Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Soud opět rozhodoval o tragické smrti čtyř dívek (†7 až †18) na Rallye v Lopeníku: Potrestal traťového komisaře

Autor: ČTK, pom - 
7. dubna 2022
16:15

Byla to tragédie, jakou český automobilový sport nepamatuje.  Na rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku v roce 2012 srazilo závodní auto řízené advokátem Michaelem Bartončíkem šest lidí. Zemřely čtyři dívky ve věku 7–18 let. Po letech soudů a po rozšíření obžaloby na další osoby vynesl ve čtvrtek okresní soud v Uherském Hradišti nepravomocný verdikt. Traťový komisař Petr P. dostal podmínku. A jak dopadli ostatní obžalovaní?

Trest 18 měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu 18 měsíců za pochybení při pořádání rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku udělil Okresní soud v Uherském Hradišti traťovému komisaři Petru P.

Podle rozsudku v rozporu se svými povinnostmi nevykázal dívky od trati. „Věděl, jak se má chovat. Věděl, že má od trati odhánět lidi a v případě, že se mu to nepodaří, má zavolat vedoucímu rychlostní zkoušky, že toho není schopen, a došlo by ke zrušení rychlostní zkoušky,“ řekl v odůvodnění rozsudku předseda trestního senátu Jiří Přibyl. Upozornil také na to, že jeho stanoviště bylo na opačné straně trati, než kde se nehoda stala. Uložený trest označil Přibyl za výchovný.

Obžalovaní byli v případu i předseda organizačního výboru závodu Petr Bujáček, vedoucí rychlostní zkoušky Josef Nášel, hlavní činovník pro bezpečnost Miroslav Smolík a bezpečnostní delegát Václav Filip. Podle žalobce porušili ustanovení mezinárodních sportovních řádů týkající se organizace rallye, tvorby bezpečnostního plánu, zabezpečení míst na trati nebo kontrol před závodem. Soud však neshledal, že by svým povinnostem nedostáli. „Není pravdou, že by něco podcenili nebo tomu nevěnovali náležitou pozornost,“ řekl Přibyl. Všichni proto byli obvinění zproštěni.

Státní zástupce nechtěl podrobněji rozsudek komentovat, počká na jeho písemné vyhotovení. Tomáše Vymazala, obhájce odsouzeného Petra P. rozhodnutí soudu nepřekvapilo. „Předseda senátu, respektive Okresní soud v Uherském Hradišti tento názor zastával již původně. A ostatně před třemi lety se chtěl vyloučit právě z důvodu, že veřejně prezentoval svůj názor na věc, že nevidí nikoho jiného jako viníka než Petra P(...),“ řekl novinářům Vymazal.

Filipův obhájce Andrej Lokajíček poukázal na to, že soud v případu provedl rozsáhlé dokazování. „Přes vše, co organizátoři učinili, nebylo možné té tragédii zabránit,“ uvedl Lokajíček.

Organizátoři za to nemohli, říká advokát

„Jednalo se o řešení nehody, ke které došlo téměř před 10 lety. V řízení vyšlo najevo, že způsob pořádání rallye závodů je v České republice na velmi dobré úrovni, což potvrzuje i skutečnost, že soud na straně organizátorů rallye neshledal žádné pochybení. Jakkoli se v lidské rovině jedná o obrovskou tragédii, řízení jasně ukázalo, že individuálnímu pochybení jednotlivce – jediného z odsouzených – nemohli organizátoři zabránit.

Soud zkonstatoval, že práce odsouzeného traťového komisaře v principu není zásadně složitá, obsahuje jen několik jednoduchých pravidel, ale jde o funkci velmi odpovědnou. Své povinnosti ale traťový komisař nesplnil,“ řekl JUDr. Lukáš Duffek z advokátní kanceláře ROWAN LEGAL, který zastupoval jednoho z hlavních činovníků závodů Miroslava Smolíka, kterého soud zprostil viny

Vůz Mitsubishi Lancer EVO IX měl Bartončík při závodě na uzavřené trati pronajatý, spolujezdce mu dělal jeho bratr Josef Bartončík. V kauze obviněni nebyli, byť podle policie se na nehodě kromě silného větru podepsala i jezdecká chyba. Stejný závodní vůz havaroval s jinými posádkami už na Rallye Český Krumlov v roce 2010 a při Rally Vsetín v roce 2011.

Obžalovaní Bujáček a Smolík tvrdili, že auto mělo dlouhodobé technické problémy, jeho majitel to odmítl. Petr P., který sám při nehodě utrpěl zranění, poukazoval na odbyté školení před závodem i na to, že na místě havárie údajně nebyl dostatečně vyznačen zakázaný prostor pro diváky. To tvrdili i příbuzní obětí. Pořadatelé však uvedli, že lokalita označená byla.

Tragédie, při níž zahynuly dívky ve věku mezi sedmi a 20 lety, se stala 10. listopadu 2012. V roce 2016 nepravomocně uložil okresní soud tehdy jedinému obžalovanému Petrovi P. osmnáctiměsíční podmíněný trest. Krajský soud rozsudek zrušil a věc vrátil k došetření státnímu zástupci, který později obžalobu rozšířil o další čtyři lidi. Okresní soud se kauzou znovu začal zabývat v prosinci 2019.

jaramila ( 7. května 2022 09:00 )

Nevím, co tady řeší a za co obviňují 5 lidí, když za nehodu může vždy řidič, on měl jet po silnici a u nich na pozemku neměl co dělat. Ty dívky mu nestály v cestě, byly kus od silnice. Všechny závody jakýchkoliv automobilů jsou na dvě věci, pár chlapů se chce předvést a přitom riskují životy svoje i diváků, nemluvě o tom, že plýtvají pohonnými hmotami. Těch tragédií už bylo víc jak dost, naposledy to odnesl chlapeček v Černuci při závodech trucků...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání