Šachová

     

    Pracovala jsem přes agenturu a ta nás teď (údajně kvůli levné pracovní síle z Ukrajiny) propustila. Jak mi pomůže stát?

     

    Můžete se evidovat na ÚP ČR jako zájemce nebo uchazeč o zaměstnání a požádat o zprostředkování zaměstnání. Případně může pomoci s rekvalifikací nebo zařazením do některého z projektů. Pokud máte pocit, že došlo k porušení pracovně právních předpisů, obraťte se na nejbližší oblastní inspektorát práce.

     

    »Moje« úřednice je nepříjemná a celkově jsme si spolu »nesedly«. Můžu si sama vybrat, s kým budu své problémy řešit?

     

    Ano, můžete požádat nadřízeného zaměstnance, případně vedení daného kontaktního pracoviště ÚP ČR o přeřazení k jinému úředníkovi/jiné úřednici.

     

    Pobírám předdůchod. Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti?

     

    Ano, pobírání předdůchodu ÚP ČR nezohledňuje při poskytování podpory v nezaměstnanosti.

  • 4.

    Příspěvek na péči

    Odborník: Otmara Nanque

     

    Sousedka ubytovala v bytě mladou paní z Ukrajiny s dětmi. Paní na Ukrajině pracovala jako zdravotní sestra. Já pobírám příspěvek na péči a raději bych platila jí než současné pečovatelce. Nevadí ale, že paní je cizí státní příslušnice?

     

    Příspěvek na péči je určen klientovi, který péči potřebuje. V případě, že splní zákonem stanovené podmínky a dávku mu ÚP ČR přizná, pak si za něj může »nakoupit« i osobní služby. Tedy třeba i výpomoc ze strany sousedky, která se může pro tento účel stát asistentem sociální péče. Jen musíte ÚP ČR sdělit informace o poskytovateli pomoci.

     

    Pobírám příspěvek na péči a doma o mě pečuje dcera. Protože péče je náročná, uvažuji o přestěhování do domova pro seniory. Přijdu o příspěvek na péči?

     

    Pokud jste se rozhodla změnit péči a vybrala jste si registrovaného poskytovatele sociálních služeb, pak vám bude příspěvek na péči nadále vyplácen. Jestliže je domov pro seniory registrovaným poskytovatelem, pak zde můžete péči hradit z příspěvku na péči. Změnu musíte ohlásit úřadu práce prostřednictvím formuláře Oznámení o poskytovateli pomoci.

    Mám zdravotní problémy a zvažuji, že si požádám o příspěvek na péči. Komu ale pak můžu zaplatit? Musí jít jen o příbuzného, který se mnou bydlí v bytě?

     

    Příspěvkem na péči můžete hradit péči buď osobě blízké, tedy příbuznému, nebo asistentovi sociální péče nebo registrovanému poskytovateli sociálních služeb nebo hospicu. Pokud se o vás stará někdo z rodiny, nemusí s vámi společně bydlet, může za vámi pouze docházet. Můžete si zvolit i více druhů péče, například částečně někdo z rodiny a částečně pečovatelská služba nebo vám může péči poskytovat více členů rodiny.

     

    Babička bere příspěvek na péči. Teď se jí ale zhoršilo zdraví a vyžaduje víc péče. Dostane i vyšší příspěvek?

     

    Na pracovišti Úřadu práce ČR, které babičce již příspěvek vyplácí, si musí podat Návrh na změnu výše přiznaného příspěvku na péči. Pak babičku navštíví sociální pracovník a potom úřad práce požádá posudkového lékaře z ČSSZ o posouzení stupně závislosti. Jestliže dojde ke zvýšení stupně závislosti, vyplatí se jí rozdíl mezi původně a nově přiznaným stupněm závislosti od měsíce podání návrhu.

  • 5.

    Rodičovský příspěvek

    Odborníci: Jitka Škvorová a Ludmila Navrátilová

     

    Chci si požádat o rodičovský příspěvek, ale manžel má slušný plat. Budu na něj mít nárok?

