e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Komořanská teplárna v hledáčku filmařů

publikováno: 7.4.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Komořanská teplárna si zahraje ve filmu. Pro několik scén svého nového filmu si její industriální prostředí vybral scénárista a režisér Zdeněk Jiráský. Držitel Českého lva za film Poupata právě natáčí roadmovie Už tě nemám rád. Film produkční společnosti i/o post vypráví příběh Marka a Terezy, dětí v pubertálním věku, jejichž hra na dobrodružství přeroste v drama. Velkou roli hraje ve filmu fenomén všudypřítomných mobilů, sociálních sítí a yotuberingu.

„Filmaři nás původně nakontaktovali jen s prosbou obhlídky exteriérů u chladicích věží, které jim z dálky přišly kinematograficky velmi atraktivní. Po první návštěvě je však oslovilo industriální prostředí celého areálu a přišli s nápadem natočit zde i další scény filmu, tentokrát v interiérech teplárny. Dlouho nemohli najít ty pravé, než je naprosto nadchla kotelna a aglomerace,“ řekla Miloslava Kučerová, tisková mluvčí teplárny.

„Dlouho jsme hledali pracoviště pro matku našeho hlavního hrdiny, až jsme ho našli tady, na aglomeraci a jsme opravdu rádi. Je to tady pro naše účely moc pěkné,“ podělil se o svou radost režisér. Štáb i herce však čekalo náročné prostředí plné hluku, horka a prachu. Představitelku matky hlavního hrdiny, kterou hraje herečka Anita Krausová (Špindl, Pustina, Svět pod hlavou) to však neodradilo, ba naopak: „Nikdy jsem se nebyla podívat dovnitř, do střev. Mám hodně ráda ‚industriál‘, takže za mě to bylo úplně parádní.“ 

Filmový štáb dorazil do teplárny v minimálním počtu. Nejedná se totiž o klasické velké natáčení, ale o nízkorozpočtový film, který počítá s minimalistickým štábem a výrazným omezením kamerové a osvětlovací techniky. Pro tento typ filmu je zvolen spíše dokumentární způsob snímání a režisér se snaží být nenápadný. „Po Poupatech jsem točil cizí scénáře, produkčně náročné dobové filmy a uvědomil si, že to pro mě není ideální. Pro mne je vlastnější cesta přirozenosti, autenticity, snímání reality okolo nás. Užívám si to já i ten minimální štáb, ve kterém točíme. Zvolili jsme tuto metodu, abychom byli co nejméně nápadní,“ vysvětlil nám Zdeněk Jiráský. Film by měl být hotov ještě na konci letošního roku.

Krátkou reportáž z natáčení nyní můžete shlédnout na webu United Energy.