Už více než 900 válečných uprchlíků z Ukrajiny si našlo práci v Olomouckém kraji

Co nejdříve se postavit na vlastní nohy a nespoléhat jen na pomoc ostatních. To je hlavní motivace válečných uprchlíků z Ukrajiny, kteří si hledají zaměstnání v Olomouckém kraji. Podle údajů úřadu práce se to zatím podařilo zhruba devíti stovkám z nich.

„Jsem Jevgenija z Ukrajiny z Oděsy. Pracuju tady jako fitness trenérka,“ svěřuje se paní Jevgenija, která před válkou do Česka utekla zhruba před měsícem a už zaměstnání našla. Ještě na Ukrajině ale pracovala jako ekonomka a ke své původní profesi by se ráda vrátila.

Nejprve ale musí překonat jazykovou bariéru. I proto začala navštěvovat jazykový kurz na olomoucké univerzitě. Doufá, že češtinu zvládne rychle. „Je to jednoduché, čeština je podobná jako ukrajinština,“ říká.

V jakých oborech našli Ukrajinci práci?

Podobně jako paní Jevgenija už v rámci Olomouckého kraje našlo nové zaměstnání zhruba 900 stovek ukrajinských uprchlíků. „Nejčastěji našli pracovní upatnění v logistice, skladování, v pohostinství, v úklidových službách, ve výrobě, a to zejména ve strojírenství a potravinářství, ale i v zemědělství,“ potvrzuje analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Volných pracovních míst je ale pořád dostatek. Těch, která jsou vhodná přímo pro Ukrajince, úřad práce eviduje zhruba 1200. Jsou mezi nimi třeba i ta, která nabízí mohelnický závod Siemens. „Aktivně spolupracujeme s úřadem práce a ta místa nabízíme. Není to ve stovkách, ale máme zhrua 13 obdobných pozic pro tyto lidi,“ říká ředitel podniku Vladimír Štěpán.

„Zájem o evidenci není příliš velký, v celém Olomouckém kraji se jedná pouze o 17 osob.“
Analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník

Ukrajinští uprchlíci, kteří si hledají práci, mají také možnost zapsat se do evidence úřadu práce. Tuto možnost jich ale zatím v regionu mnoho nevyužilo. „Zájem o evidenci není příliš velký, v celém Olomouckém kraji se jedná pouze o 17 osob,“ doplňuje Jaroslav Mikšaník s tím, že uprchlická vlna se tak ve statistikách nezaměstnanosti zatím nijak neprojevila.

Spustit audio