Česká stopa ve Feyenoordu Rotterdam: se soupeřem Slavie vyhráli trofeje trenéři Ježek i Sobotka

Fotbalisty Slavie čeká v Rotterdamu první čtvrtfinálové utkání Evropské konferenční ligy s místním Feyenoordem. Hráči obou týmů na sebe narazili už na podzim ve skupině. Pro Pražany je to také návrat na místo, kde v dávné minulosti úspěšně působili i dva trenéři z někdejšího Československa. Ten první získal s Feyenoordem ligový titul, ten druhý pro změnu nizozemský pohár.

Tento článek je více než rok starý.

Rotterdam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Feyenoordu na stadionu známým pod přezdívkou De Kuip

Fanoušci Feyenoordu na stadionu známým pod přezdívkou De Kuip | Foto: Pro Shots Photo Agency | Zdroj: Reuters

Reportáž nizozemské televize z dubna roku 1979 zachycuje předzápasové dění v táboře Feyenoordu před ligovým utkáním s velkým rivalem Ajaxem a kamera několikrát detailně zabírá i kouče s vlnitými šedými vlasy učesanými dozadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté Slavie se utkají s Feyenoordem Rotterdam, který má ve své historii i významnou českou stopu

Václav Ježek nejprve sedí v koženém obleku u stolu s klubovým ředitelem Peterem Stephanem, chvíli na to v modré šusťákové soupravě vede trénink, střelou k tyči překonává jednoho z gólmanů a pak už v nizozemštině popisuje přípravu a náladu v týmu.

V té době mohlo být na kultovním stadionu De Kuip veselo, Feyenoord tam právě nad Ajaxem vyhrál ve finále domácího poháru a v další sezoně to i s trenérem mistrů Evropy z Bělehradu dotáhl do semifinále tehdejšího Poháru vítězů pohárů.

„O holandském fotbale mám stálý přehled. Týdně jsem o všem informován, poněvadž někteří fanoušci Feyenoordu mi stále posílají magazín Voetbal International,“ vzpomínal v jednom z archivních rozhovorů pro Český rozhlas Václav Ježek na své nizozemské přátele, které si za čtyři roky na lavičce Feyenordu a také při angažmá v nedalekém Haagu získal.

Jeden z nejslavnějších trenérů české i československé éry zemřel v roce 1995.

Bývalý trenér a fotbalista Václav Ježek | Zdroj: Profimedia

Ježek nebyl jediným českým koučem na lavičce Feyenoordu. Tím prvním byl už mnohem dříve letech 1959–1961 Jiří Sobotka, někdejší útočník pražské Slavie a také muž, který nastoupil ve finále mistrovství světa v Římě proti domácím Italům. S nizozemským klubem získal domácí titul.

Sobotka byl jedním z mnoha bývalých slavných fotbalistů, kteří se na pozici trenéra Feyenoordu vystřídali. Už v tomto tisíciletí koučovali nejlepší klub z Rotterdamu třeba mistři Evropy Ruud Gullit, Ronald Koeman či jeho bratr Erwin. 

Nizozemské fotbalisty opět povede trenér Koeman, po mistrovství světa nahradí nemocného Van Gaala

Číst článek

Zdaleka největšího mezinárodního úspěchu ale dosáhl na lavičce červenobílých cizinec – Rakušan Ernst Happel, který se v sezoně 1969/70 radoval z triumfu v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí, dnešní Lize mistrů. 

„Působili tady dva čeští trenéři, jeden tu dokonce byl čtyři sezony. Pro hráče, kteří kolují po Evropě, je to jednodušší, ale čeští trenéři byli v zahraničí minimálně, natož aby byli v takovém fotbalovém kolosu, jako je Rotterdam,“ byl si současný trenér Slavie Jindřich Trpišovský při podzimní návštěvě místního stadionu vědom významu, který má přístavní město pro český fotbal.

Kouč Pražanů tehdy přiznal, že si nestačil na stadionu mezi fotografie slavných trenérských postav klubu české zástupce najít, a také teď může mít v útrobách De Kuip plno jiných starostí. Především jak vyzrát na soupeře, kterého si před losem nepřál a proti kterému získali jeho svěřenci v základní skupině jenom jeden ze šesti možných bodů za remízu v pražském Edenu.

Zápase Slavie na hřišti Feyenoordu Rotterdam začíná ve čtvrtek 7. dubna ve 18.45. Přímý přenos můžete naladit na stanici Radiožurnál Sport.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme