INZERCE

Plynovod - ilustrační foto. Zdroj: fotobanka spol. NET4GAS

NET4GAS loni přepravil víc zemního plynu, přesto mu zisk klesl o desetinu

Zájem o přepravu zemního plynu přes české území opět vzrostl. Provozovatel tranzitních plynovodů NET4GAS loni přepravil 51,7 miliard metrů krychlových, z toho 9,4 miliardy bylo určeno pro pokrytí spotřeby českých odběratelů. Ve srovnání s rokem 2020 se celková přeprava zvýšila o 3,6 miliardy kubíků.

Jak v úvodu právě zveřejněné výroční zprávy uvedl generální ředitel společnosti Andreas Rau, tento nárůst byl způsoben zejména vyšší přepravou plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Gazela. K podobnému nárůstu došlo už v roce 2020, kdy se objem přepravy plynu zvýšil o 4,6 miliardy m3. Přes české území totiž proudí ruský plyn dál směrem do jižního Německa, na Slovensko a následně do Rakouska a Itálie.

NET4GAS loni zaznamenal růst konsolidovaných tržeb o 3,4 procent na 10,37 miliardy korun a provozního zisku o jedno procento na 6,4 miliardy korun. Čistý zisk naopak meziročně klesl o více než 10 procent na 3,8 miliardy korun. Bylo to způsobeno zvýšením finančních nákladů kvůli vyššímu zadlužení. Výše zadlužení se během loňského roku zvýšila z 27,7 miliardy na 33,7 miliardy korun.

Vyšší zadlužení souvisí s masivními investicemi do posilování přepravní kapacity a nových potrubí. Od prosince roku 2020 je v provozu nový 150kilometrový vysokotlaký plynovod, neformálně označovaný jako Gazela 2. Celý projekt posilování kapacity tranzitní sítě na českém území vyšel na zhruba 540 milionů eur (14 miliard korun).

Mapa plynovodů v majetku společnosti NET4GAS. Zdroj: NET4GAS

V minulém a letošním roce se navíc buduje nový plynovod o délce 85 kilometrů v úseku Tvrdonice – Bezměrov. Je součástí projektu Moravia Capacity Extension s cílem zvýšit dnes už nevyhovující kapacitu pro přepravu plynu z jihu Moravy k zákazníkům na střední a severní Moravě.

Ve stadiu příprav je dlouho plánované propojení sítě NET4GAS s rakouskou soustavou. Další osud projektu BACI, který má za sebou dramatickou minulost zahrnující i blokování ze strany bývalého vedení Energetického regulačního úřadu (a to na přání konkurence), určí výsledek aukce přepravní kapacity plánovaný na červenec letošního roku. Velmi nejistá je v tuto chvíli výstavba nového propojení české a polské sítě.

NET4GAS v minulosti fungoval pod názvy Tranzitní plynovod, Transgas a RWE Transgas Net. Původním vlastníkem byl stát, po privatizaci v roce 2002 pak německý koncern RWE. Znovu se vlastník změnil v srpnu 2013, kdy RWE prodalo české tranzitní plynovody konsorciu dvou finančních investorů. První z nich je německý Allianz Capital Partners, druhou kanadský penzijní fond Ontario Municipal Employees Retirement System (OMERS).

David Tramba