Konferenční liga - souhrn prvních zápasů čtvrtfinále

07.04.2022, 20:54, aktualizováno 07.04.2022, 23:08
Komentáře a souhrny
Slavící hráči Bodo/Glimt (© AFP)
Slavia má za sebou další venkovní přestřelku. V utkání s Feyenoordem se výsledek přeléval z jedné strany na stranu, do odvety soupeři nastoupí s remízou 3:3...

FK Bodø/Glimt - AS Řím 2:1

07.04.2022 21:00

Góly: 56. Ulrik Saltnes, 89. Hugo Vetlesen - 43. Lorenzo Pellegrini

Římané v Norsku opět selhali a prohráli, i když tentokrát už "jen" o jednu branku. Lorenzo Pellegrini je sice poslal do vedení, ale ve druhé půli se Italové k ničemu nedostali a sami dvakrát inkasovali.

Římané přijížděli do norského města s vědomím, že tu naposledy podali hrůzostrašný výkon a předvedli svým fanouškům jedno z nejhorších pohárových představení v dějinách klubu, což už je co říct. Domácí doufali v podobný výsledek jako naposledy, tedy 6:1, i když několik hráčů tehdejší základní sestavy dnes nenastoupilo. Buď proto, že byli nemocní, nebo proto, že už si na chleba vydělávají jinde.

Přesto se norskému týmu dařilo držet míč na kopačkách a Římanům ho zas tak moc nepůjčovat. Mourinhovi svěřenci se dlouho nemohli dostat do tempa, o nějakých šancích pak nemohla být ani řeč. Domácí naopak uměli zahrozit, jako třeba ve 14. minutě, když se Saltnes dostal k míči a tvrdou ranou zpoza vápna vypálil přesně k tyči. K jeho nelibosti tam ale brankář Patrício byl včas.

V podání AS to bylo hodně upracované, přeci jen syntetický povrch a teploměr pod nulou nejsou podmínky, na které by Vlci ze slunné Itálie byli zvyklí. A v utkání bylo často vidět, že jim tyhle okolnosti nesvědčí. Do šancí se návštěva z epicentra křesťanství dostávala sporadicky. Ale stálo to za to. Abraham se ještě ve 38. minutě neprosadil a napálil míč zblízka do brankáře Chajkina, ale jeho kapitán si poradil lépe.

Záložník Lorenzo Pellegrini si pár minut (přesně dvě) před koncem první půle naběhl do vápna a z úhlu dokázal nahrávku Henrika Mchitarjana propasírovat pod víko, kam Chajkin nedosáhl!

Dnešní utkání si užíval i Rick Karsdorp, který nastoupil k jubilejnímu stému utkání v barvách Giallorossi. Menší radost měl ale Karsdorp i zbytek římské výpravy v 56. minutě. Tehdy se nikdo nevěnoval Briceovi Wembangomovi, jehož ránu zpoza šestnáctky tečoval Ulrik Saltnes do protipohybu brankáře Patrícia a domácí srovnali.

Gólové představení ale neskončilo. Za AS srovnal Marash Kumbulla, ale sudí jeho gól pro ofsajd neuznal. Vlci si za svou pasivitu ve druhé půli nezasloužili ani remízu a o tu taky nakonec přišli. Matías Viña nejprve v 89. minutě zavinil volný přímý kop a pak ještě tečoval hlavičku nehlídaného Huga Vetlsena do vlastní sítě! AS v Norsku opět padlo a v odvetě bude mít co dělat, aby výsledek zvrátilo.

Více informací k zápasu

Leicester City - PSV Eindhoven 0:0

07.04.2022 21:00

Góly: -

Oba dva čtvrteční soupeři patří mezi nejofenzivnější týmy v evropských pohárech, nicméně v tomto úvodním čtvrtfinálovém zápase na anglické půdě zavřeli zadní vrátka a po nepříliš zajímavém průběhu se rozešli smírně v bezbrankovém poměru. Mnohem atraktivnější byl první poločas, kde mohli oba skórovat, po změně stran naopak měli velké potíže s přechodovou fází a prakticky vůbec k ničemu se nedostali.