     

    Dávka rodičovského příspěvku není tzv. dávkou testovanou na výši příjmů rodiny. To tedy znamená, že nerozhoduje, jaký příjem rodina má.

     

    Chtěla bych při rodičovské pracovat na část úvazku. Nepřijdu o peníze od státu?

     

    Nepřijdete. Rodič, který pobírá rodičovský příspěvek, může pracovat a zvyšovat tak příjem rodiny. Je ale nutné zajistit péči o dítě jinou osobou.

     

    Jsme poprvé těhotná a potřebovala bych vědět, jak dlouho můžu rodičovský příspěvek brát a kolik peněz celkem dostanu?

     

     Celkem můžete vyčerpat částku 300 000 Kč. Rodičovský příspěvek můžete brát až do vyčerpání téhle částky nebo  do 4 let věku nejmladšího dítěte. Pokud by se vám narodila dvojčátka, máte nárok na částku 450 000 Kč.

     

    Jsem na rodičovské dovolené a beru rodičovský příspěvek. Brzy čekáme další dítě. Jak to bude? Budu brát rodičovský příspěvek na každé dítě zvlášť?

     

    Pokud se do rodiny narodí další dítě, zaniká nárok na rodičovský příspěvek na starší dítě a je nutné si požádat o rodičovský příspěvek na nejmladší dítě v rodině. Nárok na rodičovský příspěvek vzniká vždy pouze na nejmladší dítě v rodině.

  • 6.

    Mimořádná okamžitá pomoc a hmotná nouze

    Odborníci: Kateřina Karhánková a Jitka Vodrážková

     

    Mám problémy s penězi a teď se mi rozbila pračka. Je pro mě vhodná mimořádná pomoc? A kde se o ni žádá?

     

    Žádost je možné podat například na kontaktním pracovišti ÚP ČR podle místa trvalého pobytu. Existuje šest specifických situací, kdy můžete tuto pomoc využít. Např. když jste zcela bez finančních prostředků a hrozí vám tak vážná újma na zdraví, tak si lze požádat o mimořádnou okamžitou pomoc z důvodu vážné újmy na zdraví. Pokud se vám rozbila pračka, lednice atd., je možné si požádat o mimořádnou okamžitou pomoc na náklady spojené s pořízením nebo opravou nezbytných základních předmětů dlouhodobé potřeby.

     

    Jak jistím, že mám na mimořádnou okamžitou pomoc nárok?

     

    Tato dávka je svým charakterem dávkou nenárokovou. Každá žádost se posuzuje individuálně na základě celkové sociální situace klienta a odůvodněnosti požadovaného výdaje.

     

    Bydlím na ubytovně, uhradí mí Úřad práce ČR celé náklady na bydlení?

     

    Pro účely odůvodněných nákladů na bydlení se náklady na bydlení v ubytovacím zařízení započtou pouze do výše v místě obvyklé, maximálně však do výše 80% normativních nákladů na bydlení podle zákona o státní sociální podpoře.

  • 7.

    Hypotéky

    Odborník: Michal Neubauer

     

     Může se válka na Ukrajině dotknout našich hypoték?

     

    Bohužel to nikdo nedokáže říct s jistotou. Asi nejvýstižnější slovo pro hypoteční trh je »nejistota«. Před válkou finanční analytici odhadovali, kdy by mohlo dojít ke změně trendu u úrokových sazeb a jejich následnému poklesu, dnes to nikdo nedokáže ani odhadnut.

     

    Může si u nás ukrajinský uprchlík vzít hypotéku?

     

    Zatím to není možné. A pokud by tu zůstali žít i v dalších letech, asi by neměli naspořenou potřebnou částku (dnes je to nejčastěji okolo 20-30 % ceny nemovitosti). Otázkou je, jak se k tomu postaví vláda, např. ve formě nějakých státních záruk.

     

    Úrokové sazby stále rostou, kdy se růst zastaví? Mám si počkat na lepší sazby?

