Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Čtyřdenní pracovní týden v Česku? Známe výsledky prvních pokusů

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Freepik

Zkrácení pracovního týdne by uvítaly dvě třetiny českých zaměstnanců i vedoucích firem. Vyplývá to z průzkumu agentury Moore Czech Republic. Návrh na čtyřdenní pracovní týden se u nás objevil i v poslanecké sněmovně, zatím se ale k jeho realizaci mají spíš jednotlivé menší firmy.

V minulosti si zkrácený týden vyzkoušely firmy jako Sherpas, Cognito nebo Citfin. Zatímco někteří podnikatelé byli s novinkou spokojení, jiní si nejsou jisti, zda mohou práci za pouhé čtyři dny odvést v dostatečné kvalitě. Z dosavadních zkušebních provozů v režimu zkráceného týdne tedy vyplývá, že 4 dny práce za plný plat jsou efektivní jen pro některé druhy firem.

Jednou z nich je například kreativní agentura B&T, ve které během prvního roku po zavedení změny vzrostla produktivita práce o 60 %. Náklady na provoz firmy naopak klesly o celých 14 %. Zkrácení pracovní doby se promítlo také do spokojenosti zaměstnanců, v novém režimu se cítilo lépe 90 % z nich. Příčinou dobrých výsledků je podle majitelů firmy čas navíc, který mohou zaměstnanci trávit s rodinou či přáteli. Osobní pohledávky či návštěvy lékaře si navíc lidé mohou vyřizovat mimo pracovní dobu.

Ilustrační foto: Freepik

„Motivace zavést čtyřdenní pracovní týden měla byznysovou i lidskou rovinu. Věřili jsme, že když budeme mít víc času na sebe a na své blízké, budeme daleko odpočinutější a šťastnější. A tedy i produktivnější. A přesně v tu chvíli to dává smysl i z pohledu byznysu – stejný tým odvede v kratším čase daleko kvalitnější práci. Nemluvě o tom, že tím zároveň přilákáte ty nejlepší lidi na trhu práce,” uvedl zakladatel B&T Jan Jelínek.

Zdroj: Feedit, Moore Czech Republic

Související články

Zaručeně zlepší den

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

Nejlepším řešením bezdomovectví je prevence, ne hroty na lavičkách, říká spoluzakladatelka Architektů bez hranic

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Sny nám říkají mnohem více, než si myslíme. Jak je rozklíčovat?

Inspirace z knihovny: Sny nám říkají mnohem více, než si myslíme. Jak je rozklíčovat?

Noční výlety do říše snů jsou často skvělou zábavou a opravdovým odreagováním. Člověk v nich může…