Lišky měly mírnou území převahu a vytvořily si i více střel, na druhou stranu byly v tomto utkání k vidění jen tři pokusy mezi tři tyče za celých devadesát minut. Začátek přeci jen patřil svěřencům německého trenéra Rogera Schmidta, protože ani ne po třech odehraných minutách zahrozil špílmachr Mario Götze. Ten po vynikajícím pasu za defenzívu anglického favorita přelstil ofsajdovou past, jenomže zcela sám nevyzrál tváří v tvář na brankáře Schmeichela.

Leicester se postupem času dostával více do hry a přesně po dvaceti minutách hry měl blízko k otevření gólového účtu. Díky dostatečnému důrazu se probojoval do samostatného úniku nigerijský forvard Iheanacho, avšak pokus o přehození gólmana Mvoga mu nevyšel, neboť protější konstrukci minul zhruba o půl metrů. Největší šance tohoto duelu se zrodila těsně před koncem prvního poločasu.

Iheanacho parádní narážečkou na levou stranu šestnáctky vysunul Barnese, jehož tvrdý projektil z dvanácti metrů narazil do vzdálenější spojnice, Mvogo by neměl žádnou naději na jakýkoli zákrok. Ve druhém poločase nechtěl ani jeden tým udělat chybu a podle toho se hra odvíjela až do závěrečného hvizdu, vzhledem k průběhu je tedy nerozhodný výsledek celkem zasloužený.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - PAOK Soluň 2:1

07.04.2022 21:00

Góly: 13. Gerson, 45. Dimitri Payet - 48. Omar El Kaddouri

Marseille v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy udělala důležitý krok k postupu, když na domácí půdě porazila PAOK 2:1. Gólem a asistencí se na výhře podílel Dimitri Payet. Jeho trefa ze 45. minuty opravdu stála za to, když dalekonosnou pumelicí krásně zakončil sehranou akci po rohovém kopu.

Los čtvrtfinále Evropské konferenční ligy postavil PAOK do pozice výrazného outsidera. Jeho soupeřem totiž byla Marseille, která vyhrála pět posledních soutěžních duelů. Mezi ně se řadil i dvojzápas s Basilejí v osmifinále. Řecký celek se ve své historii pouze jednou představil mezi nejlepší osmičkou některého z pohárů organizace UEFA. Bylo tomu v ročníku 1973/74, kdy jeho pouť ukončil AC Milán.

První velkou gólovou příležitost měl na svědomí už ve druhé minutě Cédric Bakambu, který se na hranici šestnáctky šikovně uvolnil a na bránu vyslal tvrdou střelu, která skončila pár centimetrů nad horní tyčí. Ve 13. minutě se nakonec domácím podařilo otevřít skóre zásluhou Gersona, jenž se před vápnem dostal ke střele, kterou zasadil přesně k levé tyči mimo dosah gólmana. Ve 30. minutě se fantastickým zákrokem blýskl Alexandros Paschalakis, který pohotově zmenšil střelecký úhel Cengize Ündera a nohou míč vyrazil mimo tři tyče. V poslední minutě první půle zvýšil vedení na 2:0 Payet, který z rohového praporku obdržel přesnou přihrávku Ündera a bez rozmýšlení vypálil projektil, jenž zapadl k pravé tyči.

Čtyři minuty po změně stran dokázal kontaktní branku vstřelit krásným způsobem Omar El Kaddouri, který na hranici pokutového území obdržel přihrávku a pohotově zakončil přesně do levé šibenice. V 58. minutě obdržel Chuba Akpom dokonale přesnou přihrávku do vápna a tváří v tvář gólmanovi bleskurychle zakončil, avšak jeho lob skončil pár desítek centimetrů vedle levé tyče. V 74. minutě byl blízko třetí branky William Saliba, jenž se po rohovém kopu protlačil k hlavičce na úrovni penalty, ale z dobré pozice ji umístil pouze doprostřed brány. Závěr utkání se proměnil v karetní představení, z něhož vyšel Gerson s druhým žlutým napomínáním. Krátké oslabení na výsledku již nic nezměnilo.

Marseille tak potvrdila papírové předpoklady a PAOK porazila. Odveta je na programu 14. dubna. Semifinálovým soupeřem jednoho z této dvojice bude úspěšnější celek z dvojzápasu mezi Feyenoordem a Slavií.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Slavia Praha 3:3

07.04.2022 18:45

Góly: 10. Luis Sinisterra, 74. Marcos Senesi, 86. Orkun Kökçü - 41. Peter Olayinka, 67. Yira Sor, 90+5. Ibrahim Traoré

Pražská Slavia v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy remizovala na půdě Feyenoordu 3:3. Nizozemský celek, stejně jako ve vzájemném střetnutí na konci září, vletěl do utkání a dostal se rychle do vedení. Kontroverzní brankou však dokázal ještě do přestávky navzdory herní převaze soupeře vyrovnat Peter Olayinka. Ve druhé půli se skóre přelévalo ze strany na stranu, vyrovnání si až do nastavení schoval Ibrahim Traoré.

