Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Havlíčkobrodský soud dnes pokračoval v případu údajného mučení ženy ve světelské věznici

Žena, kterou v lednu 2020 údajně mučili pracovníci vězeňské služby věznice Světlá nad Sázavou, se dnes k havlíčkobrodskému soudu nedostavila. Soudkyně Kateřina Kerbrová už dřív uvedla, že žena dobrovolně k soudu přijít nechce, proto ji nechá předvést eskortou. Dnes se to nepodařilo, žena změnila bydliště. Z mučení a nelidského a krutého zacházení s ní je obžalováno pět mužů a dvě ženy.

Podle soudkyně je nutné, aby bývalá vězeňkyně Alice Večerková, která dnes pobývá v pražských azylových domech, vypovídala co nejdřív. Znovu se ji policie před soud pokusí předvést v pondělí.

Podle obžaloby dozorci Večerkovou opakovaně poutali s rukama nad hlavou k mřížím otevřeného okna, nedovolili jí použít toaletu. Připoutaná byla několik hodin v poloze pro ni bolestivé. Obžalovaní ve výpovědích uvedli, že připoutání použili v souladu s legislativou - je možné je použít na agresivního odsouzeného, když chováním ohrožuje životy či majetek. Popsali, že připoutaná neměla ruce nad hlavou, ale podél těla, připoutaná byla zády k topení a oknu, které podle nich bylo zavřené.

Byla agresivní a chovala se nevhodně 

Případ po stížnosti Večerkové začala vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Večerkovou nechala ředitelka věznice Monika Myšičková přeložit do věznice Ruzyně. Nemusela tak vyšetřované dozorce postavit mimo službu, udělala to až po roce, když byli obviněni. Myšičková, která je ředitelkou věznice od roku 2019, to dnes řekla před soudem, kde vypovídala.

Žádná kontrola podle ní neprokázala, že využívání poutání jako zklidňujícího prostředku vězňů, bylo ve světelské věznici problematické. Večerkovou naopak za problematickou označila. Byla podle ní agresivní a nevhodně se chovala ve všech zařízeních, kde byla postupně umístěná. Dostala celkově 19 kázeňských trestů za napadání jiných odsouzených, vyhrožování nebo za pokus vyplavit celu.

Hlavní líčení případu začalo u havlíčkobrodského okresního soudu ve středu, další jednání jsou nařízená na pátek, pondělí 11. dubna a na 2. května.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Věznice Světlá nad Sázavou

Štítky soud, věznice, Světlá nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Vysočina, Vězeňská služba České republiky, GIBS, mučení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkobrodský soud dnes pokračoval v případu údajného mučení ženy ve světelské věznici | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.