Ve Zlínském kraji roste zájem o nové pasy. Kvůli dovoleným i válce

  14:58
Na většině radnic ve Zlínském kraji je objednávkový systém na vyřízení nového cestovního pasu obsazený na měsíc dopředu. Zákonem stanovenou třicetidenní lhůtu k vyrobení dokladu se daří plnit, ale podle úředníků může být zanedlouho všechno jinak.

Pasy pro celou republiku totiž tiskne pouze Státní tiskárna cenin v Praze, která je zahlcena vlnou objednávek ze všech krajů.

„Nové pasy přijdou obvykle do tří týdnů od podání žádosti, ale pokud se bude zájem lidí zvyšovat dál tempem, který nastal minulý týden, čekání se bude prodlužovat,“ odhadují na úřadech.

Lidé denně požádají v průměru až o 400 nových pasů, třeba v Uherském Hradišti je nejbližším volným termínem až 27. dubna.

Podobná situace je ve všech městech Zlínského kraje a v obcích s takzvanou rozšířenou působností, kde si lze nový cestovní doklad rovněž objednat. Zajímavostí je, že vyšší, ale nikoliv mimořádný zájem zaznamenali ve Zlíně. Vedoucí odboru občansko-správních agend zlínského magistrátu Antonín Šrajer uvedl, že objednávkový systém v největším městě regionu zahlcen není. „Zájemců je víc, ale že bychom byli zavaleni žádostmi, to ne,“ potvrdil Šrajer.

Jinde trvá prudký vzestup zájmu už přes měsíc. Kromě vládních uvolnění epidemických opatření, jež lidem vrací odvahu cestovat do zahraničí, je pravděpodobným důvodem obava z rozšíření ruské invaze za hranice Ukrajiny. Zájem se zvedl okamžitě po 24. únoru, kdy ruská invaze začala.

Žádostí o získání nového pasu je v drtivé většině případů tolik, co v červnu, kdy bývá nápor vzhledem k začátku letní sezony pravidelně největší. „Za čtyři dny požádalo o nový pas nebo občanský průkaz s biometrických prvky, na který se dá rovněž vycestovat, zhruba tisíc lidí,“ sdělila Markéta Švehlíková z tiskového odboru radnice v Uherském Brodě. „V porovnání s minulými roky jde o nárůst zájmu o plných osmdesát procent.“

Podobně jsou na tom v Kroměříži a také ve Vsetíně. „Zatímco v březnu 2019 lidé požádali o celkem 360 pasů, letos jsme už zaevidovali 860 žádostí,“ komentuje situaci vsetínská mluvčí Jana Raszková. Radnice ve Vsetíně očekává, že do konce března se počet žádostí zvýší o dalších nejméně 250, takže březnový součet zde poprvé překoná hranici jedné tisícovky žádostí. „Něco podobného nepamatujeme,“ poznamenala Raszková.

K důvodům enormního zájmu o nové doklady patří kromě obnovení zájmu o cestování či zvažování útěku ze země i fakt, že zdaleka ne všichni rodiče stihli svým dětem vyřídit vlastní cestovní doklad.