Dočkal je pořád o parník před Kovaříkem, Petrželou, Matějovským Kopicem, Krobem, Masopustem i Fillem

Dočkal je pořád o parník před Kovaříkem, Petrželou, Matějovským Kopicem, Krobem, Masopustem i Fillem

Z aktivních hráčů Fortuna:ligy je historicky nejlepším asistentem třiatřicetiletý sparťanský kapitán Bořek Dočkal, jehož prvoligová bilance čítá 269 startů, 45 branek a 80 gólových přihrávek.

Na českého rekordmana Pavla Horvátha, jenž je v současnosti asistentem ve Viktorii Plzeň, ztrácí svěřenec Pavla Vrby 26 asistencí, což není úplně málo a na jeho překonání by potřeboval ještě dva až tři povedené soutěžní ročníky.

Exreprezentant z Letné už má ovšem svůj věk a v Generali Česká pojišťovna aréně má navíc kontrakt už jen do letošního léta. Navíc se má za to, že až jednou opustí slavné "S", na jinou tuzemskou klubovou adresu už by se přesunoval nerad.

Z hráčů, které stále zdobí prvoligový status i v roce 2022, je na druhé příčce celkově osmý Jan Kovařík z Bohemians 1905, jehož konto zdobí 59 gólových vybídnutí a protože mu je "jen" třiatřicet, Stanislava Vlčka, Marka Kuliče, Martina Lukeše, Pavla Verbíře či Rudolfa Otepku by klidně časem trumfnout mohl.

V historické první desítce se pak nalézá také funkční veterán Slovácka Milan Petržela (57), jenž je před Karlem Poborským i Karlem Pitákem, s tím, že z aktivních borců se stále posunují nahoru také Marek Matějovský z Mladé Boleslavi, Jan Kopic z Plzně, Jak Krob z Jablonce, Lukáš Masopust ze Slavie i Martin Fillo ze Zlína. Byť ten už asi vzhledem ke svému věku a ne až tak výraznému vytížení do čela nijak výrazně nepromluví.

Nejlepší asistenti v historii české ligy:

1. Pavel Horváth - 106
2. Bořek Dočkal - 80
3. Rudolf Otepka - 71
4. Pavel Verbíř - 69
5. Martin Lukeš - 67
6. Marek Kulič - 65
7. Stanislav Vlček - 61
8. Jan Kovařík - 59
9. Milan Petržela - 57
10. Karel Poborský - 56
11. Karel Piták - 56
13. Marek Matějovský - 53
14. Jan Kopic - 52
18. Jan Krob - 50
25. Lukáš Masopust - 45
38. Martin Fillo - 38

Csaplár radí Spartě, ať ještě prodlouží s Dočkalem: Má dobrá čísla a jeho silné stránky jsou nadstandardní

Zdroj: fortunaliga.cz, sport.cz