K Velikonocům neodmyslitelně patří hezky ozdobená velikonoční vajíčka, kterým se u nás říká kraslice. Zatímco někteří lidé preferují jejich zdobení zubní vrtačkou, další nedají dopustit na barvení vajec slupkami. Není ale čas na to zkusit něco originálnějšího?

Vejce představuje symbol, který má několik výkladů. Někteří lidé v něm vidí symboliku jara, které se dravě dere na povrch. Další lidé pak spojují vejce s plodností a s novým životem. A pak jsou mezi námi i jedinci, kteří symboliku vajec vůbec neřeší a zdobí je buď proto, že se to tak dělá, nebo proto, že malovaná vajíčka se jim prostě jenom líbí.

Malování velikonočních kraslic lze i originálně. Lze zkusit například vajíčko s větvičkou na hlavě.

Ať už patříte do kterékoliv kategorie, nabízíme pár nápadů na originální zdobení kraslic, které můžete o těchto Velikonocích vyzkoušet.

Barevná vejce na podstavci

Ať už si vyberete klasická slepičí vajíčka, nebo dáte přednost těm křepelčím, můžete z nich udělat zajímavý dekor. V první řadě si kupte několik pastelových barev. Například světle žlutou, světle modrou a světle růžovou. Nabarvěte vajíčka a udělejte každému jeho vlastní podstavec. Ten vyrobíte tak, že z kartonu pro uskladnění vajec vystřihnete vždy jeden podstavec. Následně ho obarvěte barvou, kterou má každé jedno vajíčko. Vajíčka postavte do podstavců podle stejné barvy, a na zadní straně je ozdobte dvěma barevně ladícími peříčky.

Křížkový steh

Pokud máte pár dobře schnoucích fixek různých barev, vezměte několik bílých vajec a ozdobte je křížkovým stehem, který se používá při vyšívání. Kromě zajíčka můžete udělat křížkovým stehem i kuřátko, nebo květiny.

Zdobení lepicí páskou

Minimalistické, ale zároveň velmi elegantní kraslice získáte v případě, že se rozhodnete použít pár odstřižků lepicí pásky. Nalepte na vajíčka libovolný lepenkový vzor, a pak je ponořte to vybrané barvy. Jakmile uschne, lepenku odstraňte a pokochejte se tím, jak se vám letošní velikonoční zdobení hezky povedlo.

Zdobení suchými květy

Romantičtějším duším se bude líbit i zdobení velikonočních kraslic sušenými květy. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je lepidlo (ideálně takové, které je tekuté a průhledné), štětec, nebo vatovou tyčinku, a dostatek menších suchých květů.

Vejce můžete polepit květinami jen nahoře, do kruhu, v půlce atd. Záleží, jakou máte fantazii, kolik máte materiálu, a jestli máte náladu si s kraslicemi vyhrát.

Mini mrkve

Na toto dílo budete potřebovat hnědá vejce, nůžky, zelený papír a lepidlo. Z každého zeleného papíru udělejte přiměřeně velkou ruličku, jejíž okraje zastřihnete asi do ⅔, tak, aby vám vznikly husté zelené třásně. Spojte okraje a následně nať přilepte na širší stranu vajíčka. Tím vám vznikne něco jako mrkev. (Pokud chcete, místo papíru lze použít zelený filc.)

Kraslice s barevnými kamínky

Pokud nemáte čas, nebo náladu, ale nechcete se připravit o velikonoční výzdobu, zkuste na bílá vajíčka nalepit barevné kamínky. Bohatě stačí ty, které koupíte v obchodech s potřebami pro výrobu gelových nehtů.

Vodové barvy

Dalším řešením je, že bílá vajíčka ponoříte do vody s barevnými vodovkami, nebo temperami. 

Nalepování z papíru

Kdo má doma děrovačku s různými vzory a dostatek barevného papíru, ten může na barvená vejce nalepit lepidlem mini papírové tvary.

Jak vidíte, nápadů, jak ozdobit velikonoční kraslice, existuje nespočet. Proč tedy zůstávat u ověřené klasiky?

Zdroje informací

https://www.goodhousekeeping.com/holidays/easter-ideas/g419/easter-egg-decorating-ideas/ – 70 nápadů na originální zdobení kraslic (anglicky)