Kroměříž a Prachatice soutěží o titul Historické město roku podruhé

foto Ilustrační foto - Inverzní počasí v Prachaticích v předhůří Šumavy na snímku pořízeném 6. listopadu 2020. Z mlhy vystupuje kostel sv. Jakuba a radniční věž.

Praha - O titul Historické město roku 2021 soutěží 14 vítězů krajských kol. Jsou mezi nimi dva držitelé titulu z minulosti, města Kroměříž a Prachatice. Titul se udílí za nejlepší využití peněz z jednoho z programů na péči o památky, které spravuje ministerstvo kultury. Letošního vítěze pořadatelé oznámí 14. dubna v Praze na Žofíně.

Vyhlašování vítězů se koná vždy u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který se slaví 18. dubna. Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj, která oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón.

V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka. "Finanční naplnění programu by mohlo být třikrát větší, města peníze mají a jsou připravena investovat," řekla dnes novinářům zástupkyně sdružení Květa Vitvarová.

Krajskými vítězi soutěže jsou vedle zmíněných měst ještě Boskovice, Frenštát pod Radhoštěm, Horažďovice, Hradec Králové, Kolín, Letohrad, Loket, Lipník nad Bečvou, Lomnice nad Popelkou, Praha 1, Telč a Žatec. Loni se Historickým městem roku 2020 stal Havlíčkův Brod.

Program regenerace městských památkových rezervací a zón je jedním z osmi, které ministerstvo kultury (MK) každoročně vyhlašuje. Loni program na obnovu památek poskytl 163 milionů korun, na všech osm programů v uplynulých letech šlo kolem 600 milionů korun.

Jeden z programů ale letos MK kvůli úsporám nevyhlásilo. Program nazvaný Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností letos nebyl otevřen a v programu regenerace, ze kterého se rekrutují účastníci soutěže Historické město roku, je k dispozici 112 milionů korun.

"Věříme, že program byl letos jen pozastaven. Vlastníky jsme informovali ještě dříve, než byla informace oficiálně zveřejněna, aby se mohli připravit a přehodnotit své priority. Věříme, že žádná památka kvůli pozastavení financování nespadne, a také že nenastane žádná výjimečná situace, která by si vyžádala výjimečné vynaložení peněz," řekl dnes ČTK náměstek ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví a příspěvkových organizací Vlastislav Ouroda.

Vlastníci, kteří by žádali o peníze z programu, který nebyl vyhlášen, měli možnost požádat o dotaci z některého z dalších programů. V posledních letech se z programu čerpalo ročně přibližně 140 milionů korun, za které se opravilo vždy kolem 700 památek.

Z programu regenerace bylo za 30 let jeho existence použito ze státního rozpočtu 5,75 miliardy korun a s dalšími penězi sdruženými od obcí a vlastníků se opravily památky za 14,6 miliardy korun. Zástupci sdružení ale upozorňují, že v 90. letech program míval k dispozici přes 300 milionů korun ročně, tedy až třikrát více, než má letos.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 03:00 13°C

Celá předpověď