Když byl trenér Jindřich Trpišovský před losem dotázán, jakého soupeře by si pro čtvrtfinále Evropské konferenční ligy nepřál, odpověď byla bleskurychlá. S Feyenoordem už se totiž Slavie setkala v rámci základních skupin a síla Nizozemců byla zjevná. Sešívaní v duelu na slavném De Kuip prohráli a zejména v prvním poločase nevěděli, kde jim hlava stojí. Vrásky na čele realizačnímu týmu přidělaly také absence. Z různých důvodů nemohl trenérský štáb počítat hned se 13 hráči.

Hned v 10. minutě předvedl Feyenoord po rohu soupeře ukázkový protiútok, Luis Sinisterra si navedl míč do pokutového území a střelou na přední tyč otevřel skóre. Slavia se připomněla o dvě minuty později, kdy Yira Sor pokusem z hranice vápna těsně minul branku. Z podobné pozice napřáhl chvíli nato na druhé straně Orkun Kökcü a Ondřeje Koláře zachránilo až břevno. Zanedlouho se Sinisterra prodral do podobné pozice jako při gólové situaci, tentokrát ale Kolář jeho tvrdou střelu zlikvidoval. Sešívaní přežili nápor soupeře a ve 41. minutě dokázali srovnat na poločasových 1:1. Traoré našel přihrávkou do pokutového území Olayinku, který nadvakrát dokázal dostat míč do sítě. Nutno dodat, že gól pravděpodobně neměl být uznán kvůli ofsajdovému postavení Sora.

Chvíli po změně stran pálil po chybě Oscara Dorleyho z prostoru penalty Guus Til a Kolář jeho tečovanou střelu s velkými problémy vytěsnil na roh. V 66. minutě Sor v obrovské šanci po přihrávce za obranu nedokázal vůbec trefit bránu, ale hned o dvě minuty později na brankové čáře zakončil přihrávku Ivana Schranze a Slavia šla do vedení. V 74. minutě srovnal Marcos Senesi, když hrudí usměrnil do sítě centr ze strany. V další šanci se po chvíli objevil Olayinka, jenže hlavičkou míč netrefil mezi tři tyče. V 85. minutě fauloval Schranz před vlastním pokutovým územím. Z následného přímého kopu dokázal Kökcü propálit slávistickou zeď a po nepovedeném Kolářově zákroku šel tým z Rotterdamu opět do vedení. Domácí fanoušci už pomalu oslavovali výhru svého celku, ale z posledního rohového kopu v zápase dokázal Traoré hostům po zmatku v pokutovém území zajistit remízu.

Sešívaní tak zvládli druhý duel na De Kuip v poměrně krátkém sledu výrazně lépe a domů si odvezli nadějnou remízu. Odveta je na programu 14. dubna. Semifinálovým soupeřem jednoho z těchto týmů bude lepší z dvojice Marseille -⁠ PAOK.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
Alberto Aquilani

Bodo k tým dvom golom prišlo jak kura k zrnu. Prvý bola teč a zlá reakcia Patricia. Druhému predchádzal čistý súboj Smallinga. Podobné zákroky šli všetky na stranu Nórov, podobne ako tento. Tam mu rozhodca odpískal snáď kroky. Asi 10 sekúnd na to odpískal faul Vinovi. OK, šiel tam jak kretén, ale ramenom, navyše ten útočiaci hráč ešte pred kontaktom šiel do predklonu a hádzal sa o zem. A ešte aj tá gólová hlavička na 2:1 šla vedľa, ale Viňa si ju tečol do vlastnej. No nič, musíme ich doma klepnúť, na štvrtýkrát snáď už vyhráme.

Reagovat
pastal

Za druhý poločas zasloužená prohra buď soudný Co jsme předvedli v druhé puli nic oni nás mačkali, odveta bude těžká a ano první gól na prd teč ale m hráli opravdu špatně

Reagovat
Alberto Aquilani

A to mačkanie im aj niečo prinášalo (okrem tých dvoch luckerských gólov)? Ja si vybavím ich šance na začiatku prvého polčasu... v druhom síce opticky lepší boli, ale že by nás nejak zatlačili a mali gólovky? Kedy?

Nie, toto rozhodne nič také ako zaslúžená prehra nie je... remíz OK

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že se nesnažíš obhajovat náš výkon ani výsledek, v plné sestavě jsme měli jednu šanci Abrahama a jednu Pellegriniho, jinak jsme celý druhý poločas čekali, co Bodo vymyslí a zdali něco promění. A ke vší úctě k Norům, i když loni trápili v předkole AC, tak je to celek, který bychom měli porážet s prstem v nose a ne mít bilanci 0-1-2. To Mourinhovo čakání za půlkou a nakopávání na Tammyho dává šanci úplně každému, my bychom byli herně horší i proti Příbrami.

Reagovat
Alberto Aquilani

Neobhajujem nič, len nechápem toto prílišné kajanie sa že sme si s tou hrou nezaslúžili ani X, keďže Bodo, keď bolo lepšie, tak len v začiatkoch polčasov a sumárne s prižmúrenými oboma očami tak o chlp.

Neviem čo má byť zaslúžená prehra, keď dá súper dva šťastné góly a okrem toho nemal Patricio ťažší zákrok (stále považujem za ich najlepšie šance a aj predvedenú hru začiatok prvého polčasu, a nie ten druhý).

To o tom, že by sme ich mali porážať s prstom v nose je taká tá báchorka na dobrú noc. Stavím sa, že by Bodo v Serii A neskončilo horšie ako 10.

Reagovat
johan14

Ja neviem či to bolo povrchom, ale prechádzali v určitých chvíľach cez váš stred ako nôž maslom. Až som si hovoril, že s kým to musí Mourinho hrať. A ten zákrok Vinu, tak to bola idiotina prvej triedy čo s tým ramenom urobil, veď lopta bola už pre nóra nehrateľna. Budem vám držať palce no tí vaši plajeri sú teda bieda, okrem Abrahama a Mchitarjana aj ten len keď sa mu chce. Som zvedavý ako to zvládnete doma, no veľmi tej vašej squadre neverím.

Ináč súhlas, že tie góly boli luckerske.

Reagovat
Mandanda_30

Ježíš, Alláh, Buddha, Payet

Reagovat
smazaný uživatel

Budu ti říkat Pepiku

Reagovat
Mandanda_30

Nevim proč ale ok

Reagovat
smazaný uživatel

Hezke no moc dlouhe jméno gól to byl pohlazení duše

Reagovat
Mandanda_30

Reagovat
Beči

To je Bodo tak dobrý tým, nebo s ním AS jen neumějí hrát?

Reagovat
pastal

Chlapci mají nosanky hodně nahoře!!!Po zápase se vymlouvat na umelku, sorry jako ale co to Kurva je??? Noří se snad vymlouvaji že mají několika násobný rozpočet než Řím???? 3x jsme je v sezoně neporazili doufám že ve Čtvrtek se to podaří ale no nevím to by musel k zápasu jinak přistoupit Jen těch 100 mega co utratil Řím v létě na posílení kádru by těm Norům vydržel na 20 let tak tady žádné výmluvy nemůžou být!!!Ti hráči je v 2 půli přejeli svou tohou bojovat, fyzickou připravenosti, odhodláním to je co Římu chybí a je vidět jen 2x z 10 zápasu bohužel (Lazio, Bergamo). Myslím si a psal jsem to že trio Pele, Oliveira, Bryan nemůze hrát spolu a když už Teda hrajou (teď těch gólů jsme moc nedostali a nehráli nejhůř do obrany,ale do útoku jsme hodně špatní a šanci moc v zápasech nemáme) tak by je mohl v zápase aspoň vystřídat, protože 90 minut opravdu nevydrží a to šlo vidět i včera a on je prostě nechá na hřišti až do konce a to si myslím že je chyba Mourka!!!Bryan se dobře schoval pri té gólové hlavičce jestli ho měl hlídat on netuším ale hráč hlavičkovat úplně sam a to byla velká chyba,no chyba už byla jak tam šel Vina úplně zbytečně!!!v Neděli posetri hráče nic než výhra nemůže být no a pak to začne a jsem zvědav jak ten těžký los zvládnem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele