Výroční konference odborového svazu středočeských záchranářů se v Kutné Hoře účastnila i hejtmanka Petra Pecková

Výroční konference odborového svazu Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje se konala 5. dubna ve štábním domku GASK v Kutné Hoře. Devadesát delegátů,  zástupců zaměstnanců středočeské záchranky, mělo příležitost setkat se s novým vedením středočeské záchranky a dozvědět se více o tématech, která souvisí s jejich profesí. Součástí programu bylo předání výročních cen a pamětních listů Zlatý záchranář Petrou Peckovou, hejtmankou Středočeského kraje a doktorem Pavlem Rusým, který je od dubna 2021 novým ředitelem Zdravotnické záchranné služby Stč. kraje.

Mezi hlavní témata jednání patřilo nejen ocenění práce záchranářů, ale také optimalizace záchranné zdravotnické služby, zlepšování kvality nabízených služeb, ke které přispějí krajem přislíbené nové sanity, tablety do sanitek pro digitalizaci a zkvalitnění komunikace a předávání agendy, ale i vybavení pro záchranáře. Pavel Rusý ocenil soulad mezi odbory a vedením středočeské záchranky. „Projednávaná témata jsou důležitá jak pro odborovou organizaci, tak pro rozvoj záchranky. Potřebujeme získat podporu lidí pro inovace. Pohybujeme se v nelehké době, ale společnými silami ji musíme překonat, protože pacienti nás potřebují,“ konstatoval Pavel Rusý.

Jak připomenul doktor Jiří Havlovic, předseda odborové organizace Zdravotnické záchranné služby Stč. kraje, poptávka veřejnosti po službách poskytovaných záchrannou službou neustále roste a to i v méně závažných stavech. Záchranka se tak podle jeho slov musí přizpůsobit společenské zakázce. To znamená, že dispečink po vyhodnocení situace bude k méně závažným případům vysílat posádku bez lékaře, kde pomoc budou zajišťovat zdravotničtí záchranáři  a zdravotničtí záchranáři specialisté. V plánu je optimalizace některých pracovišť rychlé záchranné služby, kdy v důsledku nedostatku lékařů bude poskytovaná služba zajišťována právě na tomto principu. „Není v silách středočeské záchranky, aby zajistila dostatek lékařů. Je to celospolečenský problém a i do budoucna nás čeká spíše úbytek lékařů na záchrance,“ podotkl Jiří Havlovic s tím, že v případě potřeby je samozřejmě možné na místo vyslat i lékaře.

Hejtmanka Stč. kraje spolu s účastníky setkání uctila památku obětí na Ukrajině minutou ticha. Ocenila práci středočeských záchranářů a poděkovala jim za sbírku na pomoc Ukrajině, ve které se vybralo půl milionu korun. Lékařský materiál pomohl v ukrajinských nemocnicích Užhorodu a v žytomirské nemocnici.

„Zdravotnická záchranná služba je pro nás prioritou, stejně tak jako zdravotnictví,“ řekla mimo jiné hejtmanka a dodala, že považuje za zásadní, aby záchranáři měli ke své práci odpovídající podmínky. „To co je z mého pohledu nejdůležitější, to jsou lidé, to jste vy,“ řekla hejtmanka a poděkovala záchranářům za jejich obětavou práci.

pra

Zavřít menu