Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klimaaktivisté blokují Prahu „pro Ukrajinu“. Jdou na to špatně, míní experti

  15:18
Klimatičtí aktivisté již druhý týden v centru Prahy blokují dopravu. Členové iniciativy 3°C pro Ukrajinu chtějí dosáhnout zhruba 30procentního poklesu spotřeby ruského plynu. Jenže většina řidičů s protestem nesouhlasí a mnohdy dochází i na potyčky či slovní rozepře. Iniciativa se brání, že zpoždění trvá v průměru pouhých 15 minut.

Klimatičtí aktivisté již druhý týden v centru Prahy blokují dopravu. (8. dubna 2022) | foto: Extinction Rebellion Česká republika

Naposledy aktivisté blokovali dopravu ve středu dopoledne před Úřadem vlády. Tentokrát si čtyři protestující lehli na silnici tak, aby připomínali těla obětí ruské agrese v ukrajinské Buči. Aktivisté tím chtěli vyjádřit nutnost zastavení toku peněz za plyn do Ruska.

„I naší spotřebou plynu z Ruska je spolufinancována válka a zabíjení lidí na Ukrajině,“ komentovali středeční akci aktivisté. 

K videu současně doplnili: „Prosíme, nepodněcujte k násilí. Podněcování k zabití je trestný čin. Výzvy k přejetí nahlašujeme. Proruský trolling mažeme.“

Už v úterý ráno několik klimatických aktivistů zablokovalo asi na deset minut výjezd z tunelu Blanka směrem na Hradčanskou, seděli před semafory na přechodu. Někteří řidiči se je snažili před příjezdem policie odtáhnout.

Aktivisté z iniciativy 3°C pro Ukrajinu své protesty prezentují na sociálních sítích, kde se rovněž objevilo video z poslední akce. Většina protestů se však neobjede bez nadávek či potyček. Naposledy v úterý to jeden z řidičů nevydržel a jednoho z aktivistů povalil na zem. 

Václav Pavelka z komunikační agentury Native PR pro iDNES.cz konstatoval, že násilné akce bývají kontraproduktivní. „Strhávají veškerou pozornost na samotné násilí a způsobenou újmu. Důvod či myšlenka akce se zcela vytrácí. A omezování svobody pohybu za násilí považuji,“ komentoval protesty v centru Prahy.

Nikomu není příjemné blokovat dopravu

Podle něj akce v ulicích mohou být viditelné a hlasité, ale neměly by být násilné. „Zejména u nás jsme na to citliví. Příkladem je třeba hnutí Black Lives Matter, které mělo zpočátku slušnou podporu veřejnosti, ale ztratilo ji v momentě, kdy se zvrhlo v rabování obchodů s elektronikou,“ doplnil Pavelka.

Iniciativa se však na druhé straně brání tím, že používá zablokování vozovky jako efektivní nástroj občanského odporu. „Tím nám umožní dostat téma škodlivé závislosti na ruském plynu poměrně rychle do veřejné debaty a otevírá nám možnost reálně vyvinout tlak na politickou reprezentaci,“ uvádí aktivisté na sociální síti s tím, že neznají lepší způsob, jak k veřejnosti bezprecedentní hrozbu klimatického a civilizačního kolapsu dostat, než právě nenásilným narušením jejího chodu a občanskou neposlušností. 

Klimatičtí aktivisté již druhý týden v centru Prahy blokují dopravu. | foto: Extinction Rebellion Česká republika

„Z toho důvodu si myslíme, že náš protest je v nynějším stavu ekologické nouze legitimní,“ stojí na Facebooku iniciativy. Redakce iDNES.cz oslovila s dotazy samotnou iniciativu. Ta uvedla, že protesty jsou cílené na politickou reprezentaci, ne na běžné občany. 

„Nikomu není příjemné blokovat dopravu a způsobovat, že v zácpě čekají obyčejní lidé. Mnohem příjemnější by bylo blokovat Úřad vlády,“ reagovala pro iDNES.cz mluvčí iniciativy Veronika Holcnerová.

Setkali jste se s aktivisty z 3°C pro Ukrajinu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 12. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

Ta v odpovědi také zdůraznila, že protesty trvají v průměru zhruba čtvrt hodiny. „Nemyslím, že by takové zpoždění v pražské ranní špičce bylo výjimečné,“ uvedla dále Holcnerová, která současně podotkla, že není jasně stanoveno, jak dlouho budou blokády probíhat.

„Chceme pokračovat, dokud vláda neudělá ten nejsnadnější a nejlevnější krok pro ukončení závislosti na ruském plynu a směrem k udržitelné společnosti,“ doplnila s tím, že vláda má možnost protesty kdykoli ukončit. 

Na dotaz, zda spíše neškodí, když řidiči nechávají v kolonách zapnuté motory, dodala: „Považovala bych za rozumné vypnout motor, pokud stojím v koloně. Z hlediska dopadu na klima je navíc benzín spálený v jedné koloně při čtvrthodinovém zpoždění opravdu naprosto marginální.“ 

Podle experta na migraci a klimatickou změnu Roberta Stojanova z Mendelovy univerzity v Brně by aktivisté na své protesty měli upozorňovat předem.

„V té chvíli by lidé věděli, že se to bude konat a jeli by třeba tramvají či vlakem. Pak by třeba zjistili, že to není tak špatné, byli by v práci třeba rychleji a levněji než autem,“ navrhl možnost Stojanov. 

Skupina Rebelie proti vyhynutí

Aktivisté jsou z ekologického hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), které požaduje po vládě přijetí nařízení, podle kterého musí firmy a instituce vytápějící plynem nastavit teplotu svých místností a provozoven na zákonem dané teplotní maximum.