     

    Před válkou na Ukrajině panoval na trhu názor, že příští rok by sazby mohly začít klesat. Dnes však nikdo nedokáže říci, jestli se vyplatí počkat na lepší sazby. Osobně bych doporučoval na nic nečekat, hypotéku budete splácet 20-30 let a někdy budou vyšší sazby a někdy zase nižší.

     

    Plánuji si vzít hypotéku na rekonstrukci domu. Nemám raději počkat na nižší sazby hypoték?

     

    Pokud si několik let říkáte, že pořádně zrekonstruujete svůj rodinný dům, asi počkat na lepší sazby můžete. Ale otázkou je, kolik dáte za stavební materiál za rok, za dva.

     

    Splácím hypotéku, za pár měsíců mě čeká aktualizace sazby. Když jsem se dívala na aktuální nabídky (okolo 5 %), nevím, jestli budu mít na ty nové splátky. Co byste mi poradil?

     

    Určitě se obraťte na banku, u které hypotéku splácíte. Nechte si od nich dát nabídku na další úrokovou sazbu. V letošním roce sazby spíše porostou, takže není důvod čekat. Pokud nová splátka bude nad vaše možnosti, požádejte banku o návrhy řešení. Možností je několik, sloučení splátek jiných úvěrů do jedné, přistoupení přítele/kyně do úvěru, prodloužení splatnosti (a tím snížení splátky).

    Jurečka o migrační krizi: Čím déle tu Ukrajinci budou, tím více budou chtít zůstat

    Video
    Video se připravuje ...

    Jurečka o migrační krizi: Čím déle tu Ukrajinci budou, tím více budou chtít zůstat Markéta Volfová, Lukáš Červený

    Fotogalerie
    13 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 18

panda82: toho o čem tady mudruješ se dočkáš rychleji než se nadáš, my starší už jsme kvalitní život prožili u tebe není jisté jestli se ti to podaří

(06. 04. 2022 15:19)

fayet: Oficiálně nesmí muži ve věku 18-60 let opustit Ukrajinu. Úplatek na hranici je 7000EUR, což je pro běžného Ukrajince nepředstavitelná částka. Ukrajinští muži-uprchlíci jsou tedy buď vedoucí příslušníci tamního režimu, nebo mafie, to je na Ukrajině de facto to samé. Jsou zvyklí na velké příjmy z úplatků, nebo kriminálních aktivit a představa, jak půjdou pracovat za 15000 hrubého je pro ně směšná! Naše vlast se od nich naopak dočká nárůstu kriminality a východních forem zločinu, jako jsou třeba přestřelky na ulicích. Měsíčně nyní stojí uprchlíci 10 miliard Kč, „česká“ vláda financuje pomoc Ukrajincům tak, že si půjčí další peníze na mezinárodním měnovém trhu. Jedná se o projekt UKRAJINIZACE naší vlasti. Ta je plánovaná a cílená. Proto byl také zcela záměrně vytvořen onen systém sociálních dávek, který má nalákat do země maximální počet osob, které na něm budou chtít participovat. Čechy naopak čeká prudký pokles životní úrovně a chudoba srovnatelná snad jen s 1. republikou, kdy většina populace žila „z ruky do huby“ a vážná nemoc v rodině znamenala chudobu až do konce života. Otázkou je, zda tohle všechno „česká“ vláda ví? Odpověď zní ANO. Proto byli do vlády nedávno dosazeni lidé, jejichž hlavní kvalifikací je „nenávist ke všemu českému“ a naprostá otrocká oddanost k nosatému Pánovi na Západě.

(06. 04. 2022 10:02)

panda82: Poučení pro seniory jak žádat o žebračenky, a bude hůř, nebude kupní síla, sníží se výroba , bude nadbytek pracovní síly, no a dál .....bude přibývat žebračenek, a Fiala bude řešit Ukrajinu

(06. 04. 2022 09:24)

panda82: Jsem zvědav jak Fiala bude zdůvodňovat příští vládě, proč ožebračil české občany, je to k pláči , jezdí po Ukrajině, Bruselu a na Čechy s**re, taková vláda k pohledání, hlídá si jen aby z toho vytěžila

(06. 04. 2022 09:12)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy