Vltavské Festivalové rádio JazzFestu Brno

7. duben 2022

Během letošního JazzFestu Brno zpřístupní Český rozhlas Vltava nahrávky koncertů dřívějších ročníků a opět nabídne Festivalové rádio zde i na stránkách festivalu.

Záznamy dáváme k poslechu na 1 měsíc. Autorem pořadů je Jan Dalecký, známý také jako dlouholetý moderátor JazzFestu Brno.

JAZZOVÉ POŘADY NA ČRO VLTAVA
09:30 JAZZOFON (Všední dny)
18:00 JAZZOVÝ PODVEČER (Všední dny)
21:00 JAZZ & WORLD LIVE (Čtvrtky)

Vltava na Facebooku

Poslouchejte:

Purple Is the Color

Natočeno v Divadle Husa na provázku 31. března 2019

Aktuálně v zahraničí nejúspěšnější mladí čeští jazzmani. Před lety zabodovali s českou kapelou Ostrich Quartet na soutěži Euroradia. Po přestěhování do Rakouska je s Purple Is the Color do stejné soutěže nezávisle poslal i rakouský rozhlas Ö1. Štěpán Flagar (saxofon), Martin Kocián (kontrabas) a Michał Wierzgoń (bicí nástroje) ve svém aktuálním projektu hrají s rakouským pianistou Simonem Raabem.

Melanie Scholtz & Brian Charette

Natočeno v Divadle Husa na provázku 9. dubna 2019

Na Grammy nominovaný americký pianista a hráč na různé klávesové nástroje Brian Charette a přední jihoafrická zpěvačka Melanie Scholtz se seznámili díky svému dlouholetému uměleckému kontaktu s českou jazzovou scénou. Setkali se v Praze, kde spolu začali vystupovat, a stali se z nich časem životní partneři, kteří dnes společně hrávají spíše příležitostně. Jejich hudba využívá technologie a je směsicí jazzu, tradiční hudby Jižní Afriky, Keni a Latinské Ameriky nebo se inspiruje třeba současnou Skandinávií.

Sisa Michalidesová Sextet

Natočeno v Divadle Husa na provázku 9. dubna 2019

Slovenská flétnistka, pianistka a skladatelka Sisa Michalidesová vydala svoje první jazzové album už ve 23 letech a hned se špičkovými představiteli slovenské jazzové scény. V roce 2018 získala jazzovou cenu Esprit za své tehdy již deváté album Chloe. S repertoárem této úspěšné desky také vystoupila na JazzFestu Brno 2019 a přinesla nenucené i paradoxně velmi silné hudební poselství, jehož vedlejším efektem je utvrzení vzestupu žánru, který je s námi už dlouho, a mohli bychom ho vnímat jako vážnohudební jazz.

NOCZ & Choir

Natočeno v Divadle Husa na provázku 28. dubna 2019

Norsko-český hudební projekt věnující se klasickému hudebnímu experimentu, který v uších většiny posluchačů může působit výstředně, ale v kruzích milovníků progrese představuje standard, s nímž se ovšem naživo nemají příležitost setkávat příliš často. Kapela NOCZ se pyšní spoluprací třeba s Ivou Bittovou, ale tentokrát si na pódium přizvala desetičlenný sbor, což byl malý hudební svátek. Studiová podoba tohoto počinu byla vloni vydána na albu Sailor on Dry Land.

Spustit audio