Aktivisté a aktivistky iniciativy 3 °C pro Ukrajinu zablokovávají silnice v centru Prahy již druhý týden. Cílem je dosáhnout zhruba 30procentního poklesu spotřeby ruského plynu, uvedli na sociální síti Facebook.

Redakce iDNES.cz oslovila také odborníky, zda aktivisté nemohou svými protesty negativně ohrozit ukrajinské uprchlíky v Česku, když na plakátech uvádí „3°C pro Ukrajinu“. 

„Nenávist proti ukrajinským uprchlíkům tu rozdmýchává ruská propaganda, ne skupina aktivistů. Lidé budou naštvaní na aktivisty jako takové, ale opravdu si nemyslím, že by kvůli protestům začali nenávidět ukrajinské občany,“ reagovala dále na dotazy mluvčí aktivistů Veronika Holcnerová.  

Robert Stojanov to vidí podobně. Podle něj uprchlík z Kyjeva či Charkova nemůže nést zodpovědnost za to, že nějaké pražský aktivista sedí na křižovatce. „To by bylo velmi hloupé spojení. Lidé, kteří si za tím budou něco chtít najít, si to ale i tak najdou,“ doplnil odborník na migraci a klimatickou změnu.

Trochu jiný názor má politický marketér Karel Komínek z Institutu politického marketingu. „V obecné rovině vytvářejí naši představu o uprchlících i ryze české aktivity, které se Ukrajiny dotýkají. Tady by se skutečně měli všichni zúčastnění dvakrát zamyslet, jestli nedělají omylem medvědí službu,“ varoval Komínek.

Podobně to vnímá i Vladimír Neužil z Emise.cz, jenž se specializuje na oblast ochrany ovzduší.

„Mám velkou obavu o to, aby se postoj veřejnosti vůči ukrajinským uprchlíkům nezačal měnit k horšímu. Už nyní se ozývají negativní ohlasy, ale s tím se asi nedá nic dělat, lidi už jsou prostě takoví,“ komentoval pro iDNES.cz Neužil. Ten současně podotkl, že žádná akce, která by Vladimíra Putina nebo Rusko připravila byť o jedinou kopějku, není podle jeho názoru zbytečná.

Vy jste opravdu svoloč

„Je snad to, že si navléknu jeden svetr navíc a uvařím si horký čaj, taková oběť, aby kvůli tomu museli umírat lidi? Jakýkoliv prostředek k zastavení toho blázna je správný a já ho vítám,“ doplnil Neužil, který současně přiznal, že současné protestní akce moc s ekologií nesouvisí.

„Alespoň já tu vazbu moc nevidím. Takový protest si může vymyslet kdokoli a bude to naprosto legitimní postoj. Co se týká ekologie, ruské postoje jsou známé a vlastní agrese přináší obrovské množství škodlivin do ovzduší. Kde si kupuje Rusko povolenky na ten CO2, který na Ukrajině vypouští?“ dodal Neužil.

Klimatičtí aktivisté již druhý týden v centru Prahy blokují dopravu. | foto: Extinction Rebellion Česká republika

Aktivisté však čelí za protesty na silnicích i nadávkám na sociálních sítích. „Pro tyhle případy vozím v autě kanystr s vodou. Je na to ideální počasí. Vy jste opravdu svoloč zralá na pár facek,“ napsal k jednomu z videí uživatel Jura. Podobných komentářů jsou však stovky.

„Tak tohle je vrchol arogance. Je to banda magorů. Zajímalo by mě, kdyby pospíchal rodič s dítětem do nemocnice. Neudržel bych se a jednoho po druhém bych vyfackoval,“ reagoval třeba Jiří a k němu se přidali další, kteří si na adresu aktivistů neberou servítky:

„Vy inteligenti, uvědomujete si riziko, které vytváříte? Způsobujete nebezpečnou situaci blokováním výjezdu frekventovaného tunelu a ohrožujete lidi kteří s tím nemají nic společného!“

Nátlakové organizace musí reagovat flexibilně

Politický marketér Karel Komínek z Institutu politického marketingu zastavování dopravy vlastními těly rozhodně nepovažuje za rozumný způsob přesvědčování lidí. 

„Forma, jakou komunikujete, je stejně důležitá, nebo i důležitější než obsah. Pokud vyvoláte hned na začátku ostré negativní emoce, nedovedu si představit, jak můžete kohokoliv nezaujatého získat na vlastní stranu,“ upozornil pro iDNES.cz Komínek.

Podle jeho slov tu jsou pak jiné, zcela praktické problémy. „Například blokováním výjezdu z tunelu by se stali aktivisté spoluzodpovědní za jakékoli neštěstí, od kterého by lidé nemohli utéct, a to by jim už pak žádná kampaň nepomohla a v širším pohledu by poškodili celé své téma,“ uvedl dále Komínek. 

Ukrajinci zveřejnili seznam „řezníků“ z Buče včetně dat z dokladů totožnosti

Zda je vhodné spojovat ekologická témata s válkou na Ukrajině, podle Komínka vždy velmi závisí na tom, jakým způsobem je sdělení podané.

„Pokud budete usilovat o snížení závislosti na dovozu plynu z Ruska kvůli bezpečnosti Česka, bude to vnímané v současné situaci naléhavěji, než samotné požadavky na snížení spotřeby plynu. Ale je to rozmazaná hranice, nikdy s vaším vkusem nebudou souhlasit všichni a proto ano, část lidí bude vaši kampaň považovat za nevkusnou,“ komentoval marketér.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...