Hlavní obsah

Lupič zapomněl po infarktu svou falešnou identitu, policistům se nechtěně udal

Jedenáct let se skrýval pod falešnou identitou polský dělník Jacek Kaminski, který podle kriminalistů v březnu 2011 přepadl banku v Ostravě.

Foto: Policie ČR

Muž podezřelý z přepadení banky

Článek

Třiašedesátiletý cizinec po loupeži používal doklady na české jméno a jako Josef Žídek žil a pracoval na Klatovsku. Klec spadla před několika dny, kdy se po prodělaném srdečním kolapsu probral v nemocnici a zapomněl na to, že předstíral někoho jiného.

Podle zjištění Práva totiž policistům při ověřování totožnosti řekl okamžitě svoje pravé jméno, které figurovalo na seznamu hledaných osob právě v souvislosti s přepadením ostravské banky.

Lékaři to vysvětlili tím, že pravděpodobně částečně ztratil paměť v důsledku těžkého průběhu infarktu, kdy byl několik dnů v kómatu napojený na přístrojích.

Neměl doklady

Kaminski v polovině letošního února skončil po srdečním selháním ve vážném stavu v nemocnici. Protože u sebe neměl žádné doklady, požádali zdravotníci policii, aby zjistila, o koho se jedná.

První jméno se kriminalisté dozvěděli od Kaminského kamarádů z práce, kteří mu volali záchranku. Jenže po jeho lustraci v evidenci obyvatel zjistili, že takový člověk neexistuje. Dalším prověřováním začali mít podezření, že by se mohlo jednat právě o hledaného Poláka.

Muž z Plzeňska měl doma ve skříni trhavinu TNT. Policii upozornila jeho žena

Krimi

„Když nám lékaři dali svolení, abychom s pacientem promluvili, navštívili jsme ho v nemocnici. Jak jsme se zeptali na jméno, rovnou řekl to pravé. Převezli jsme ho kolegům do Ostravy, kteří po něm v roce 2011 vyhlásili pátrání v souvislosti s bankovní loupeží,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Ostravský státní zástupce Petr Vaněk Právu včera potvrdil, že policisté zahájili trestní stíhání Kaminského pro zločin loupeže, za který mu hrozí až deset let vězení.

„Obviněný muž byl vzat do vazby z důvodu obavy, že by se na svobodě mohl vyhýbat trestnímu řízení,“ uvedl mluvčí ostravského okresního soudu Dalibor Zecha.

Že má mít na svědomí přepadení pobočky Komerční banky v Ostravě v Mariánských Horách právě Kaminski, policisté zveřejnili měsíc po loupeži a požádali veřejnost o spolupráci při pátrání.

Cizince se jim podařilo ztotožnit pomocí záběrů z bezpečnostních kamer v bance. Obešli s nimi herny a bary v okolí a během několika hodin zjistili, o koho se jedná.

Hrozil granátem

Lupič přišel tehdy do banky jako běžný klient. Pokladní hrozil odpálením granátu, pokud mu odmítne dát peníze.

„Pokladní mu proto v obavách vydala hotovost ve výši 12 tisíc korun. Poté muž s penězi banku ihned opustil,“ uvedla už dříve ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Zvířata na Klatovsku někdo otrávil, policie viníka nenašla

Krimi

Kaminski se na Ostravsku před loupeží 20 let živil jako stavební dělník. „Policisté předpokládají, že se pohybuje po různých stavbách, kde může pracovat jako zedník nebo obkladač. Je možné, že bude u někoho pracovat, nebo dokonce i bydlet,“ upozornila tehdy Holčáková s tím, že muž hovoří plynulou češtinou.

Detektivové se budou také snažit podrobně zmapovat Kaminského pobyt v Česku po spáchané loupeži.

Reklama

Výběr článků

Načítám